IS:n tiedot: Kehysriihessä roihuaa iso kiista taloudesta – keskustaa syytetään äkkikäännöksestä: ”Tänään keksivät vaatia kehyksiin palaamista” - Politiikka - Ilta-Sanomat

IS:n tiedot: Kehysriihessä roihuaa iso kiista taloudesta – keskustaa syytetään äkkikäännöksestä: ”Tänään keksivät vaatia kehyksiin palaamista”

Keskustasta kiistettiin väite, jonka mukaan puolue haluaisi rahoittaa kehykseen palaamisen valtion omaisuutta myymällä.

23.4. 18:19

Kehysriihessä leimahti perjantaina iso kiista taloudesta ja kehystasosta, hallituslähteistä kerrotaan IS:lle.

Keskustaa syytetään äkkikäännöksestä ja viivyttelystä.

Yhden hallituslähteen mukaan keskusta oli vielä torstaina valmis hyväksymään sen, että kehystaso olisi hallituskauden lopulla vuonna 2023 puoli miljardia euroa enemmän kuin hallituskauden alussa sovittiin.

Lähteen mukaan perjantaina keskustassa oli tultu sille kannalle, että kehyksiin tulisi palata jo hallituskauden lopussa 2023. Mittaluokkaero torstaihin olisi siis ollut jopa 500 miljoonaa.

– Tänään vasta keksivät vaatia kehyksiin palaamista. Eilen olivat vielä kehystä kasvattamassa. Ilmeisesti pelaavat aikaa ja laittavat siten painetta pääministeriin, hallituslähde näkee.

Hallituslähteistä väitetään, että keskusta olisi halunnut rahoittaa kehyksiin palaamiseen valtion tuottavaa omaisuutta myymällä.

Väite kiistettiin kahdesta hallituslähteestä, myös keskustasta.

– Jos yksi useista ehdotuksista on kerrottu, niin ei se tarkoita, että kaikki pyörisi yhden ehdotuksen ympärillä. Tämä on kehysriihi, koko ajan tulee ehdotuksia, hallituslähde kommentoi.

Kehyksellä tarkoitetaan vaalikauden ajaksi sovittua menokattoa, jota ei saisi ylittää. Viime vuonna kehysmenettelystä luovuttiin koronan takia.

IS kertoi aiemmin pääministeri Sanna Marinin (sd) kompromissitarjouksesta, jossa kehystasoa olisi nostettu ensi vuonna vaalikauden alussa sovitusta tasosta noin 900 miljoonalla eurolla ja vuonna 2023 kehystasoa 850 miljoonalla eurolla.

Keskusta hylkäsi Marinin kompromissiehdotuksen.

Yhden hallituslähteen mukaan perjantaina Säätytalolla korostuivat hallituspuolueiden isot periaatteelliset näkemyserot: vastakkain ovat olleet porvaripuolueiksi katsotut keskusta ja Rkp sekä vasemmistopuolueiksi luetut vasemmistoliitto, vihreät ja Sdp.

Keskusta ja Rkp ovat lähteen mukaan valmiita palaamaan asteittain kohti normaalia kehystasoa, jotta seuraava hallitus ei saisi perintönä sitä, että ”ollaan kehyksen ulkopuolella”.

– Se vaatisi sopeuttamistoimia jo vuoden päästä kehysriihessä. Kehyksiin palaaminen aiheuttaa vasemmalla puolella vaikeuksia, hallituslähde totesi.

Sopeuttamistoimet tarkoittavat käytännössä menoleikkauksia ja veronkorotuksia. Hallituslähde luonnehtii hallituspuolueiden eroa sillä, että ”vasemmalla puolella tykätään vähän enemmän veronkorotuksista ja porvaripuolella menoleikkauksista”.

Vasemmistoliitto ja Sdp ovat olleet valmiita esimerkiksi kiristämään listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusta.

Kehysriihen keskeneräisyydestä kertoo se, että työllisyyskysymykset olivat perjantaina yhä ratkaisematta.

– Joillekin syntyi torstaina epärealistinen käsitys, että asiat ovat kohta lähellä maalia. Se tarkoitti vain sitä, että neuvottelut alkoivat kunnolla. Kaikki suuret kipukohdat ovat auki, hallituslähteistä kommentoidaan.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehdon ”euroistamisen” arvioidaan olevan osa kehysriihen kokonaispakettia. Euroistaminen tarkoittaisi sitä, ettei päivärahaoikeus riippuisi työttömyyttä ennen tehtyjen työtuntien määrästä vaan palkasta.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamisen lisäksi riihen kipukohtiin kuuluu turve. Yksi hallituslähde ihmettelee vihreiden ”strategista tilannekuvaa” kehysriihineuvotteluissa.

– Vihreät ovat tulleet vähän takki auki -mentaliteetilla. Turve on asia, jonka markkina on hoitanut, Suomella menee tosin hyvin turvetavoitteiden kanssa. Vihreät ovat nostaneet turpeen kärkikysymykseksi, hallituslähde kummastelee.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo toi perjantaiaamuna esiin närkästymisensä keskustaan.

– Voisin sanoa, että olisi helpompaa, jos olisi mandaattia keskustella. Välillä tunnelma on sellainen, että pitkitetään asioita ja tehdään jotain näytelmää.

Keskustasta korostettiin perjantaina Saarikon mandaatin vahvuutta.

– Vihreät taitavat olla ärsyyntyneitä, että emme hyväksy sitä, että suomalaiset turvetuottajat ajettaisiin tahallaan ahdinkoon, keskustasta kommentoitiin Ohisalon piikittelyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?