Hallituksessa kytee jo seuraava riita – tällainen esitys ravintolarajoituksista sytytti kiistan keskustan ja Sdp:n välille - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallituksessa kytee jo seuraava riita – tällainen esitys ravintola­rajoituksista sytytti kiistan keskustan ja Sdp:n välille

Hallituksen oli tällä viikolla tarkoitus päättää ravintoloiden rajoitusten höllentämisestä, mutta STM:n pohjaesitys ei kelvannut kaikille puolueille.

6.5. 18:26

Kun hallituksessa vielä tasataan hengitystä puoliväliriihen jäljiltä, on ravintoloiden rajoitusten purkamisesta jo kehittymässä puolueiden välillä kovaa vauhtia uusi riita.

Ravintoloiden rajoitusten lieventämisestä on neuvoteltu alkuviikosta sote-ministerityöryhmän kesken.

Kaikki puolueet eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä sosiaali- ja terveysministeriön maanantaina esittelemään pohjaesitykseen, jossa ravintoloiden rajoituksien purku olisi vielä melko vähäistä ja varovaista.

Esimerkiksi leviämisvaiheen alueilla, pääkaupunkiseutu mukaan lukien, ruokaravintolat saisivat STM:n pohjaesityksen mukaan jatkaa anniskelua kello 19 ja anniskeluravintolat kello 18 asti. Ravintoloiden tulee sulkea ovensa tunti anniskelun päättymisen jälkeen.

Tällä hetkellä anniskelun on päätyttävä sekä ruoka- että anniskeluravintoloissa kello 17.

Etenkin keskusta on vaatinut, että ravintoloita tulisi ryhtyä avaamaan nopeammin. Samoilla linjoilla on IS:n tietojen mukaan myös Rkp.

Sdp on perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) etunenässä ajamassa kuitenkin malttia rajoitusten purkamisessa.

Kerta ei ole ensimmäinen, kun hallituspuolueet asettuvat vastakkain ravintolarajoitusten suhteen.

IS kertoi jo huhtikuussa, miten neuvottelut ravintoloiden täyssulun jälkeisistä rajoituksista jumittuivat pääsiäisviikolla täysin, sillä Kiuru ei suostunut joustamaan hallituksen esityksen suhteen.

Kiuru on koronakriisin aikana tullut tunnetuksi tiukkojen rajoitusten puolustajana ja kovan koronakurin ajajana.

Keskustan ja Rkp:n mielestä päätöksissä olisi kuitenkin nyt huomioitava selkeämmin myös eduskunnan tahtotila.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta asetti huhtikuun alussa antamassaan mietinnössä ravintoloiden rajoitusten asettamiselle tiukat rajat. Sen mukaan rajoituksia pitää lieventää heti, kun ne eivät ole oikeasuhtaisia ja välttämättömiä.

Sen jälkeen kun ravintoloiden täyssulku päättyi 19. huhtikuuta ja ravintoloiden tiukat rajoitukset astuivat suuressa osassa maata voimaan, ovat päivittäisen tartunnat laskeneet huomattavasti, rokotukset edenneet ja poikkeusolot päättyneet.

Valtioneuvosto myös kertoi huhtikuun puolivälissä, että ravintoloiden rajoituksia tarkastellaan valtakunnallisen epidemiatilanteen pohjalta kaksi viikkoa rajoitusten alkamisen jälkeen erityisesti terassien, ruokaravintoloiden ja kiihtymisvaiheen alueiden rajoitusten osalta.

Ensinnäkin aikataulusta ollaan nyt myöhässä, sillä ravintoloiden täyssulku päättyi jo yli kaksi viikkoa sitten. Sovitusta huolimatta päätöstä rajoitusten löyhentämisestä ei olla tekemässä vielä tällä viikolla.

Osaltaan päätöksen myöhästymisessä viitataan venyneeseen kehysriiheen, minkä vuoksi asiasta ei ehditty keskustella aikaisemmin.

Toisaalta osa hallituspuolueista näkee, että STM:n pohjaesitys oli yksinkertaisesti niin kaukana aiemmin yhdessä sovitusta, että neuvottelut olisivat venyneet joka tapauksessa.

Tällä hetkellä yksityiskohdat ovatkin edelleen auki.

Ministerien uumoillaan käyvän kokonaisuutta läpi vielä viikonlopun aikana.

Takaraja sovun löytämiselle on ensi viikon maanantai, jos sopu tahdotaan viedä keskiviikon valtioneuvoston yleistuntoon päätettäväksi ja voimaan ensi viikon helatorstaihin mennessä.

Ruokaravintoloille on myös toivottu usealta taholta lievempiä rajoituksia, sillä riski tartuntaketjujen leviämiselle on niissä pienempi kuin yökerhoissa ja baareissa.

Myös sote-valiokunta vaati, että hallitus ottaisi huomioon paitsi eri ravintolatyyppien, myös sisä- ja ulkotilojen erilaiset riskiprofiilit ja suuntaisi vähäriskisempään toimintaan kevyempiä aukiolo- ja anniskeluaikarajoituksia.

Terasseille ei kuitenkaan ole näillä näkymin tulossa sisätiloja löysempiä rajoituksia. Ongelmaksi nähdään se, että asiakaspaikkojen ollessa täynnä, ihmiset jonottavat juomiaan joka tapauksessa sisätiloissa.

Eri ravintolat ovat terassien suhteen myös eriarvoisessa asemassa, sillä kiinteistön omistajat päättävät pitkälti siitä, mihin asti terassit saa olla auki.

Näin ravintolarajoituksia höllennettäisiin ensi viikosta lähtien STM:n pohjaesityksen mukaan:

  • Leviämisvaiheen alueilla ruokaravintolat saisivat jatkaa anniskelua kello 19 ja anniskeluravintolat kello 18 asti. Ravintoloiden tulee sulkea ovensa tunti anniskelun päättymisen jälkeen.

Leviämisvaiheessa ovat tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit.

  • Kiihtymisvaiheen alueilla anniskelun tulisi päättyä kello 22 sekä ruoka- että anniskeluravintoloissa, ja ravintoloiden sulkea ovensa kello 23.

Kiihtymisvaiheen alueita ovat Länsi-Pohjan, Itä-Savon, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit.

  • Perustason alueilla anniskelu päättyisi ravintoloissa puolilta öin ja ovet sulkisivat kello yhdeltä yöllä. Tällä hetkellä perusvaiheen alueilla ravintoloiden on suljettava ovensa viimeistään kello 23 ja anniskelu päättää kello 22.

Perustason alueita ovat Satakunnan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Vaasan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin sairaanhoitopiirit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?