Marinin hallitus kävi kautensa vaikeimpiin neuvotteluihin puoli­väli­riihessä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Marinin hallitus kävi kautensa vaikeimpiin neuvotteluihin puoli­väli­riihessä

Hallituspuolueiden kannat olivat vielä eilen hajallaan puoliväliriihen keskeisissä kysymyksissä.

21.4. 9:17 | Päivitetty 21.4. 10:43

Pääministeri Sanna Marinilla (sd) on keskiviikkona alkavassa puoliväliriihessä kova työ pitää hallituksensa yhtenäisenä. Hallituspuolue keskustasta on väläytelty hallituksesta lähtöäkin, jollei taloudesta ja työllisyydestä löydy yhteistä tilannekuvaa. Turvekysymyskin hiertää.

Hallituksen pitäisi riihessä tehdä päätökset, joilla Suomeen synnytettäisiin 20 000–30 000 työpaikkaa. Jäljellä olevista keinoista keskusta on rummuttanut työttömyysturvan porrastamista ja paikallisen sopimisen edistämistä.

Työttömyysturvan heikentäminen ei vasemmistopuolueille käy. Työttömyysturvan porrastus voisi tulla kyseeseen, jos se ei millään lailla leikkaisi työttömyysturvan tasoa. Paikallinen sopiminen on hallitusohjelman puitteissa mahdollista vain TES-järjestelmän piirissä.

Yksittäisiä asioita suuremmaksi kysymykseksi voi nousta se, onko hallituksella yhtenäinen käsitys Suomen tulevaisuudesta ja siitä, millaisia talous- ja työllisyyseväitä tarvitaan koronakriisin jälkeisessä maailmassa.

Keskustassa on turhautumista siihen, etteivät budjettirajoitteet tunnu kaikkia hallituskumppaneita juurikaan kiinnostavan. Riihen on määrä päättyä torstaina, mutta eilen pidettiin mahdollisena, että kompromissien etsintä voi venyttää riihtä sen ylikin.

Todennäköistä on, että hallitus riihestä selviää. Koronan terveyskriisin jatkuessa minkään puolueen on vaikea siitä lähteä ja kuntavaalitkin ovat jo ovella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?