Presidentti Niinistö huolestui hallituksen umpisolmusta: ”Tämän huoleni olen asianmukaisesti tuonut esiin”

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) vahvistaa keskustelleensa hallituksen tilanteesta Niinistön kanssa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toi esiin huolensa parlamentaarisesta umpikujasta. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) viittasi Niinistöön keskustan ryhmäkokouksessa nimeltä mainitsematta. Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi hallituksen kehysriihisovusta keskiviikkona.

28.4.2021 16:50

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on seurannut tarkasti hallituksen kehysriihen etenemistä.

IS:n tietojen mukaan Niinistö huolestui hallituksen kehysriihen ajautumisesta umpisolmuun.

Niinistö antoi asiasta lausunnon IS:n kysyttyä siitä, pitävätkö tiedot Niinistön yhteydenpidosta hallituksen suuntaan paikkansa.

– Olen ollut huolissani mahdollisesta ajautumisesta parlamentaariseen umpisolmuun. Tämän huoleni olen asianmukaisesti tuonut esiin, Niinistö kommentoi sähköpostilla IS:lle.

Tiede- ja kulttuuriministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vahvistaa IS:lle keskustelleensa Niinistön kanssa hallituksen tilanteesta.

Saarikko toteaa lyhyesti käyneensä Niinistön kanssa keskustelun hallituksen tilanteesta, mutta ei halua kommentoida asiaa tarkemmin.

Niinistö ei tarkenna, milloin hän on tuonut esiin huolensa parlamentaarisesta umpikujasta.

IS:n tietojen mukaan Saarikko viittasi Niinistön esiin tuomaan huoleen puhuessaan keskustan eduskuntaryhmälle keskiviikkoaamuna riihen tilanteesta.

Saarikko ei viitannut Niinistöön nimeltä, mutta viittaus ”korkeampaan tahoon” ymmärrettiin niin, että kyse oli presidentistä.

– Ei jäänyt epäselväksi, mitä instituutiota siinä tarkoitettiin. Kyllä siinä haluttiin antaa ymmärrys tilanteen vakavuudesta, mitä se tarkoittaa, jos maassa ei ole toimintakykyistä hallitusta, IS:lle kuvaillaan Saarikon puheenvuoroa.

Saarikko tuli kertomaan ryhmäkokouksen jälkeen medialle, että riihikeskusteluissa ”palaset alkavat loksahdella kohdalleen”. Pian tämän jälkeen hallituksen johtoviisikko teki periaatepäätöksen riihisovusta.

Saarikon puheenvuorosta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Hallituksen umpisolmu alkoi aueta tiistai-iltana päättyneiden neuvotteluiden jälkeen. Saarikko kertoi keskustelleensa pääministeri Sanna Marinin (sd) kanssa ”Säätytalolta lähtiessä”.

Ennen tätä läpimurtoa neuvottelut olivat olleet jäissä jo seitsemän päivää, ja ilmassa oli hallituksen kaatumisen uhka. Saarikko sanoi tiistaipäivällä, että keskustan usko hallituksen toimintakykyyn on horjunut.

Osa keskustan kansanedustajista oli IS:n tietojen mukaan sitä mieltä, että hallituksesta pitäisi lähteä heti.

Pääministeri Marinin kansliasta kerrotaan, että Niinistö ja Marin keskustelivat eilen tiistaina päivällä ennen valtioneuvoston istuntoa, mutta keskustelun pääaiheena oli poikkeusolojen päättäminen.

Marinin kanslian mukaan pääministeri ja tasavallan presidentti eivät ole keskustelleet kehysriihestä ja parlamentaarisen umpikujan mahdollisuudesta.

Jutun otsikkoa ja ensimmäistä kappaletta muokattu 28.4. kello 17.10 vastaamaan tarkemmin Niinistön IS:lle antamaa lausuntoa.

Juttuun päivitetty kello 18:34 tieto siitä, että Saarikko vahvistaa keskustelleensa Niinistön kanssa, ja että Marin kävi Niinistön kanssa keskustelun keskiviikkona päivällä.

Jutun otsikkoa, ingressiä ja rakennetta muutettu kello 21.30. Marinin kanslian mukaan pääministeri ja presidentti Niinistö eivät ole keskustelleet kehysriihestä ja parlamentaarisen umpikuljan mahdollisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?