Kommentti: Mysteerien Matti – mitä puuhaa Vanhanen? - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Mysteerien Matti – mitä puuhaa Vanhanen?

Matti Vanhanen vetää omaa linjaansa. Annika Saarikko saa niellä sen, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Matti Vanhasen omakotitalojen työmaat ovat Suomen kansantalouden rakastetuimpia vertauksia.­

18.4. 20:30

Suomen politiikan mystisin mies. Niin pitkä, vakaa ja varma. Mutta arvoituksia täynnä.

Matti Vanhanen on lausunut. Hillitysti. Tietysti.

Omakotitalonsa työmaalla. Luonnollisesti.

Antanut haastattelun Ylelle omakotitalonsa työmaalla. Totta kai.

Valtiovarainministeri Vanhanen rinnastaa omakotitalonsa Suomen talouteen. Mihinpä muuhunkaan?

–  Perustuksen teko on sitä, että valtion talouden näkymä laitetaan siihen kuntoon, että kaikki uskovat, että se kestää. Että sen päälle uskaltaa ottaa luottoakin, niin kuin minä otan asuntovelkaa tähän, Vanhanen selittää.

Totta Mooses! Tällaista talouspuhetta Suomen kansa rakastaa.

Demarit ja vasemmistoliitto rakastavat sitä, että Vanhasen mukaan valtion tulojen ja menojen sopeuttaminen ei tarkoita ”leikkauslistoja ja veronkorotuksia”. Punaiset sydämet sykähtävät kohdassa ”ei leikkauslistoja”.

Hyvä kyttä, paha kyttä

Vanhasen puolue keskusta kipuilee hallituksessa. Puheenjohtaja Annika Saarikko vihjailee, että jos kehys- ja puoliväliriihi ei suju häävisti, voi puolueelle tulla lähtö hallituksesta. Riihi alkaa keskiviikkona.

Vanhasen mukaan puheenjohtajan puhe pitää tulkita signaalina, jolla korostetaan tilanteen vaikeusastetta. Siis että kohta loikitaan kolmois-salchoweja ja piirrellään piruetteja.

Vanhaselle itselleen asia ei ole noin mutkikas.

–  Itsellä ja keskustalla on tavoitteena, että hallitus jatkaa ja saa niitä päätöksiä aikaan, joita Suomi tarvitsee, Vanhanen selittää Ylelle.

Noin peliteoreettisesti ottaen tämä Vanhasen ilmoitus vie aika paljon pelivaraa Saarikolta. Vanhanen kun on keskustan arvostetuin aktiivipoliitikko. Vanhasen sana painaa.

Tietysti voisi olla, että Vanhanen ja Saarikko ovat sopineet hyvä poliisi/paha poliisi -taktiikasta. Tiedättehän dekkareista. Kun toinen kyttä uhkaa, toinen rauhoittelee. Lopulta demari... ei kun konna, tunnustaa sille kivalle kytälle.

Vanhasen ja Saarikon hahmoista saisikin hyvän salapoliisiparin. Johonkin sellaiseen brittisarjaan, joita tulee ennen kuuden uutisia. Sellaiseen enempi komedialliseen, ei niinkään synkkään.

Mystinen projekti

Vanhasen mukaan hänen ”ministeriprojektinsa ovat jo putkessa”.

–  En kerro milloin projekti on valmis, mutta en aio olla kuitenkaan lähellekään vaalikauden loppua. Tämän enempää en sano siitä, Vanhanen sanoo haastattelussa.

Ei ole uutinen, että Vanhanen ei aio jatkaa hallituskauden loppuun. Joku voisi tulkita tämän viittaavaan siihen, että hallitus jatkaa. Kaikkihan eivät tätä usko.

Vanhasen ”ministeriprojekti” on hiukan mystinen. Kaiketi sen voi olettaa liittyvän talouteen. Ihan vain kun Vanhanen siis on valtiovarainministeri.

Vaiteliaisuus voi olla viisasta. Vaikkapa pääministeri Juha Sipilä aikoinaan julisti kaikelle kansalle suuret suunnitelmansa heti. Tämä on pääsyitä siihen, että isosta osasta niistä ei tullut mitään.

Matti Vanhanen ei tee niin. Kokemus käskee, että älä puhu.

International man of mystery. Meidän Matti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?