Kommentti: Hallitus junailee poliittisia virka­nimityksiä nyt täydellä höyryllä – ex-ministeri Tiilikainen aloittaa valtio­sihteereiden vaihtoviikot

Hallitus nimittää torstaina ex-ympäristöministerin, eduskunnasta tippuneen nykyisen valtiosihteerin Kimmo Tiilikaisen (kesk) Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) pääjohtajaksi. Kyseessä on umpipoliittinen virkanimitys, joita on tulossa hallituksessa paljon lisää – ennätysmäärä, arvioi erikoistoimittaja Timo Haapala.

Ex-ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kuvassa etualalalla) tippui eduskunnasta, sen jälkeen keskusta nosti hänet isopalkkaiseksi poliittiseksi valtiosihteeriksi ja nyt elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) tekee poliittisen virkanimityksen, jolla Tiilkaisesta tulee Geologisen tutkimuskeskuksen (GTK) pääjohtaja ja professori.

21.4.2021 13:10

Pääministeri Sanna Marinin (sd) Antti Rinteeltä (sd) perimä hallitus on tehnyt monen sortin ennätyksiä monella saralla, mutta nyt se on tekemässä myös pitkiin aikoihin uutta ennätystä häpeämättömien poliittisten virkanimitysten saralla.

Poliittiset virkanimitykset ovat jääneet varjoon, kun hallituksessa odotetaan myös varsinaisia ministerikierrätyksiä, joita lienee luvassa kuitenkin vasta kehysriihen, ehkä vasta kuntavaalien jälkeen.

Eniten kohkataan, milloin keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ottaa Matti Vanhaselta (kesk) vapautuvan valtiovarainministerin paikan.

Vanhasen uusi talo Nurmijärvellä on valmis, ja hän haluaa tiettävästi jättää hallituksen niin pian kuin mahdollista.

Mutta avustajat ja valtiosihteerit ensin!

Marinin hallituksessa on satakunta erityisavustajaa ja joukko korkeapalkkaisia (reilut 10 000 euroa / kk) poliittisia valtiosihteereitä. Enemmän kuin koskaan ennen.

Valtiosihteereiksi nimitettiin pari vuotta sitten myös kolme eduskunnasta tippunutta kansanedustajaa, jotka saivat siis parlamentista tippumisen ja poliittisen epäluottamuksen jälkeen liki kaksinkertaisen palkan ja valtion auton kuljettajineen.

Yksi heistä on Juha Sipilän (kesk) hallituksen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk), jolle löytyi uusi paikka elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) ja maatalousministeri Jari Lepän (kesk) valtiosihteerinä.

Hallitus nimittää Tiilikaisen torstaina Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) pääjohtajaksi. Viran myötä maatalous- ja metsätieteiden ministeri Tiilikainen saa myös professorin tittelin.

Vastaava, ehkä vielä poliittisempi virkanimitys nähtiin myös 2014, kun kokoomuslainen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori nimitti GTK:n johtoon entisen kokoomuspolitrukin Mika Nykäsen. Nykäsen paikka vapautui Tiilikaiselle, kun Nykänen valittiin marraskuussa arvalla Helsingin seudun liikenteen HSL:n toimitusjohtajaksi.

Turha siis korostaakaan, että Tiilikaisen nimitys on täysin umpipoliittinen. Nimityksen esittelee ja siitä päättää elinkeinoministeri Lintilä. Tiilikaisen osalta tilanteessa on myös ripaus komiikkaa, sillä syksyllä häntä ei kelpuutettu kotikuntansa Ruokolahden kunnanjohtajaksi.

Poliittisten valtiosihteereiden tarvetta korostettiin pari vuotta sitten niin paljon, että tuntui, ettei valtakunta kerta kaikkiaan pärjää tai tule toimeen ilman heitä.

Tuntuu pärjäävän, sillä valtiosihteerit hakeutuvat joukolla nyt muihin tehtäviin.

Pääministeri Sanna Marinin ensimmäinen valtiosihteeri Mikko Koskinen (sd) jätti hommansa saamansa koronakritiikin jälkeen ”perhesyihin” vedoten, ja nyt häntä junaillaan opetusministeriön ylijohtajan virkaan lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen osastolle.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko pani myös syksyllä valtiosihteerinsä vaihtoon. Jari Partaselle (kesk) osoitettiin ovea, ja Saarikko nosti tilalle eduskuntaryhmän pääsihteerin paikalta Anna-Mari Vimparin (kesk).

Huonosti ei käynyt Partasellekaan. Hallitus junaili Partaselle äskettäin paikan Suomen edustajaksi Lontoossa toimivaan Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankkiin (EBRD) ensi syksystä alkaen. Edut hommassa ovat hyvät, eikä työn määräkään kuulemma päätä huimaa.

Tiettävästi johtokunnan jäsenen vuosipalkka on noin 200 000 euroa, eikä sitä veroteta käytännössä juuri lainkaan.

Tiilikaisen ohella eduskunnasta tippuivat viime vaaleissa kansanedustajat Tuomo Puumala (kesk) ja Pilvi Torsti (sd)

Kumpikin on hakeutumassa muihin tehtäviin. IS:n tietojen mukaan Puumalaa yritetään istuttaa opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtajan virkaan, kun paikan nykyinen haltija Esko Ranto (sd) jää eläkkeelle.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd) valtiosihteeri Pilvi Torsti on puolestaan hakenut opetushallituksen pääjohtajan paikkaa, joka vapautui kun kokoomuksen Olli-Pekka Heinonen siirtyi IB-ohjelmia hallinoivan IBO:n pääjohtajaksi, vaikka Heinosen kausi olisi kestänyt lokakuun puoliväliin saakka.

Torsti tuskin nousee pääjohtajaksi, sillä paikka on menossa IS:n tietojen mukaan vasemmistoliitolle eli opetusministereiden Li Anderssonin (vas) ja Jussi Saramon (vas) valtiosihteerille Minna Kelhälle (vas).

Homma onkin helppo: opetusministeri tekee päätöksen, kuka paikalle nousee.

Mutta epäilemättä Torstillekin vielä joku paikka löytyy.

Valtiosihteereiden joukkopakoa voi peilata myös hallituksen sisäiseen tilanteeseen, sillä ministerikierrätyksiä on luvassa ainakin keskustassa, Sdp:ssä ja vasemmistoliitossa.

Vasemmistoliitossa tilanne on selkeä. Oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas) ottaa sovitun mukaisesti kesäkuussa sosiaali- ja terveysministerin paikan Aino-Kaisa Pekoselta (vas).

Muiden hallituspuolueiden ministerikierrätyksen ajankohtia arvuutellaan, mutta yksi mahdollisuus on, että kaikki kierrättävät ministereitään samaan aikaan kuin vasemmistoliittokin.

Keskustassa valtiovarainministeri Matti Vanhanen olisi valmis jättämään paikkansa vaikka heti, sillä uusi omakotitalo Nurmijärvellä on valmis ja kesäloma kuulemma houkuttelee. Paikan ottanee Annika Saarikko, vaikka muitakin spekulaatioita on.

Sen myötä vapautuu Saarikon paikka tiede- ja kulttuuriministerinä ja mahdollisesti kierrätykseen joutuu myös maatalousministeri Jari Leppä (kesk). Maatalousministerin paikalle on istutettu ylivieskalaista kansanedustajaa Juha Pylvästä (kesk), ja myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen nousua hallitukseen povataan.

Ellei hallitus siis kaadu loppuviikon kehysriiheen.

Eniten huhuja liittyy Sdp:n mahdolliseen ministerikierrätykseen. Ex-puheenjohtaja Antti Rinteen kerrotaan haikailevan hallitukseen ja työministeriksi perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan paikalta.

Se tarkoittaisi ministerikierrätystä ja todennäköisesti sitä, että liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) pullautettaisiin hallituksesta ulos, työministeri Tuula Haatainen (sd) siirtyisi mahdollisesti Harakan paikalle ja Rinne nousi Haataisen paikalle.

Ministerikierrätyksessä on puhuttu myös eduskunnan ulkopuolisista nimistä, yhtenä on väläytelty europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natria (sd).

Hurjimmat demarihuhut kertovat, että jopa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) vaihtamista pohditaan, sillä ainakin eduskuntaryhmästä kuuluu viestiä, että Kiurusta on tullut puolueelle rasite.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?