Koulujen ja kirjastojen wc-tilat sukupuolineutraaleiksi? Näin kuntavaaliehdokkaat vastasivat IS:n vaalikoneessa

Ilta-Sanomien vaalikoneeseen vastanneista kuntavaaliehdokkaista 59 prosenttia kannattaa sukupuolineutraaleja wc-tiloja kotikuntansa kouluihin ja kirjastoihin – ehdokkaista 29 prosenttia suhtautuu asiaan kielteisesti.

Helsingin keskustakirjasto Oodissa on suuri sukupuolineutraali wc-tila.

16.5.2021 8:10

Kuntavaaliehdokkaat kannattavat vahvasti sukupuolineutraaleja wc-tiloja kotikuntaansa.

Vaalikoneen väittämä kuului: Koulujen ja kirjastojen wc-tiloja on muutettu Suomessakin sukupuolineutraaleiksi trans- ja muunsukupuolisten tasavertaisen kohtelun takia. Kotikuntani tulee muuttaa koulujen ja kirjastojen wc-tilat sukupuolineutraaleiksi tulevan valtuustokauden loppuun mennessä.

IS:n vaalikoneeseen vastanneista kuntavaaliehdokkaista 59 prosenttia oli melko samaa tai täysin samaa mieltä väittämän kanssa. Melko tai täysin eri mieltä sukupuolineutraalien wc-tilojen tarpeellisuudesta oli 29 prosenttia kuntavaaliehdokkaista.

Vaalikoneeseen vastanneista 13 prosenttia ei osannut sanoa omaa kantaansa.

Vastaukset jakautuivat pääosin puolueiden ja ehdokkaiden konservatiivisten ja liberaalien arvomaailmojen mukaisesti.

Sukupuolineutraalien wc-tilojen kannatus on ylivoimaisesti suurinta vihreissä ja vasemmistoliitossa. Vihreät ehdokkaat sanovat ”kyllä” sukupuolineutraaleille wc-tiloille prosentein 85–7 ja vasemmistoliiton ehdokkaat 81–8.

Myös Rkp:n (68–20) ja Sdp:n (61–23) kuntavaaliehdokkaiden selvä enemmistö haluaa muuttaa kuntansa koulujen ja kirjastojen wc-tilat sukupuolineutraaleiksi.

Wc-tilojen muuttaminen sukupuolineutraaleiksi ei innosta kahden puolueen kuntavaaliehdokkaita. Perussuomalaisten (19–70) ja kristillisdemokraattien (20–68) ehdokkaiden ylivoimainen enemmistö suhtautuu penseästi sukupuolineutraalien wc-tilojen rakentamiseen kouluihin ja kirjastoihin.

Kolmen muun eduskuntapuolueen kuntavaaliehdokkaiden vaaka kallistuu sukupuolineutraalien wc-tilojen puolelle.

Kokoomuksen ehdokkaiden kannat jakautuvat 49–37, keskustan 44–40 ja Liike Nytin 41–37 sukupuolineutraalien wc-tilojen puolesta.

IS:n vaalikoneeseen on vastannut yli 15 000 kuntavaaliehdokasta. Ehdokkaita vaaleissa on yhteensä yli 30 000.

Ilta-Sanomien vaalikoneen löydät alta. Alla näkyvän vaalikoneen paikkakuntavalinnassa on ilmennyt viivettä joillakin laitteilla. Jos ongelmia tulee, pääset täyttämään vaalikoneen sujuvasti täältä.

Jos vaalikone ei näy yllä, siirry vaalikoneeseen täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?