Marinin isku perus­suomalaisille sai Halla-ahon ärsyyntymään: ”Tällaiset matala­mieliset kommentit vain osoittavat...” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Marinin isku perus­suomalaisille sai Halla-ahon ärsyyntymään: ”Tällaiset matala­mieliset kommentit vain osoittavat...”

Pääministeri Sanna Marinista virret ja sadut EU-paketin jarrutuksessa eivät ei täyttäneet”arvokkainta mittaria” eduskunnan salissa. Jussi Halla-aho piti näkemystä matalamielisenä ja sanoi olevansa ylpeä eduskuntaryhmästään.

18.5. 19:58

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin ottivat yhteen tänään tiistaina Ilta-Sanomien Vaalimessut verkossa- tapahtumassa, kun keskustelu kääntyi EU:n 750 miljardin euron elpymispakettiin.

Marin arvosteli tentin aluksi perussuomalaisten viime viikkoista viivytystaistelua, jolla se pyrki siirtämään eduskunnan äänestystä elpymispaketista eteenpäin.

  • Katso koko Sanna Marinin ja Jussi Halla-ahon väittely tämän jutun yläpuolella olevasta jutusta.

Elpymisvälineestä oli tarkoitus äänestää jo viime viikolla, mutta äänestys lykkääntyi perussuomalaisten viivytyksen vuoksi tälle päivälle.

– Mitä tulee eduskuntakeskusteluun, niin en nyt sanoisi, että se aivan arvokkaimman käytöksen mittari olisi, että virsikirjaa on luettu, satuja siteerattu ja erilaisia tekstejä tuntitolkulla eduskunnan puhujapöntöstä kerrottu, Marin totesi.

Kansanedustaja Sheikki Laakso (ps) luki neljän päivän viivytyskeskustelun aikana Punahilkka-satua ja kansanedustaja Juha Mäenpää (ps) luki virsikirjasta poistetun virren sanat, mikä vei lähes kokonaan viiden minuutin puheenvuoron.

Marinin kommentti sai selvästi ärsyyntyneen Halla-ahon iskemään takaisin.

– Puheenjohtaja Marin viittaa siihen, että puhujapöntöstä olisi luettu satuja ja laulettu virsiä, vai mikä tämä muotoilu oli. Tällaiset matalamieliset kommentit vain osoittavat sen, että puheenjohtaja Marin ei ole tutustunut salissa pidettyihin puheenvuoroihin.

– Sadoista puheenvuoroista on nostettu esiin kaksi ja niistä yksittäisiä kontekstistaan irrotettuja kohtia, Halla-aho vastasi.

Hän muistutti, että kansanedustajien työtä on käsitellä hallituksen esitykset kriittisesti.

– Olisi väärin, että Suomen kannalta näin merkityksellinen taloudellinen ja periaatteellinen kysymys taputeltaisiin pikaisella nuijankopautuksella ja ilman kriittistä keskustelua läpi.

– Minä olen erittäin ylpeä omasta eduskuntaryhmästäni. Se keskustelu, jota siellä käytiin, vaikkakin se oli yksipuolista meistä riippumattomista syistä, niin puheenvuorot olivat erittäin laadukkaita.

Marin vastasi olevansa samaa mieltä siitä, että kansanedustajalla on oikeus puhua.

– Mutta jokainen kansanedustaja itse arvioi sen, että mikä on arvokasta käytöstä ja mikä on sellaista käytöstä, että se palvelee asiaa.

– On kuitenkin hyvä, että kanta saatiin muodostettua, eikä jarrutus ja viivytys jatkunut tämän enempää, Marin sanoi.

Eduskunta hyväksyi EU:n elpymispaketin tänään tiistaina äänin 134–57. Koska päätöksen hyväksymiseen tarvittiin kahden kolmasosan enemmistö annetuista äänistä, hallituspuolueet tarvitsivat hyväksymiseen tukea myös opposition puolelta.

Kaikki perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajat äänestivät odotetusti elpymispakettia vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?