Puhemies löi nuijan pöytään kello 04.24 – perussuomalaiset venytti eduskunnan elpymispakettikeskustelun pikkutunneille - Politiikka - Ilta-Sanomat

Puhemies löi nuijan pöytään kello 04.24 – perussuomalaiset venytti eduskunnan elpymis­paketti­keskustelun pikku­tunneille

Puhemies Vehviläinen keskeytti asian käsittelyn puoli viideltä aamulla.

Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynenkin totesi yöllä, että keskustelussa on äänessä enää perussuomalaisia.

12.5. 9:18

Eduskunnan keskustelu EU:n elpymispaketista kesti viime yönä aamutunneille saakka. Maraton-mittaiseksi venynyt täysistunto alkoi kello 14.00 tiistaina ja päättyi kello 04.24 keskiviikkona.

Edes tässä ajassa ei kaikkea saatu sanottua, vaan puhetta viimeisen pätkän johtanut eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) keskeytti lopulta asian käsittelyn. Viimeinen keskustelupätkä kesti vain kuutisen minuuttia, mitä ennen oli parinkymmenen minuutin tauko.

Puoli kahden jälkeen yöllä pidetyt puheenvuorot olivat kaikki perussuomalaisten puheenvuoroja. Tuossa vaiheessa puhetta oli paikalla seuraamassa suhteellisen harvalukuinen kuulijakunta. Esimerkiksi kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps) sanoi aamukahden jälkeen pitämässään puheenvuorossa, että keskustelemassa olivat enää perussuomalaiset keskenään. Puolue vastustaa EU:n elpymispaketin hyväksymistä.

Keskustelun venymisen vuoksi näyttää siltä, että elpymispaketista ei päästä äänestämään vielä tänään niin kuin oli alun perin tarkoitus. Äänestys voi venyä jopa ensi viikkoon.

Tarkoitus on päättää siitä, hyväksyykö Suomi EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin ja seitsemän vuoden budjettikehykset, noin 1 074 miljardia euroa. Jos yksikin maa jättää kokonaisuuden hyväksymättä, EU-maiden viime vuonna neuvottelema kokonaisuus ei tule voimaan.

Kokonaisuuden hyväksyminen vaatii kahden kolmasosan enemmistön annetuista äänistä, joten hallituspuolueiden äänet eivät yksin riitä, vaan ne tarvitsevat tukea oppositiopuolue kokoomukselta. Koko oppositio kokoomusta lukuun ottamatta on äänestämässä pakettia vastaan, ja kokoomus on antanut kansanedustajilleen vapaat kädet äänestyksessä. Puolueessa tiedetään olevan sekä paketin kannattajia että vastustajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?