Tunnelma Säätytalolla synkkenee – Marinin veronkorotusesitykset saivat keskustan raivon valtaan: ”Marinilla on aivan p**ka pelisilmä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tunnelma Säätytalolla synkkenee – Marinin veronkorotus­esitykset saivat keskustan raivon valtaan: ”Marinilla on aivan p**ka pelisilmä”

Hallitusviisikko jatkaa kehysriihtä yhä synkemmissä tunnelmissa. Pääministeri Sanna Marinin (sd) tuoreet veronkorotusesitykset ovat saaneet keskustan raivon valtaan, ja tilanne hallituksen jatkon kannalta heikkenee koko ajan. – Pääministeri Sanna Marinilla on aivan paska pelisilmä, keskustasta parahdetaan.

26.4. 15:15

Paska pelisilmä, v***uilua yms. painokelvottomia sanoja.

Sellaisilla termeillä keskustan piiristä kuvaillaan hallituksen tilannetta, kun kriisiytynyt kehys- ja puoliväliriihi jatkuu puheenjohtajaviisikon voimin Säätytalolla.

Keskustan ja Sdp:n eduskuntaryhmät olivat koolla aamupäivällä, ja vihreiden ryhmä on kokoontumassa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) tuorein kompromissi pitää sisällään veronkorotuksia, jotka kohdistuisivat ainakin työnantajien sivukuluihin.

Keskustasta sanotaan, että esitystä on mahdoton hyväksyä, sillä veronkorotuksilla ja mahdollisilla leikkauksilla ei julkinen talous pelastu.

– Asioita ei vienyt erityisesti parempaan suuntaan se, että eilen esitykseen kuului satojen miljoonien veronkorotukset, keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi päivällä.

Riitaa on yhä myös menokehyksistä eli hylätäänkö ne kahden seuraavan vuoden osalta.

Keskustassa epäillään, että Marin ”kompromissit” ovat lähinnä ”pilkantekoa” keskustaa kohtaan. Rumempiakin sanoja käytetään.

– Tilanne on pahempi kuin sunnuntaina, neuvottelulähteistä kerrotaan IS:lle.

– Ideologiat ovat astuneet sovun tielle.

– Kehyksiin tuodaan kuorrutuksia, jotka eivät taatusti keskustalle kelpaa.

Sdp:stä puolestaan viestitään, ettei keskustalle tunnu kelpaavan mikään.

Vihreiden ja keskustan välit ovat liki totaalisen poikki, osapuolten kuvaillaan liki inhoavan toisiaan.

Eli tunteet ovat pinnassa.

Hallituspuolueiden taistelua käydäänkin yhtä paljon julkisuuden suuntaan kuin Säätytalolla.

Jos Sdp ja muu hallitus haluaa korottaa yrittäjien sivukuluja ja kiristää verotusta, ainakin keskustan yrittäjä-äänestäjille tilanne on mahdotonta selittää – varsinkin, kun ottaa puolueen etukäteisuhittelun huomioon.

Hallituslähteistä arvioidaankin, että tilanne heikkenee koko ajan, ja hallituksen kaatuminen alkaa olla joidenkin arvioiden mukaan jo todennäköisempää kuin hallituksen jatkaminen.

– Hallituksen kasassa pitävää liimaa ei ole, IS:lle todetaan.

Tilanne on tukala myös Sdp:lle. Jos kepu lähtee, hallitus kaatuu.

Uudessa tilanteessa Marinin olisi käytännössä mahdotonta jatkaa pääministerinä ja Sdp:n pääministeripuolueena, sillä kokoomus tai perussuomalaiset eivät lähde hallitusta pelastamaan.

Tilanne on kummallinen myös siksi, ettei valtiovaranministeri Matti Vanhanen (kesk) osallistu neuvotteluihin, vaikka menokehysten lisäksi riihen agendalle on siis nostettu nyt myös verokysymykset.

Normaalisti verot käsitellään vasta syksyn varsinaisessa budjettiriihessä.

Keskusta on yrittänyt pitää menokehyksistä kiinni, mutta sekin on valmis luistamaan niistä ensi vuoden osalta.

Sen sijaan pääministeri Sanna Marin halusi alunperin venyttää kehyksiä sekä vuonna 2022 että 2023, kumpanakin vuonna liki miljardilla.

Marinin kehyksiä koskeva ”kompromissi” sotii pahasti myös Marinin itsensä aikaisempia puheita vastaan:

– Hallituksen puoliväliriihessä päätetään julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2022–2025 sekä täsmennetään julkisen talouden kestävyystiekarttaa. Vuoden 2020 jälkeen on palattu valtiontalouden kehykseen ja se ohjaa tulevan kehysriihen valmisteluja, Marin sanoi pääministerin ilmoituksessa eduskunnalle 9. helmikuuta.

Viisikon kokoontumisen päättymisajankohdasta ei ole tietoa. Neuvottelut venynevät joka tapauksessa ainakin huomiseen – elleivät ne sitten katkea kokonaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd) marssi Säätytalolle puolen päivän jälkeen johtamaan pahasti kriisityneitä kehysriihineuvotteluita hallituspuolueiden viisikon kokoukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?