Nämä kokoomuslaiset äänestivät elpymis­pakettia vastaan ja nämä puolesta

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä 26 edustajaa kannatti elpymispaketin hyväksymistä ja 10 vastusti sitä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 18. toukokuuta 2021.

18.5.2021 15:22

Eduskunta hyväksyi tiistaina äänestyksessään EU:n elpymispaketin äänin 134–57. Tyhjää äänesti kaksi ja poissa äänestyksestä oli kuusi edustajaa.

Päätöksen hyväksymiseen tarvittiin kahden kolmasosan enemmistö annetuista äänistä, eivätkä hallituspuolueiden äänet yksin riittäneet, vaan tukea tarvittiin myös opposition puolelta. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä 26 edustajaa kannatti elpymispaketin hyväksymistä ja 10 vastusti sitä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä pakettia kannattivat Sanni Grahn-Laasonen, Antti Häkkänen, Anna-Kaisa Ikonen, Kalle Jokinen, Ilkka Kanerva, Ville Kaunisto, Pihla Keto-Huovinen, Marko Kilpi, Pauli Kiuru, Jukka Kopra, Matias Marttinen, Sari Multala, Kai Mykkänen, Petteri Orpo, Jaana Pelkonen, Sari Sarkomaa, Arto Satonen, Saara-Sofia Sirén, Ruut Sjöblom, Mari-Leena Talvitie, Sinuhe Wallinheimo, Elina Valtonen, Juhana Vartiainen, Sofia Vikman, Anne-Mari Virolainen ja Ben Zyskowicz.

Pakettia vastustivat kokoomuksen Heikki Autto, Markku Eestilä, Janne Heikkinen, Timo Heinonen, Terhi Koulumies, Mia Laiho, Paula Risikko, Wille Rydman, Janne Sankelo ja Heikki Vestman. Tyhjää kokoomuksesta äänestivät Pia Kauma ja Kari Tolvanen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mykkänen itse sanoo olleensa pitkään sitä mieltä, että kaataminen tässä vaiheessa olisi ollut Suomelle ulkopoliittinen virhe.

– Sitä en suostu hyväksymään vastustajien kontolle, että he olisivat EU-vastaisia. Jos EU:n neuvostossa sovitaan huonosta esityksestä, ei sen kritisoiminen tarkoita, että on EU-vastainen.

– Tässä ei ollut suinkaan kyse siitä, etteikö olla EU:n puolella vaan kysymys on siitä, minkälaista EU:ta rakennetaan. Onko se sellainen, jossa valta ja vastuu ottaa velkaa ja kantaa sen seuraukset ovat samoissa käsissä vai hämärretäänkö sitä rajaa, Mykkänen sanoi äänestyksen jälkeen STT:lle.

Mykkänen huomauttaa, että kokoomuksen riveistä annettiin jaa-ääniä kaksi kolmasosaa suhteessa ei-ääniin. Luvut näyttivät hänen mukaansa tällaisilta jo puolitoista viikkoa sitten ryhmäkokouksessa eikä liikkumista ole sen jälkeen tapahtunut.

Eduskuntaryhmän jakautuminen kertoo hänen mielestään siitä, että kansanedustajat painottivat eri asioita.

– Se kertoo siitä, että meillä on yksi yhteisymmärrys siitä, että paketissa oli valuvikoja. Olisi pitänyt jo neuvotteluissa noudattaa niitä kahdeksaa periaatetta, jotka eduskunta nyt tässä mietinnössä kirjasi edellyttävään muotoon.

Keskustan ryhmässä kaksi edustajaa eli Hannu Hoskonen ja Tuomas Kettunen vastustivat paketin hyväksymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?