Saarikko piikitteli kokoomusta: ”Emme aja vain sitä pizzakolmion Suomea” – Orpo kiitteli ”aivan loistavasta retoriikasta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Saarikko piikitteli kokoomusta: ”Emme aja vain sitä pizzakolmion Suomea” – Orpo kiitteli ”aivan loistavasta retoriikasta”

Annika Saarikko (kesk) kaivoi esiin kokoomuksen pormestariehdokkaan Juhana Vartiaisen lausunnon maaseudusta. Petteri Orpo (kok) ärsytti Saarikkoa puhumalla ”vasemmistohallituksesta”.

18.5. 19:01

Tiede- ja kulttuuriministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko otti IS:n kuntavaalitentissä kunnolla yhteen kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa.

Kipakka sananvaihto sai alkunsa, kun Orpo mainosti kokoomuksen olevan ”selkeä vaihtoehto vasemmistohallitukselle”.

– Käytät toistuvasti tätä termiä vasemmistohallitus ja tiedän, että teet sen siksi, että se ärsyttäisi keskustaa. Kyllä Petteri iso ero meidän välillä on keskittävän ja hajautetun Suomen ero. Jos katson vaikka teidän pormestariehdokkaanne Vartiaisen lausuntoja: hän on sanonut, että Helsinki on liian pieni, maaseudun autioituminen on kansakunnan etu. Me ei ajeta vain sitä pizzakolmion Suomea, jossa Turku, Tampere ja pääkaupunkiseutu pärjäävät. Tämä on iso ideologinen ero meidän välillä, Saarikko ryöpytti Orpoa.

– Täytyy ensin sanoa, että aivan loistavaa retoriikkaa jälleen, mutta se ei muuta sitä yhtään mihinkään, että kyllä te keskusta kuittasitte jälleen kerran vasemmistolaisen talouspolitiikan, jossa ei ole huolta velkaantumisesta, jossa heitetään romukoppaan vastuullisen talouspolitiikan säännöt, ei tehdä työllisyystoimia, ei toimia, jotka saisivat yrittäjän yrittämään, ei tullut paikallista sopimista, Orpo kritisoi ja kutsui kehysriihtä ”kahdeksan vuorokauden näytelmäksi”.

– Ei se ollut minun retoriikkaa, se oli Juhana Vartiaisen retoriikkaa. Oletko sä Petteri samaa mieltä, onko tämä kokoomuksen linja? Saarikko tivasi.

– Ei ole, jos Juhana on näin sanonut. Hänellä on viisaita näkemyksiä siitä, miten Helsinkiä kehitetään, mutta hän tietää, miten koko Suomi voi pärjätä, siten, että Suomi on kilpailukykyinen ja mahdollisimman monella on töitä, Orpo vastasi.

Saarikon tikunnokkaan ottanut Vartiainen on kritisoinut suomalaista maatalouspolitiikkaa useaan otteeseen. Vartiainen kirjoitti esimerkiksi 2017, ettei hän tiedä toista maata, jossa maataloutta tuettaisiin yhtä avokätisesti. Vartiainen puhui ”Suomea köyhdyttävästä sovhoosista”.

Orpo sai tentissä kimppuunsa myös sisäministerin, vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon sanottuaan, ettei vihreidenkään talous- ja työllisyyspolitiikka edusta porvarillisia arvoja.

– Petteri ei tainnut lukea kehysriihen alla vihreiden ulostuloja työllisyystoimista, Ohisalo kommentoi ja sanoi vihreiden olevan valmiita esimerkiksi edistämään paikallista sopimista ja uudistamaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Ohisalo haarukoi, että kokoomuksen vaihtoehto tarkoittaisi vähintään puolentoista miljardin leikkauksia. Kokoomuksen leikkauslistan perään kysyttiin myös eduskunnassa välikysymyskeskustelun yhteydessä tiistaina.

– Kokoomus on kunnostautunut monessa kunnassa sillä, että on leikattu kirjastoista, koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta. Kiinnostaa kuulla Petteri, mistä leikkaatte, jos veroja on varaa laskea kuntatasolla, Ohisalo haastoi.

– On sanottava Maria, että olette tekin kunnostautuneet leikkaamisessa. Teidän puolueet yhdessä ovat leikanneet sellaisten perheiden toimeentulosta, joissa on hoidettu lasta kotona, veitte näiden perheiden toimeentulosta parisataa euroa kuussa, Saarikko viittasi kotihoidontuen kuntalisään Helsingissä kohdistettuun leikkaukseen.

– On panostettu varhaiskasvatukseen entistä enemmän, Ohisalo vastasi Saarikolle.

Sekä Saarikko, Ohisalo että Orpo katsoivat, että kunnissa saadaan säästöjä toimitilojen käytön tehostamisella sekä paremmilla kilpailutuksilla.

– On upeata, miten olemme kuunnelleet toisiamme, viime viikon tiistaina aloitin keskustelun juuri näillä kahdella pointilla, jotka Annika nostaa tässä, Ohisalo sanoi.

Ohisalo katsoi, että kunnat saavat myös lisää verotuloja kiinteistöveron muodossa, kun kuntiin rakennetaan tuulivoimapuistoja ja suositaan muita uusiutuvan energian lähteitä.

18.5. kello 20.27: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?