Setä Arkadia: Presidentti Niinistön hahmo repii hallitusta – Marin pimittää presidentiltä EU-selontekoa ja Saarikko suututti Niinistön hakemalla turvaa tämän selän takaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia: Presidentti Niinistön hahmo repii hallitusta – Marin pimittää presidentiltä EU-selontekoa ja Saarikko suututti Niinistön hakemalla turvaa tämän selän takaa

Hallituksen ja presidentti Sauli Niinistön suhde on vapun puheenaihe. Kepun Annika Saarikko sotki Niinistön hallituskriisiin laukaisijaksi, mistä Niinistö repi pelihousunsa. Samaan aikaan Sanna Marin on pimittänyt presidentiltä koko kevään ajan hallituksen EU-selontekoa, ja parivaljakon välit ovat pakkasella. Ennenkuulumatonta touhua, ihmettelee Setä Arkadia alias Timo Haapala vappukirjoituksessaan.

1.5. 9:00

Hyvää Wappua kaikille kansoille, tovereille, työläisille, ylioppilaille ja perunansiemenen nostajille!

Näin aloittaa Setä Arkadia palstansa, mutta siirtyy vappunaamarinsa takaa nopeasti kirjoittamaan tasavallan presidentin ja hallituksen välisestä erikummallisesta suhteesta.

Presidentti Sauli Niinistö tuli puolivahingossa pelastaneeksi hallituksen viime keskiviikon ja torstaina välisenä yönä, kun Sedälle kerrotun mukaan hän oli vakuuttanut kepun puheenjohtajalle, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolle, ettei presidentti hajota eduskuntaa, vaikka hallitus kaatuisikin ja Suomi ajautuisi parlamentaariseen umpikujaan.

Saarikko meni naiviuttaan hölöttämään presidentin – ”korkeampi taho” – kannan myös kepun eduskuntaryhmälle, joka käänsi puheenjohtajansa perässä äkkijyrkän linjansa saman tien kun Saarikko oli ensin käynyt omat jaakopinpaininsa.

Torstaiaamuna kepun eduskuntaryhmän enemmistö luuli (ja halusi) vielä jättävänsä hallituksen, mutta Saarikko kera presidentin viestin käänsi päät.

Samalla kepu palasi vanhalle tutulle paikalleen vihervasemmistolaisen hallituksen apupuolueeksi ja yhden sortin maalaisserkuksi, josta navetan haju ei ole lähtenyt hallituskumppaneiden mukaan vieläkään.

Kerrotun mukaan Niinistö repi pelihousunsa, kun Saarikko sotki hänen nimensä keskelle suomalaista sisäpolitiikkaa ja hallituksen tulehtunutta tilannetta. Jotkut kyselivät jo presidentin valtaoikeuksien peräänkin.

Mikä oli presidentin ja pääministeri Sanna Marinin (sd) yhteydenpidon taso? Se tuntuu jäävän arvoitukseksi. Ehkei sitä ollutkaan?

Ilta-Sanomille Niinistö kertoi keskiviikkoiltana, ettei hän kuitenkaan ollut valtaoikeuksien suhteen edes harmaalla alueella. Vaikka hän ei voi eduskuntaa hajottaa ilman pääministerin perusteltua esitystä, prosessi on kuitenkin myös hänen käsissään – ja näin ollen kuuluu myös valtaoikeuksien piiriin.

Mutta kaikkea muutakin mielenkiintoista tapahtuu – nimenomaan Niinistön ja hallituksen ympärillä, Setä A:lle kuiskitaan.

Eduskunnan suuri valiokunta käsittelee parhaillaan hallituksen EU-selontekoa, jonka se sai jo tammikuussa. Suuri valiokunta puuhaa selonteosta piakkoin valmistuvan mietinnön, ja se onkin saanut muilta valiokunnilta kutakuinkin lausunnot jo kasaan.

Tässä maassa taitaa olla vain yksi taho, joka ei ole EU-selontekoa saanut: nimittäin tasavallan presidentin kanslia. Eli presidentti Niinistö.

Niinistö järjesti torstaina puolilta päivin suuren valiokunnan jäsenten kanssa Teams-tapaamisen, jossa presidentti purki heikosti peiteltyä ärtymystään asian suhteen.

– Ainakaan presidentin kansliaa ei ole tässä osallistutettu, Niinistö kerrotaan sanoneen äkeällä painotuksella.

Suuren valiokunnan jäsenille tuli yllätyksenä, ettei Marinin hallitus ole lähettänyt EU-selontekoa presidentille edes tiedoksi.

Hallituksen ja Marinin tyyliä ja motiivia asiassa epäillään eduskunnassa v-alkuisella sanalla kuvailtavaksi toiminnaksi, sillä ”unohtamiseen” ei usko kukaan.

– Kyllä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtava presidentti sen verran myös EU:ta sivuaa, että selonteko olisi pitänyt lähettää myös hänelle, valiokunnasta arvioidaan.

Sedälle epäillään, että Marin haluaa näyttää Mäntyniemen isännälle kaapin paikan ja osoittaa pääministerin etusormella, että EU-asiat eivät kuulu uuden perustuslain mukaan presidentille sen vertaa, että hänelle lähetettäisiin asiaa koskeva selonteko edes luettavaksi.

– Ihme juttu, aivan ennenkuulumatonta, päivittelee yksi kokenut parlamentaarikko vallitsevaa tilannetta.

Marinin ja Niinistön huonojen suhteiden taustalla on uusvanhaa kränää. Tilanne on vain pahentunut sen jälkeen, kun kokenut Niinistö erehtyi reilu vuosi sitten esittämään kokemattomalle hallitukselle koronanyrkkiä, joka ottaisi koronahoidon käsiinsä.

Marin otti ehdotuksesta nokkiinsa ja yritti sivuuttaa koko esityksen. Siitä huolimatta nyrkistä ja sen tarpeesta on muistuteltu koko ajan, minkä kerrotaan riepovan pääministeriä.

Mutta ennen muuta Marinin ja Niinistön välejä sotkee Marinin tammikuinen herääminen hoitamaan pääministerin omaa ulkopolitiikkaa twitter-viesteillään. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtava presidentti jäi välikäteen, koska julkisuudessa hän ei voinut asiaa kommentoida.

Ensin Marin pani tammikuussa twiitin Aleksei Navalnyin vapauttamisesta julkisuuteen – samaan aikaan, kun Niinistö odotti soittoa samasta asiasta presidentti Vladimir Putinilta.

Vielä pahempaa jälkeä Marin sai aikaan Mäntyniemessä twiitatessaan heti perään helmikuussa Kiinan ihmisoikeusjulmuuksista uiguureja kohtaan.

Ulkopolitiikan johdossa ja ulkoministeriössä, ja jopa Sdp:ssä, havahduttiin Marinin twiitteihin: ne olivat kovinta pääministeritasolta Kiinaan kohdistunutta kritiikkiä koko EU:n alueelta.

– Ja Kiinan muisti on pitkä kuin Kiinan muuri, Setä A:lle sanottiin ulkoministeriöstä jo helmikuussa.

– Muutakin on tapahtunut, kaikki ei ole edes tullut julkisuuteen, valottaa Setää henkilö, joka tietää, mitä yleensä kuuluu tietää.

Suomi on vappuna 2021 todella mielenkiintoisessa tilanteessa.

Presidentin ja pääministerin surkeista ja tulehtuneista suhteista keskustellaan politiikan kulisseissa jo täysin avoimesti. Tilanne ei ole hyvä, kuuluu yleinen näkemys.

Samaan aikaan hallitus on juuri selvinnyt pahimmasta mahdollisesta kriisistään, joka oli ajaa Suomen paitsi hallituksen kaatumiseen, myös ennenaikaisiin vaaleihin ja eduskunnan hajottamiseen, mikä ei siis käynyt Niinistölle.

Hallitus ei nähdyn kriisin jälkeen ole entisensä, vaan eräänlainen henkiin puhallettu poliittinen ruumis, jonka toimintakyky on syöty ja ministereiden henkilökemiat pakkasen puolella.

Siitä kantaa vastuuta myös, tai ennen muuta, pääministeri omalla toiminnallaan.

Keskustassa haukotaan henkeä, että joko pääministeri itse tai hänen lähipiirinsä ovat esimerkiksi Iltalehdelle vuotaneet, ettei Marin viitsinyt torstaiaamuna edes vastata Saarikolle, joka olisi puhelimitse kertonut pääministerille, että kepu nöyrtyy sopuun.

Kyseinen julkisuuteen toimitettu vuoto on Saarikkoa ja keskustaa kohtaan pääministerin tasolta osoitettu ylimielinen nöyryytys, joka hakee hallitustasolla vertaistaan ja tuo mieleen enemmän yläasteikäisten tappelut kuin Suomen tasavallan hallituksen johtokaksikon.

Keskustassa yleinen tulkinta on se, että puheenjohtaja Saarikko puolestaan säikähti itsekin, mitä on tullut tehtyä. Kepun profiilia piti nostaa kolmen- tai neljän päivän kehysriidalla, mutta homma karkasikin käsistä kuin pärekaton kulotus.

Jos joku kysyy, menikö keskustalta nyt uskottavuus, niin kysyjälle voi vastata:

– Mitenpä sellainen voi mennä, jota ei oikein ole ollutkaan.

Samalla tosin meni myös koko velkavetoisen hallituksen uskottavuus, pitkäksi aikaa.

Moni kysyy, miten tällainen hallitus voi olla edes pystyssä vappuna 2021.

Ei se voisikaan, mutta pysyy, koska vaihtoehtoja ei ole.

Niinistö ei olisi siis eduskuntaa suostunut hajottamaan. Hän ei halua olla nykyajan Urho Kekkonen. Kekkonen istutti Kalevi Sorsan (sd) ykköshallituksen tilalle Keijo Liinamaan virkamieshallituksen 1975, hajotti eduskunnan ja määräsi syyskuulle ennenaikaiset vaalit.

Vastaavaa ei ole 46 vuoteen nähty, eikä Niinistö selvästikään halunnut jäädä historiaan presidenttinä, joka hajottaa eduskunnan ensimmäistä kertaa Kekkosen jälkeen – vaikkei temppua voikaan tehdä nykyisen perustuslain mukaan ilman pääministerin perusteltua aloitetta.

– Mutta Suomessa eletään nyt outoja aikoja, outoja aikoja! tiivistää Setä Arkadian oppinut ystävä.

Ps. 1. Hallituksen erityisavustajille ja valtiosihteereille oikein hyvää vappua, ja hyvästä syystä: Avustaja-armeija ei joutunutkaan jättämään puolen vuoden palkan turvaavia karenssihakemuksia, vaan palkka juoksee kuin vesihana – ainakin toistaiseksi.

Ps. 2. Erityisterveiset hallitukseen elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk): Turhaan siivosit työhuoneesi, kun hallitus ei kaatunutkaan. Mutta Sedän vinkki: Kaikkia tavaroita ei kannata enää takaisin raahata, syksyn budjettiriihen aikoihin voi olla taas poliittista tutinaa ja myrskyä ilmassa…

Ps 3. Kokoomusjohto eli Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän pj. Kai Mykkänen voivat miettiä uusiksi päätöksensä, että kansanedustajat joutuvat äänestämään tyhjää EU:n elpymispaketista. Puolue teki jo kokoomuksen kansanedustajista naurunalaisia, joten uusi päätös vapaiden käsien antamisesta ei voi enää nykyistä tilannetta pahemmaksi muuttaa.

Ps 4. Ja loppuun vielä hyvän vapun toivotukset kaikille lukijoille! Ministerikierrätyksiä odotellessa!

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?