Kokoomuksen kuntavaali­ehdokas lateli törkeyksiä Ylen vaali­koneen vastauksiin – peruu nyt sanansa: ”En ole ollut oma itseni” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kokoomuksen kuntavaali­ehdokas lateli törkeyksiä Ylen vaali­koneen vastauksiin – peruu nyt sanansa: ”En ole ollut oma itseni”

Vaasan kunnanvaltuustoon pyrkivä kokoomuslainen kertoo kohdanneensa yksityiselämässään useita vastoinkäymisiä. Yle antoi ehdokkaalle mahdollisuuden muuttaa vaalikoneen vastausta.

Pohjanmaan kokoomuksen toiminnanjohtaja Riikka Varila twiittasi tiistaina keskustelleensa kohuehdokkaan kanssa tämän vaalikonevastauksista.

12.5. 11:52 | Päivitetty 12.5. 14:04

Kokoomuksen vaasalainen kuntavaaliehdokas Petteri Kalliola on herättänyt sosiaalisessa mediassa tyrmistystä vastattuaan Ylen vaalikoneeseen vähemmistöjä ja pienituloisia halventavilla kommenteilla.

Tiistai-iltana vaalikoneen tuottaja Ville Seuri kertoi Ylen selvittävän, voiko vastauksia pitää esillä. Keskiviikkona Seuri kertoi, että Yle on antanut ehdokkaalle mahdollisuuden toimittaa vaalikoneeseen uusi perustelu. Seurin mukaan kyseessä on poikkeus – yleensä julkaistuja vastauksia muokataan vain, jos vastauksissa on virhe.

Eniten kuohuttaneessa vastauksessaan Kalliola ehdotti asuinaluejärjestelyä, jossa tietyt vähemmistöt ja köyhät ”rajataan” Ristinummelle. Kalliolan mukaan ”niin tiedetään että missä asuvat”. Kalliola käytti vähemmistöistä termejä, joita pidetään halventavina. Vastauksessa otettiin kantaa siihen, tulisiko kaupungin edistää taustoiltaan ja yhteiskuntaluokiltaan kaikenkirjavia asuinalueita.

Ylen Seuri kertoi Twitterissä keskiviikkona, että ”kommentti oli ihmisarvoa loukkaava ja kehotti useita ihmisryhmiä kohtaan toimiin, jotka on tulkittavissa väkivaltaisiksi ja laittomiksi”. Yle julkaisi vaalikoneessaan Kalliolan uuden perustelun:

– Jokaisen henkilön ja perheen tulee asua sillä asuinalueella, jolla haluavat asua. (Perustelu muutettu 12. toukokuuta klo 11.52 aiemman tekstin sopimattomuuden vuoksi), vaalikoneessa lukee nyt.

Myös Kalliolan muut vastaukset herättivät huomiota. Ne ovat pysyneet vaalikoneessa ennallaan.

– Tänne tarvitaan Työkykyisiä turvapaikanhakijoita. Ei Lois-eläjiä, jotka suomalaiset veronmaksajat maksaa, Kalliola kommentoi toisessa vastauksessaan.

Kalliola kirjoitti Vaasan tarvitsevan maahanmuuttoa muun muassa ulkomaalaisten siivoajien ja Wolt-kuljettajien vuoksi.

Pohjanmaan kokoomuksen toiminnanjohtaja Riikka Varila twiittasi tiistai-iltana keskustelleensa vaalikonevastauksista Kalliolan kanssa ja totesi ihmisten tekevän virheitä. Omassa pahoittelutwiitissään Kalliola vetosi kokemattomuuteensa.

Ilta-Sanomien keskiviikkoaamuna tavoittama Kalliola kertoo olleensa vaalikonevastauksia kirjatessaan sekavassa mielentilassa. Hänen mukaansa vastausten vaihtaminen ei ole ollut enää julkaisun jälkeen mahdollista.

– Minulla on ollut henkilökohtaisessa elämässä aika monta surullista vastoinkäymistä. Vastaukset on annettu tilassa, jossa en ole ollut oma itseni, ja olen niistä kyllä eri mieltä, Kalliola sanoo.

Twitterissä vetosit yksityiselämän vastoinkäymisten sijaan kokemattomuuteesi. Mitä tarkoitit kokemattomuudella?

– Tarkoitan sitä, että kun olen kuntavaaliehdokkaana täysin brand new, en ole saanut valmennusta tai mitään ohjeita siihen, kuinka näihin tulisi vastata. Olen hieman suorasanainen, kuten ystäväni ja tuttavani tietävät. Ei ehkä olisi pitänyt vastailla sillä tavalla.

Eikö melkein jokaisen somessa käyneen aikuisen voisi kuvitella tietävän, että tällaiset vastaukset suututtavat ihmisiä?

– Se on ehkä näin. Suurin syy saattaa olla ajattelemattomuus.

Jos saisit muotoilla uudelleen ajatuksesi esimerkiksi asuntopolitiikasta, millaisia ne olisivat?

– Kyllä jokaisen pitää saada asua siellä, missä he pystyvät ja haluavat asua.

Millainen keskustelusi oli Pohjanmaan kokoomuksen toiminnanjohtajan Riikka Varilan kanssa?

– Hän ymmärsi, että joskus aloittelijoilla saattaa tapahtua, ja kuitenkin painotettiin, että nämä ovat minun henkilökohtaisia asioitani, jotka eivät liity mitenkään kokoomuksen yleiseen linjaan. Saan katsoa vessan peiliin ja vastuun kannan.

Vaalikoneen ehdokasprofiilissaan Kalliola kertoo puolustavansa yrittämistä, isänmaallisuutta ja turvallisuutta. Vaasan virkamiesten määrää liian suureksi moittiva yrittäjä ehdottaa myös ”turhan vitkuttelun” ja ”suojatyöpaikkojen” poistoa.

Kalliola on Vaasan Nuorkauppakamarin puheenjohtaja. Yhdistyksen paikallisosasto tiedotti keskiviikkona Facebookissa irtisanoutuvansa täysin puheenjohtajansa näkemyksistä.

– Hallitus on ottanut tilanteen vakavasti ja on heti eilen (ti 11.5.2021) kutsunut koolle yhdistyksen ylimääräisen kokouksen Kalliolan erottamiseksi Vaasan Nuorkauppakamarin jäsenyydestä, päivityksessä todetaan.

Juttua muokattu 12. toukokuuta kello 12.23. Lisätty Vaasan Nuorkauppakamarin vastaus Kalliolan kommentteihin. Juttua muokattu 12. toukokuuta kello 13.56: Muokattu jutun alkua, jossa kerrotaan, että Yle antoi Kalliolan lähettää vaalikoneeseen uusi perustelu ja miten Kalliola oli aluksi vaalikoneeseen vastannut.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?