Kommentti: Yliovelaa näytellyt kokoomusjohto joutui nolosti perumaan EU-linjauksensa – heti elinkeinoelämän patistelun jälkeen - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Yliovelaa näytellyt kokoomus­johto joutui nolosti perumaan EU-linjauksensa – heti elin­keinoelämän patistelun jälkeen

Kokoomuksen johto yritti yliovelalla tempulla luistella irti kannastaan EU:n elpymispakettiin ja pakottaa edustajansa äänestämään tyhjää eduskunnassa. Onneton päätös oli pakko perua ja antaa edustajille vapaat kädet. Nyt voi kysyä, tuliko kokoomuksen uusi päätös vasta elinkeinoelämän painostuksen jälkeen, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän pj. Kai Mykkänen joutuivat nolosti pakittamaan viime viikkoisesta ”äänestämme tyhjää” EU:n elpymispakettia koskevasta linjauksestaan.

6.5. 17:59

Kokoomuksen johto, puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen taisivat yllättää eniten omat kansanedustajansa linjatessaan viime viikon tiistaina, että kokoomus äänestää tyhjää, kun EU:n elpymispaketti tulee eduskunnan äänestykseen ensi keskiviikkona.

Päätös osoitti kokoomusjohdolta totaalista pelisilmän puutetta.

Puolueen kansanedustajat joutuivat äänestäjiensä silmissä naurunalaiseksi:

Onko heidät äänestetty eduskuntaan olemaan olematta mitään mieltä yhdestä koko Suomen EU-jäsenyyskauden merkittävämmästä päätöksestä?

Päätös oli lopulta pakko perua.

Valtiovarainvaliokunnan elpymispakettia koskevasta mietinnöstä kokoomus sai sopivan savuverhon vetää pakkia, anteeksi vain, typerästä linjauksestaan.

Valiokunnan mukaan EU:n pakettiin osallistuminen on Suomen edun mukaista.

Kai Mykkäsen mukaan enemmistö kokoomuksen ryhmästä äänestää nyt mietinnön puolesta.

Mutta kokoomuksen kylkeen jäi kolhu.

Kaiken lisäksi nyt voi kysyä, tekikö kokoomus uuden päätöksensä elinkeinoelämän herrojen ja rouvien painostuksen jälkeen?

Keskiviikkona Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok) kasasi 20 yrityselämän huippuvaikuttajan vetoomuksen EU:n elpymisrahoituksen hyväksymiseksi eduskunnassa.

Nimilista oli kova: Koneen Antti Herlin, Nokian hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf, Marimekon Mika Ihamuotila, Nokian ex-toimitusjohtaja Jorma Ollila, Supercellin Ilkka Paananen, Ponssen Juha Vidgrén ja niin edelleen.

Samalla asialla oli myös Suomen Yrittäjät.

Kokoomus joutui elvytyspaketin puun ja kuoren väliin, sillä EU-myönteinen puolue ei olisi voinut paketin kaatamista missään nimessä ottaa harteilleen, mutta vaikeaa on tukea myös vihervasemmistohallituksen esitystä asiasta.

Siksi kokoomus yritti näytellä yliovelaa ja kiertää kannan ottamisen äänestämällä tyhjää.

Paukku räjähti kuitenkin omille näpeille.

Kyseessä ei totisesti ollut maailman selkärankaisin päätös, minkä Orpo ja Mykkänen ovat taatusti reilun viikon aikana kuulleet monelta taholta.

Linjaus sotki lähinnä kokoomuksen omat rivit. Monien kokoomusedustajien kommentit puolueen johdon linjauksista olivat liki painokelvottomia.

Vapaat kädet on helpompi selittää, ja olisi ollut alun perinkin.

Sitä paitsi kuta kuinkin kaikki tietävät, että kokoomus olisi toiminut hallituksessa juuri kuten hallitus nytkin toimi.

Siitä voidaan keskustella, olisiko kokoomus hallituksessa saanut paremman sopimuksen aikaiseksi ja pienennettyä esimerkiksi Suomen nettomaksuosuutta.

Siihen asiaan on mahdotonta ottaa kantaa.

Elpymispaketin alla käytetyt kovat painostuspuheenvuorot ovat mielenkiintoisia, sillä paketti olisi mennyt eduskunnassa läpi joka tapauksessa, ilman kokoomuksen uusia linjauksiakin.

Nyt sen läpimeno on siis jo pomminvarmaa.

Päätös vaatii taakseen kahden kolmasosan enemmistön. Koska tyhjiä ääniä ei lasketa, enemmistö olisi ollut hyväksymisen ja läpimenon suhteen turvallinen, vaikka kokoomus olisi äänestänyt tyhjää – noin 10–12 kansanedustajan suuruinen.

Nyt eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan enemmistö kokoomuksen eduskuntaryhmän edustajista on siis valmis tukemaan EU:n valtiovarainvaliokunnan mietintöä, jonka mukaan paketin hyväksyminen on Suomen edun mukaista.

Osa kuitenkin äänestää sitä vastaan, heidän mukaansa paketissa on ”valuvikoja”.

Esitystä vastaan kokoomuksessa ovat äänestämässä näillä näkymin Wille Rydman, Janne Heikkinen ja Terhi Koulumies, mahdollisesti myös Janne Sankelo.

Hallitusrintamakin tosin hajoaa, sillä keskustassa ainakin Hannu Hoskonen äänestää elpymispakettia vastaan, mahdollisesti myös Tuomas Kettunen. Vasemmistoliitosta Markus Mustajärven ja Johannes Yrttiahon uskotaan äänestävän pakettia vastaan.

Peli on kuitenkin kovaa: Hoskosta on uhattu ryhmästä erottamisella ja ympäristövaliokunnan puheenjohtajan paikan menettämisellä, mikäli hän lipeää keskustan ja hallituksen riveistä.

Pelottelua on ollut muutenkin ilmassa.

Viime viikon tiistaina Yle uutisoi, että Suomea on peloteltu EU:n taholta ”ennennäkemättömällä mainehaitalla ja poliittisella paineella”, jos Suomi ei hyväksy osaltaan 750 miljardin elpymispakettia, josta Suomen osuus on 6,6 miljardia.

Tiistaina valtiovarainvaliokunnassa EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen valisti kansanedustajia, mitä seuraa, jos Suomi paketin kaataisi. Lisätietoja EU-tason pelottelusta ei ole kuitenkaan saatu.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) vakuutti eduskunnan kyselytunnilla, ettei pelottelua EU:n taholta ole edes ollut.

Joka tapauksessa huolet voi unohtaa, sillä kokoomuksen uuden linjauksen jälkeen elpymispaketin läpimeno on entistäkin varmempaa – tai siis täysin varmaa.

Suomesta ei tule EU:n häirikköä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?