Saarikko saapui yömyöhällä median eteen: Eduskuntaryhmä koolla aamulla – ”En osaa sanoa vielä, miten käy”

Hallituksen jatko on vaakalaudalla. Osa keskustan kansanedustajista oli valmis jättämään hallituksen jo tiistaiaamuna.

27.4.2021 9:32 | Päivitetty 28.4.2021 6:36

Hallitus nitisi ja natisi tiistaina liitoksissaan, kun puoliväliriihen neuvotteluissa oli käynnissä jo seitsemäs päivä. Hallituslähteet kertoivat IS:lle, että aito riski hallituksen kaatumiselle on olemassa.

– Kaikki ymmärtävät, että tässä aletaan tulla tilanteeseen, jossa ratkaisuja olisi jo kohta löydettävä, toinen lähde kuvailee.

  • Yllä olevalla videolla keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon kommentit Säätytalolta tiistai-iltana kello 23:n jälkeen.

Iltakymmeneltä pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi Twitterissä, että neuvottelut ovat tiistain osalta päättyneet mutta ei saapunut median eteen kommentoimaan päivää.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan hallitus ei saanut vieläkään aikaan sopua.

Tiede- ja kulttuuriministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko saapui median eteen iltayhdentoista jälkeen. Hän kertoi, että keskustan eduskuntaryhmä on keskiviikkona koolla ja neuvottelut jatkuvat.

– Politiikka on erilaisten tahtojen, arvojen ja tavoitteiden yhteensovittamista. Siinä yritetään nyt onnistua. En osaa vielä sanoa, miten siinä käy, Saarikko sanoi Säätytalon portailla ennen kuin katosi yön pimeyteen.

Tiistain neuvottelut eivät alkaneet toiveikkaissa merkeissä, sillä Saarikko saapui Säätytalolle vakavana todeten, että hänen puolueensa usko hallituksen toimintakykyyn horjuu.

IS:n tietojen mukaan osa keskustan kansanedustajista oli jo tiistaina aamulla ollut valmis jättämään hallituksen heti, osa halusi vielä jatkaa neuvotteluja. Saarikko sai silti ryhmältään mandaatin jatkaa.

Keskustan kanta oli, että ratkaisu pattitilanteeseen pitäisi löytyä tiistaina tai viheltää pilliin neuvottelujen päättymisen merkiksi.

Marin saapui tiistaina iltakuudelta kesken neuvotteluiden tyrmäämään mediatiedot, joiden mukaan keskusta olisi jo iltapäivällä uhannut neuvotteluiden päättämisellä.

– Monissa asioissa on päästy eteenpäin. Pyrin keskittymään siihen työhön, mitä yhdessä teemme. Pyrin siihen, että ratkaisu löytyisi.

– Minun ja Annika Saarikon välinen yhteistyö on hyvä, Marin kertoi.

Taloustoimissa keskusta ja Rkp ovat olleet yleisesti ottaen samoilla linjoilla. Toisessa porukassa ovat olleet vasemmistoliitto, vihreät ja Sdp, joilla on ollut hallituslähteen mukaan suurempi usko ”elvytyksen kautta syntyvään hyvään” kuin muilla.

Yksi riihen kipukohdista koskee vuoden 2023 kehystasoa, jossa päästiin IS:n tietojen mukaan eilen hieman eteenpäin.

Maanantai-iltana Marinin pöytään tuomassa esityksessä kehysylitys hallituskauden päättyessä 2023 olisi ollut 500 miljoonaa euroa. Keskusta on vaatinut, ettei kehystä ylitettäisi enää vuonna 2023 lainkaan. Myös Rkp on peräänkuuluttanut normaaliin kehystasoon paluuta.

Marinin tarjouksessa veronkorotusten suuruus oli 100–150 miljoonaa euroa ja leikkausten osuus 370 miljoonaa.

Tiistaina väännettiin paljolti turpeesta ja työllisyydestä. IS:n tietojen mukaan työllisyystoimet olivat yhä iltapäivästä keskustelun tasolla. Pöydällä on 40–50 000 uuden työllisen paketti, jossa valtiovarainministeriön todentamia työllisiä olisi noin 15 000.

Kehysriihineuvotteluissa on esitetty, että ”päätösperäiset työpaikat” vahvistaisivat julkista taloutta 80 miljoonalla eurolla.

Keskustassa on korostettu, että työllisyystoimien tulisi vahvistaa julkista taloutta ja esitettyjä työllisyystoimia pidetäänkin liian vaatimattomina ja liian vähälukuisina. Arvio niiden julkista taloutta vahvistavasta vaikutuksesta on tullut alaspäin.

Turpeen osalta pohditaan, lasketaanko turpeen verotusta vai tuetaanko turvetuottajia muuten.

Hallituskumppaneissa alkoi näkyä vakavaa turhautumista neuvottelujen venymiseen ja keskustan tapaan vaatia uutta aina, kun sopu on löytymässä.

– Keskusta pelaa tässä hyvin vaarallista ja rumaa peliä, jos heidän motiivinsa on saada hallitus kaadettua näillä manöövereillä, jossa maali siirretään jatkuvasti kauemmaksi, eräs lähde kommentoi.

– Tämä kertoo surullista kieltä keskustan selkärangasta ja luotettavuudesta hoitaa maan asioita, toinen toteaa.

IS seurasi tiistain neuvotteluiden etenemistä alla olevassa seurannassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?