Haataiselta tiukka kuitti Halla-aholle eduskunnassa – ”Ovatko matalapalkka-alojen naisetkin rasitteita?” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Haataiselta tiukka kuitti Halla-aholle edus­kunnassa – ”Ovatko matalapalkka-alojen naisetkin rasitteita?”

Oppositiota suomi kyselytunnilla hallitusta työllisyyspäätöksistä.

Työministeri Tuula Haatainen puolusti hallituksen työllisyyspäätöksiä kyselytunnilla.

6.5.2021 17:49

Oppositio hiillosti hallitusta eduskunnan kyselytunnilla hallituksen puoliväliriihen päätöksistä. Pisimpään eduskuntaa puhutti hallituksen asettama tavoite kaksinkertaistaa työperäinen maahanmuutto vuoteen 2030 mennessä.

Kansanedustaja Riikka Purran (ps) mukaan Suomeen saapuvat maahanmuuttajat ovat yliedustettuina työttömyyden, työllisyyspalvelujen ja sosiaaliturvan asiakkaina. Miksi ette työllistä maassa jo olevia maahanmuuttajia? Purra kysyi hallitukselta.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) huomautti, että työperäisiä maahanmuuttajia ei tuo Suomeen hallitus vaan yritykset, jotka tarvitsevat osaavaa työvoimaa. Esimerkiksi kausityöntekijöitä tarvitaan kipeästi korjaamaan satoa.

Haatainen muistutti, että Suomessa on käytössä saatavuusharkinta varmistamassa, että tulijoita odottaa maksukykyinen työpaikka.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puhui halpatyövoimasta. Halla-ahon mukaan monen maahanmuuttajan palkka ei riitä elämiseen, jolloin he joutuvat kääntymään sosiaaliturvan puoleen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi yritysten maksattavan osan palkkakustannuksista veronmaksajalla.

– Yritykset siis efektiivisesti ulkoistavat osan palkanmaksusta valtiolle eli veronmaksajalle. Onko tämä tervettä markkinataloutta? Halla-aho kysyi.

Haatainen tarttui puheisiin rasitteista.

– Mitä tulee halpatyövoimaan, mistä puhuitte: Kyllä minusta on aika kummallista, jos te leimaatte kaikki ne alat, joissa matalapalkalla tehdään tänä päivänä töitä, pääosin naiset. Ovatko nämä teidän mielestänne rasitteita? Haatainen vastasi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio taas oli sitä vastaan, että maassa jo olevia työllistettäisiin. Hän ihmetteli, aikooko hallitus todella antaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille työperäisiä oleskelulupia.

– Perussuomalaiset on sitä mieltä, että kielteisen turvapaikkapäätökseen saanut joutuu poistumaan maasta. Laittomasti maassaolijat ulos töistä eikä niin, että töihin, Tavio sanoi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) totesi tähän, että syrjäytyminen on riski sisäiselle turvallisuudelle ja muistutti muihin maihin jo syntyneistä varjoyhteiskunnista.

Jos ihmiset kerran ovat jo Suomessa, olisi parempi tietää, ketä he ovat ja mitä he tekevät. Esimerkiksi pakkopalautukset eivät aina onnistu, koska lähtömaat eivät halua ottaa kansalaisiaan vastaan pakkopalautettavina.

Ohisalon mukaan näille ihmisille pitäisi antaa mahdollisuus maksaa veroja tässä yhteiskunnassa.

Sisäministeri Maria Ohisalo halusi antaa yrityksille mahdollisuuden palkata Suomessa jo olevia ja ihmisille tilaisuuden maksaa veroja.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman muistutti edustajia EU-direktiivistä, jolla yritetään saada kuriin työvoiman hinnalla kilpailu.

– Kun tästä äänestettiin Euroopan parlamentissa, että estetään halpatyövoimalla kikkailu, niin puheenjohtaja Halla-aho äänesti sitä vastaan, Lindtman sanoi kirvoittaen salista Oijoijoi!-huudahduksia.

Työministeri Tuula Haatainen puolusti hallituksen työllisyyspäätöksiä kyselytunnilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?