Keskustasta kritiikkiä Marinin johtamiselle hallitusriihessä: ”Neuvotteluprosessi oli erikoinen” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Keskustasta kritiikkiä Marinin johtamiselle hallitusriihessä: ”Neuvotteluprosessi oli erikoinen”

Keskustan varapuheenjohtaja vakuuttaa, että hallitus olisi kaatunut, ellei Sdp:n ja keskustan välille olisi syntynyt sopua.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa torstai-iltana.

30.4. 20:27

Hallitus oli hyvin lähellä kaatumista, keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi sanoo yhdeksänpäiväiseksi venyneen kehysriihen jälkeen.

– Tässä mentiin aika lailla viimeiselle rannalle. Jos sopimusta demareiden ja keskusta välillä ei olisi tehty, niin hallitus olisi kaatunut, Lohi näkee.

Jännite hallituksen kehysriihessä virittyi äärimmilleen tiistai-iltana, kun pääministeri Sanna Marin (sd) ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) kävivät tiukkasanaisen keskustelun ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta.

Marin antoi ymmärtää Saarikon virittävän tilanteen niin kireälle, että koko neuvotteluprosessi katkeaa. Tämän jälkeen Marin ilmoitti menevänsä nukkumaan ja kertoi pohtivansa, mitä hän tekee aamulla.

Saarikko viestitti Marinille lopulta keskiviikkoaamuna, että pääministerin viimeisin kompromissiehdotus käy keskustalle.

Ennen tiistai-illan tiukkaa sananvaihtoa keskustalle oli ollut hyvin vaikea hahmottaa, mikä on Marinin viimeinen tarjous.

– Neuvotteluprosessi oli erikoinen, deadlinet olivat hyvin pitkät. Esimerkiksi niin, että kompromissi annetaan illan päätteeksi ja seuraavana päivänä palataan kello 12. Alkoi tulla niin paljon kompromisseja, että prosessi alkoi venyä. Marin ei pystynyt sanomaan selkeästi, että tämä on viimeinen, ottakaa puolueet tähän kantaa, neuvotteluissa mukana ollut keskustalainen sanoo.

Hallituksesta lähteminen oli vielä vahvasti esillä, kun keskustan puoluejohto ja ministeriryhmä piti palaverin myöhään tiistai-iltana Säätytalossa.

– Laskimme aika paljon arvoa vakaudelle. Suomalaiset haluavat nukkua yönsä rauhassa, lähteä töihin, saada koronarokotteen ja mennä valoisin mielin kohti kesää, eikä niin, että koko yhteiskunta on kaaoksessa, kun tulee uudet vaalit ja hallitus hajoaa, Lohi näkee.

Kyse oli myös poliittisesta tilannearviosta: keskustassa laskettiin, ettei parempaa pakettia olisi saatavilla, vaikka neuvotteluja olisi jatkettu pari päivää ja uusia ”iltalypsyjä” olisi tehty.

Myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön esiin tuomalla huolella parlamentaarisesta umpisolmusta oli keskustalaisten arvion mukaan vaikutusta, kun hallituksessa jatkamista ruodittiin. Saarikko on vahvistanut keskustelleensa Niinistön kanssa hallituksen tilanteesta.

– Samoin kokoomuksen elpymispakettipäätöksellä oli vaikutusta, nähtiin että sielläkään ei ole vastuunkantajia, keskustasta kommentoidaan.

Kokoomus linjasi tiistaina keskellä kiivainta riihikriisiä äänestävänsä EU:n elpymispaketista eduskunnassa tyhjää.

IS:n tietojen mukaan Saarikko oli tiistaina todennut Marinille, ettei voisi taata, että kaikki keskustan kansanedustajat äänestäisivät oppositiosta käsin EU:n elpymispaketin puolesta. Saarikon uhkaukseksi koetusta toteamuksesta kertoi aiemmin Iltalehti.

Tiistaina illalla Sdp:n ministeriryhmä olikin koolla ja Saarikon puheita käytiin läpi. Tilanne koettiin hyvin vakavaksi.

Keskustasta kerrotaan, että tasavallan presidentin viestit, EU:n elpymispaketin kohtalo ja tavallisten ihmisten huolenilmaisut arjen jatkuvuudesta olivat osa samaa kokonaisuutta, kun hallituksessa jatkamista pohdittiin. Keskustassa koettiin myös, että se kantaa ”koko ei-vasemmistolaisen Suomen taakkaa harteillaan”.

Vaaka kääntyi lopulta hallituksessa jatkamisen kannalle. Lopullisen ratkaisun teki Saarikko.

Julkisuudessa on esitettyjä arvioita siitä, mitkä puolueet kuuluivat riihen suurimpiin voittajiin ja häviäjiin.

Keskustaa on lyöty siitä, että se profiloitui kovana taloudenpitäjänä, mutta kehystaso ylittyy ensi vuonna peräti 900 miljoonalla ja vielä hallituskauden lopussa 2023 500 miljoonalla eurolla. Hallitus lisäsi pysyviä menoja jo ennen koronaa reilusti yli miljardilla.

– Kannattaa katsoa Marinin ensimmäistä esitystä ja verrata sitä lopputulokseen, ensimmäisessä esityksessä vuoden 2023 kehysylitykset olivat lähellä miljardia, Lohi puolustautuu.

Myös keskustan rummuttamat rakenteelliset uudistukset törmäsivät seinään: paikallinen sopiminen ei edistynyt, eikä ansiosidonnaista työttömyysturvaa porrastettu.

– Kuvittelimme, että kun sosialidemokraatit ovat vetovastuussa, työmarkkinoita kyettäisiin uudistamaan rohkeammin, mutta olimme väärässä, Lohi myöntää.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan työllisyyden arvioidaan kasvavan puoliväliriihessä esitetyillä toimilla yhteensä noin 11 000 työllisellä.

Keskustassa korostetaan kirjausta, jonka mukaan hallituskauden loppuun mennessä on tehtävä päätökset työllisyystoimista, jotka vahvistavat julkista taloutta 110 miljoonalla.

– Se tulee tarkoittamaan varmuudella päätöksiä, jotka kohdistuvat työttömyysturvaankin. Olisi fiksua muuttaa sitä niin, että mitä pidempi työura on, sitä pidemmän ansiosidonnaisen työttömyysturvan ansaitset, ja se olisi portaittain laskeva, Lohi näkee.

Keskustassa arvioidaan, että työllisyystoimista on edessä vielä ”lihava riita”, mahdollisesti jo ensi syksynä.

Uhkailu hallituksesta lähtemisellä tulee tuskin silti enää kyseeseen. Keskustassakin katsotaan, ettei tannerta voi tömisyttää jatkuvasti.

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohen mukaan osa välttämättömistä rakenneuudistuksista jäi tekemättä kehysriihessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?