Kuntavaaliehdokkaat valitsevat ennemmin veronkorotukset kuin menoleikkaukset – katso, miten kotikuntasi ehdokkaat vastaavat - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kuntavaaliehdokkaat valitsevat ennemmin veronkorotukset kuin menoleikkaukset – katso, miten kotikuntasi ehdokkaat vastaavat

Jos kunnanvaltuustossa tulee eteen pohdinta talouden tasapainottamisesta, 52 prosenttia valitsee kunnallisveron korotuksen, 38 prosenttia alkaisi etsiä kunnan menoista leikkauksia, kertoo IS:n kuntavaalikone.

Jos koronakriisin hintalappu paljastuu suureksi, paikkaisitko kunnan taloutta pitäisi paikata ennemmin veronkorotuksin kuin menoleikkauksin? Vaalikonevastausten mukaan veronkorotukset voittavat 52-38.

18.5. 6:00

Miten oman kunnan talous saadaan kuntoon, jos koronakriisistä lankeaa isompi lasku?

IS:n vaalikoneessa kuntavaaliehdokkaille annettiin vaihtoehdoiksi joko veronkorotukset tai menoleikkaukset.

Kuntavaaliehdokkaista 52 prosenttia valitsi veronkorotukset, ja 38 prosenttia piti leikkauksia parempana vaihtoehtona.

Vaalikoneen väittämä kuului: Kuntien taloutta on avitettu koronatuella, mutta koronakriisin todellinen hintalappu paljastuu vasta viipeellä. Kotikunnassani on kiristettävä ennemmin veroja kuin leikattava menoja talouden vakauttamiseksi koronakriisin jälkeen.

Vastaajista siis 52 prosenttia oli väittämän kanssa täysin samaa tai melko samaa mieltä, ja 38 prosenttia täysin tai melko eri mieltä veronkorotuksista.

Talouden tasapainottamiseksi punavihreät turvautuisivat mieluimmin veronkorotuksiin kuin menoleikkauksiin.

Vasemmistoliiton ehdokkaat ovat vankimmin veronkorotusten puolesta ja leikkauksia vastaan. Vasemmistoliiton ehdokkaista peräti 87 prosenttia liputtaisi veronkorotuksille ja vain 7 prosenttia leikkauksille.

Kannat ovat myös suhteellisen ehdottomia. Vasemmistoliiton ehdokkaista yli puolet, 52 prosenttia on täysin samaa mieltä siitä, että verojen korotus on parempi vaihtoehto kuin menoleikkaukset.

Vihreät ehdokkaat ovat toiseksi tiukimmin veronkorotusten puolella menoleikkauksia vastaan lukemin 78-13.

Verottajapuolueen leiman saaneen Sdp:n ehdokkaat pitävät verokorotuksia parempana vaihtoehtona kuin leikkauksia prosenttiluvuin 66-24.

Kuusi muuta eduskuntapuoluetta on toista mieltä kuin punavihreät, ja porvaripuolueet ovat enemmin leikkausten kuin veronkorotusten puolella.

Kuten oletettua, kokoomuksessa veronkorotukset herättävät suurimman vastustuksen. Kokoomuksen äänet menevät 16-77 veronkorotuksia vastaan.

Kokoomuslaisista ehdokkaista 30 prosenttia oli täysin eri mieltä veronkorotusten ensisijaisuudesta.

Toiseksi kovinta veronkorotusten vastustus on perussuomalaisissa. Perussuomalaisista ehdokkaista veronkorotukset valitsee 24 prosenttia ja menoleikkaukset 64 prosenttia.

Liike Nytin ehdokkaat pitävät myös veronkorotuksia selvästi menoleikkauksia huonompana vaihtoehtona äänin 33-57, keskustan luvut veronkorotuksia vastaan ovat 37-51 ja kristillisdemokraattien 37-47.

Rkp:ssä mielipiteet – veronkorotukset vai leikkaukset – jakautuvat melkein tasan, mutta päätyvät veronkorotuksia vastaan 42-45.

IS:n vaalikoneeseen on vastannut yli 16 000 kuntavaaliehdokasta. Ehdokkaita vaaleissa on yhteensä yli 35 627.

Ilta-Sanomien vaalikoneen löydät alta. Alla näkyvän vaalikoneen paikkakuntavalinnassa on ilmennyt viivettä joillakin laitteilla. Jos ongelmia tulee, pääset täyttämään vaalikoneen sujuvasti täältä.

Jos vaalikone ei näy yllä, siirry vaalikoneeseen täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?