Kommentti: Maria Ohisalon kova kevät – Saksan apu ei ehdi ajoissa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Maria Ohisalon kova kevät – Saksan apu ei ehdi ajoissa

Hallitustaival keskustan nyrkkeilysäkkinä syö vihreiden kannatusta, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Maria Ohisalon vihreät voisi saada vetoapua Saksan Annalena Baerbockin vihreiltä. Kuntavaaleihin se ei ehdi.

11.5. 16:10

Maria Ohisalon kevät ei kulu helposti. Vihreät lähtee kuntavaaleihin alakulossa. Keskustan syntipukkina ja nyrkkeilysäkkinä olo hallituksessa tuntuu.

Hiljan pidetyssä hallituskriisissä umpisolmut pätkäistiin turvekompromissilla, sekä vihreille että keskustalle symbolisesti tärkeällä asialla. Hallituksen vasemmistopuolueita keskusta ei pystynyt painostamaan työttömyysturvan leikkauksiin.

Pienempi niistä, vasemmistoliitto, on jo ajanut läpi vaalikauden ykköstavoitteensa oppivelvollisuusiän pidentämisen. Vihreiltä vastaavat näytöt puuttuvat.

Se syö naista ja miestä ja kannatusta.

Huhtikuun HS-gallupissa vihreiden kannatus oli tasan 10 prosenttia. Takana ovat ajat jolloin puolueelle mitattiin yli 17 prosentin toivotaan toivotaan -lukuja.

Vuoden 2017 kunnallisvaaleissa vihreät sai äänistä 12,5 prosenttia, jota pidettiin suurena voittona. Helsingin pormestarin paikkaa vihreät ja Anni Sinnemäki eivät kuitenkaan saaneet. Eivätkä tunnu saavan nytkään.

Ylen viime viikolla julkaisemassa kannatuskyselyssä vihreiden kannatus oli 10,6 prosenttia ja tuntuvassa laskussa. Kyse oli nimenomaan kuntavaalikannatuksesta. Tärkeimmällä kannatusalueellaan Helsingissä vihreät ovat jäämässä taas kokoomuksen taakse.

Uudet koettelemukset hallituksessa syövät aktiivivihreiden uskoa, vaikka isolle osalle tavallisista kannattajista turve ei olisikaan sydämenasia.

Ei takaovea

Aikoinaan vihreät ratkaisi tällaisia ongelmia lähtemällä hallituksista. Nyt se on liian iso tähän temppuun. Vihreiden lähtö veisi hallitukselta enemmistön eduskunnassa ja johtaisi todennäköisesti sen kaatumiseen.

Edellisen oppositiokauden aikana vihreät, demarit ja vasemmistoliitto hitsautuivat tiiviiksi rintamaksi. Ei ole varmaa miten vihreiden äänestäjät reagoisivat rintaman rikkomiseen. Osa äänistä voisi siirtyä vasemmalle.

Vihreiden joukossa on yhä sellaisia, joiden mielestä paras yhteistyökumppani puolueelle olisi kokoomus. Nykyisin tunne on tarkoin peitetty salarakkaus, jonka pikaiselle puhkeamiselle ei ole käytännön mahdollisuuksia.

Oikeistovihreät ovat uhanalainen laji, joka toki saattaisi oikeissa olosuhteissa nopeastikin lisääntyä.

Nykyisen punavihreän linjan takuunainen on puheenjohtaja Ohisalo. Kohtuullinen tappio kuntavaaleissa kirpaisisi, mutta ei horjuttaisi hänen asemaansa.

Vetoapua Saksasta?

Vihreät tarvitsivat vetoapua. Sitä voisi saada Saksasta.

Saksassa pidetään liittovaltiovaalit syksyllä. Gallupeissa vihreät kilpailee kristillisdemokraattien kanssa valtakunnan ykköspaikasta. Vihreiden kansleriehdokas Annalena Baerbock on superjulkkis, jonka huomiosta mediat kilpailevat.

Hänen nousunsa on pitkälti kristillisdemokraattien ansiota. Armin Laschetin ja Markus Söderin katkera kamppailu kansleriehdokkaan paikasta hämmensi kristillisdemokraattien kannattajia. Voittaja Laschetia pidetään karismattomana ja eksyneen oloisena.

Siksi Saksassa voisi olla Baerbockin ja vihreiden paikka. Joskin syksyyn on aikaa.

Jos Baerbock nousisi Saksan johtoon, Suomen vihreät voisivat toivoa imun ylettyvän tännekin. Saksan vihreät ovat aina olleet suomalaisten aateveljiensä johtotähti. Nyt se voi huitaista korkealle taivaalle.

Paha vain, että Suomen kuntavaalien kannalta tämä tapahtuisi liian myöhään.

Hetki lyö, kun sitä huvittaa. Joskus se tuntuu lyövän ihan väärällä hetkellä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?