Ulkoministeri Haavisto moittii Venäjää jännitteiden lisäämisestä Ukrainan rajalla: ”Ei pitäisi tapahtua Euroopassa 2020-luvulla” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ulkoministeri Haavisto moittii Venäjää jännitteiden lisäämisestä Ukrainan rajalla: ”Ei pitäisi tapahtua Euroopassa 2020-luvulla”

– Täytyy luottaa siihen, että kyse on harjoituksesta, EU:n ulkoasiainneuvoston epäviralliseen tapaamiseen osallistunut Haavisto kommentoi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin helmikuun puolivälissä Pietarissa. Haavisto kertoi tapaamisessa Suomen ja EU:n tuomitsevan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vangitsemisen. Nyt EU-johtajat pelkäävät Navalnyin terveyden puolesta.­

19.4. 17:49

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) moittii Venäjää jännitteiden lisäämisestä Ukrainan rajalla joukkojen siirroillaan.

Haaviston mukaan ei ole varmuutta siitä, ovatko Venäjän joukot suorittamassa ”jotakin operaatiota” vai onko kyse harjoituksesta, kuten Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on antanut ymmärtää.

– Ei tällaista pitäisi tapahtua Euroopassa 2020-luvulla. Lähdetään kokoamaan joukkoja jonkun naapurimaan rajalle tavalla, josta ei selvästi sanota, onko kyseessä harjoitus. Jos se on harjoitus, sillä pitäisi olla alku ja loppu. Täytyy luottaa siihen, että kyse on harjoituksesta, Haavisto kommentoi EU:n ulkoasiainneuvoston epävirallisen etätapaamisen jälkeen.

Haaviston mukaan Ukrainassa tilanne koetaan uhkaavaksi, ja Ukraina on toivonut muita maita käyttämään ”selvää kieltä” Venäjän toiminnasta. Ukrainan ulkoministeri osallistui EU:n ulkoasiainneuvoston kokoukseen.

– Ukrainan pyyntönä oli, että Venäjää pyydettäisiin de-eskaloimaan tilannetta ja vähentämään joukkojen läsnäoloa rajalla. EU:lla ei ole suurta määrää työkaluja, EU:n työkalu on pitkäjänteinen Ukrainan talouden tukeminen, Haavisto katsoi.

Venäjän vastaukset vaatimuksiin jännitysten lievittämisestä ovat olleet Haaviston mukaan ”valitettavasti melko heikkoja tai olemattomia”.

EU-kokouksessa esitettiin Haaviston mukaan myös vahva huoli venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin terveydentilasta.

Venäjän vankilavirasto tiedotti maanantaina, että nälkälakkoon paremman lääkärinhoidon toiveissa ryhtynyt Navalnyi siirretään rangaistussiirtolan sairaalaan.

– Eilen olimme sellaisten tietojen varassa, että kysymys saattaa olla pikemminkin tunneista eikä päivistä. Sen vuoksi julkaisin omana kannanottonani nopeasti vetoomuksen Navalnyin pääsemisestä sairaalaan, ja EU:n 27 jäsenmaata tukivat tätä, myös EU:n korkea edustaja Borrell julkaisi kannanoton. Toivottavasti kannanotoilla oli vaikutusta, Haavisto totesi.

Haavisto ei halunnut spekuloida sillä vaihtoehdolla, että aiemmin myrkytysyrityksen kohteeksi joutunut Navalnyi kuolisi.

– En halua spekuloida epätoivotuilla skenaarioilla. Positiivinen uutinen on se, että hän saa apua.

Haavisto kommentoi myös lyhyesti keskiviikkona alkavaa kehysriihtä. Vihreiden ministeriryhmä kävi maanantaina läpi puolueen neuvottelutavoitteita.

– Pidämme tärkeänä sitä, että niistä hyvin kunnianhimoisista ilmastotavoitteista, joita hallituskauden alussa asetettiin, pystyttäisiin pitämään kiinni koko hallituskauden ajan. Tässä on ollut monenlaista viivettä koronaepidemian vuoksi, mutta toivottavasti paluu hallituksen isoihin tavoitteisiin tapahtuu, vihreiden puheenjohtajana vielä Säätytalon hallitusneuvotteluiden aikana toiminut Haavisto sanoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?