Ministeri Saarikon kertomista 35 miljoonan euron leikkauksista syntyi some­myrsky – vihreät oli mukana hyväksymässä edustajien nyt kritisoimaa listaa

Hallitus päätti viime viikon kehysriihessään 370 miljoonan euron leikkauksista, ulkoministeriön 35 miljoonan euron leikkaus tehdään IS:n tietojen mukaan kokonaan kehitysyhteistyöstä.

Vihreät oli mukana Säätytalolla sopimassa 35 miljoonan euron leikkauksista tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon salkkuun. Vihreistä kansanedustaja Saara Hyrkkö ja meppi Ville Niinistö ovat nousseet vastustamaan sovittuja leikkauksia.

5.5.2021 17:21

Tiede- ja kultturiministeri Annika Saarikon (kesk) kertomista 35 miljoonan euron leikkauksista omaan salkkuunsa on noussut älämölö.

Hallituspuolueista takajaloilleen tieteen ja kulttuurin leikkauksia vastaan on noussut osa vihreistä.

Metakka on toistaiseksi käyty vain sosiaalisessa mediassa.

Vihreät ja puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) olivat Säätytalolla kehysriihessä viime torstaina sopimassa tulevista 370 miljoonan euron leikkauksista.

Hallituskriisin jälkeen tilanne on sen verran tulenarka, että keskustan merkkihenkilöillä ei ollut intoa lähteä miekkailemaan julkisuudessa vihreiden kanssa.

Myöskään vihreiden terävin kärki ei ole liittynyt kuoroon paheksumaan tieteeseen ja kulttuuriin tulevia 35 miljoonan euron leikkauksia.

Muut hallituspuolueet – Sdp, vasemmistoliitto ja Rkp – ovat jättäneet tyystin kritisoimatta Säätytalolla syntynyttä sopua 370 miljoonan euron leikkauslistoista.

Hallitus sopi kehysriihen yhteydessä leikkaavansa budjetin kehyksistä menoja 370 miljoonaa euroa. Liki kaikki ministeriöt, sosiaali- ja terveysministeriötä sekä oikeusministeriötä lukuun ottamatta joutuvat etsimään kullekin ministeriölle langetetut säästöt omista rahoistaan.

Yksityiskohtaisia leikkauslistoja ei Säätytalolla laadittu, mutta euromääräiset leikkaukset sälytettiin eri ministeriöille. Leikkauslistat ministeriöittäin julkaistiin ja uutisoitiin viime torstaina.

Opetusministeriön 35 miljoonan leikkauksista nousi somemyrsky eilen, kun Helsingin Sanomat uutisoi Saarikon kertoneen verkkoseminaarissa korkeakoulujen johdon kanssa, että leikkauksista osa kohdistuu tieteeseen.

– Näistä säästöistä kohdistuu myös oman tiede- ja kulttuuriministerin salkkuni reilun 4,5 miljardin euron kokonaisuuteen yhteensä 35 miljoonan euron säästöt. Ne toteutetaan siten, ettei koulutuksesta tai opintososiaalisista etuuksista leikata. Tämä on hallituspuolueiden yhdessä sopima rajaus. Se on arvovalinta, Saarikko totesi.

– Ja kyllä, tuo tarkoittaa tieteen rahoitukseen kohdistuvia säästöjä, Saarikko sanoi.

Saarikko myös muun muassa muistutti, että hallitus on lisäämässä TKI-rahoitusta.

Opetusministeri Jussi Saramon (vas) salkkuun ei tule leikkauksia euroakaan, ja opetusministeriön 35 miljoonan leikkaukset tehdään tiede- ja kulttuuriministeri Saarikon salkusta.

Leikkauslistoista on erikseen kirjattu, että koulutuksesta ja opintososiaalisista eduista ei leikata. Kaikesta muusta on lupa leikata.

Oikeusministeriölle (OM) sekä sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) ei tule leikkauksia euroakaan.

Tiederahoituksesta leikkaamisen ovat siis hallituspuolueet hyväksyneet, kun kulttuurin tai liikunnan rahoista tuskin korona-aikana leikataan.

Hallituspuolueiden sovusta oli tuskin muste ehtinyt kuivua, kun vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö (vihr) alkoi paheksua vihreidenkin hyväksymää leikkauslistaa.

– En kannata leikkauksia tieteeseen ja tutkimukseen. Ei tämä tiedeministerin esitys ole mikään läpihuutojuttu, Hyrkkö twiittasi.

Leikkauslistat hyväksyneistä vihreistä kriitikoihin liittyi myös europarlamentaarikko ja ex-puheenjohtaja Ville Niinistö (vihr).

– Pidän erikoisena, että tiedeministeri itse aloitteellisesti esittää leikkauksia tieteeseen ennen kuin hallitus on siitä päättänyt ja kohdentamisen aika on myöhemmin. Tiedeministerin pitää puolustaa tiedettä. Leikkaukset voi myös yhä siirtää/perua, jos hyvää kohdetta ei löydy, Niinistö twiittasi.

Somekeskustelu tiedeleikkausten ympäriltä on käynyt kiivaana, mutta hallituspuolueiden poliitikot ovat pysyneet pääosin vaiti.

Kansanedustaja Joonas Könttä (kesk) sentään uudelleentwiittasi oman bloginsa, jossa hän hämmästelee vihreiden irtiottoja yhdessä sovituista leikkauksista.

Hallitus on siis sopinut tekevänsä 370 miljoonan euron leikkaukset menoihin.

STM ja OM välttyvät leikkauksilta.

Menoleikkauksista suurin summa, 110 miljoonaa euroa on kohdistettu Timo Harakan (sd) liikenne- ja viestintäministeriöön. Yksityiskohtainen lista LVM:n leikkauksista päätetään ensi kevään kehysriihessä.

Hallitus on tällä vaalikaudella antanut tiehankkeille lisärahaa 300 miljoonaa euroa vuodessa. Todennäköisesti tästä joudutaan tinkimään. Arvioiden mukaan leikkauksia voisi toteuttaa esimerkiksi jaksottamalla raidehankkeita ja ramppien rakentamista myöhemmäksi.

Ulkoministeriön 35 miljoonan euron leikkauksesta on IS:n tietojen mukaan jo sovittu kehysriihessä. Punavihreä hallitus leikkaa IS:n tietojen mukaan koko ulkoministeriön 35 miljoonan euron siivun kehitysyhteistyöstä.

Antti Kaikkosen (kesk) puolustusministeriölle (PLM) ja Jari Lepän (kesk) maa- ja metsätalousministeriölle (MMM) on niin ikään tulossa 35 miljoonan euron leikkaukset. PLM:n leikkauksissa varuskunnat on rajattu ulkopuolelle, ja MMM ei leikkauksissaan koske viljelijöiden tukiin.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) kontolla leikkauksia on 32 miljoonaa, työministeri Tuula Haataisella (sd) 10 miljoonaa, kuntaministeri Sirpa Paaterolla (sd) 24 miljoonaa, valtiovarainministeri Matti Vanhasella (kesk) 5 miljoonaa, sisäministeri Ohisalolla 7 miljoonaa, ympäristöministeri Krista Mikkosella (vihr) 5 miljoonaa ja pääministeri Sanna Marinin (sd) valtioneuvoston kanslia saa karsia menojaan 2 miljoonaa euroa.

Lisäksi hallitus kaavailee saavansa säästöjä etäpalaverien ja etätöiden yleistymisestä.

Digitalisaation tuoman matkustussäästön on arveltu leikkaavan menoja 20 miljoonaa euroa, ja toimitiloista säästöä kertyvän 10 miljoonaa.

Asumisneuvonnan menojen pieneneminen tuo vielä leikkauslistaan 5 miljoonan euron säästöt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?