THL suositteli hallitukselle ”vahvasti” liikkumisrajoituksia jo maaliskuun alussa – tästä lausuntojupakassa on kyse - Politiikka - Ilta-Sanomat

THL suositteli hallitukselle ”vahvasti” liikkumisrajoituksia jo maaliskuun alussa – tästä lausuntojupakassa on kyse

THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan laitoksen kanta liikkumisrajoituksista ei muuttunut matkan varrella.

Pääministeri Sanna Marin ja johtaja Mika Salminen THL:stä hallituksen tiedotustilaisuudessa liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta 25. maaliskuuta 2021.­

14.4. 19:05

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositteli hallitukselle ”vahvasti” liikkumisen rajoituksia 5. maaliskuuta päivätyssä lausunnossaan.

Se perusteli suositustaan muun muassa sillä, että tautitapausten määrä ja ilmaantuvuus olivat kohonneet helmikuun alun jälkeen erittäin nopeasti ja viikot 8 ja 9 olivat molemmat olleet tapausmäärien suhteen ennätyksellisiä koko Suomen epidemian ajalta.

Myös sairaalahoidon kuormitus oli maaliskuun alkuun mennessä kasvanut edellisen viikon aikana hyvin jyrkästi.

Tämän lisäksi huolta aiheuttivat Suomessakin levinneet virusmuunnokset.

– THL arvioi, että Covid-19-epidemian nyt kiihtyessä voimakkaasti ja virusmuunnoksen levitessä laajasti, on kontaktien kokonaisvaltainen vähentäminen nykytasoon verrattuna epidemian kasvun pysäyttämiseksi ja laskuun kääntämiseksi väestön hengen ja terveyden suojelemiseksi välttämätöntä, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja johtaja Mika Salminen toteavat lausunnossa.

THL perusti arvionsa useiden muiden maiden kokemuksiin. Nopeassa kasvussa olevan epidemian kasvun pysäyttäminen ja kääntäminen laskusuuntaan on vaatinut erityisesti aikuisväestön kontaktien vähentämisen aivan minimiin, erityisesti tilanteissa jossa virusmuunnokset ovat kasvattaneet osuuttaan tapauksista.

– Nykyisin voimassa olevat ja eduskunnan käsittelyssä olevat säädökset eivät edelleenkään mahdollista esimerkiksi yksityistilaisuuksissa tai erilaisissa vähittäiskaupan liiketiloissa tapahtuvien tartuntojen ehkäisyä, THL totesi.

THL suosittelikin ”vahvasti”, että valtioneuvosto harkitsee pikaisesti uuden säädösvalmistelun aloittamista.

Säädöksillä tulisi sen mukaan ottaa käyttöön liikkumisen rajoitukset, jotka rajoittavat ihmisten liikkumista oman kotinsa ulkopuolelle sisätiloissa vain välttämättömiä tarpeita varten tapahtuvaan, sekä ulkotiloissa väljissä oloissa tapahtuvaan ja vain oman lähipiirin kanssa toteutettavaan ulkoiluun ja kuntoliikuntaan.

Rajoituksen olisi syytä olla voimassa ainakin 3 viikon ajan ja ottaa voimaan Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueen keskuskuntaa tai -kuntia ympäröivällä alueella.

THL suositteli lisäksi, että valtioneuvosto varautuu samojen rajoitusten ulottamiseen myös muille alueille.

STT kertoi tänään THL:n johtajan Mika Salmisen kertoneen perustuslakivaliokunnan kokouksessa maaliskuun lopussa, että hallituksen esittämien liikkumisrajoitusten sijaan riittävä vaikutus saataisiin kuitenkin myös oleellisimpien tartuntariskien rajoittamisella, esimerkiksi yksityistilaisuuksien kokoontumisrajoituksilla ja palveluita sulkemalla.

Tämä asetti outoon valoon pääministeri Sanna Marinin (sd) julkisuuteen useamman kerran antaman viestin, jonka mukaan THL on arvioinut liikkumisrajoitusten olevan välttämättömiä epidemian hallitsemiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

Salminen korosti myöhemmin tänään STT:lle, että laitoksen kanta liikkumisrajoituksista ei muuttunut. THL:n mukaan liikkumisrajoitukset olisivat olleet paras tapa hillitä epidemiaa.

Salminen täsmensi myös, että asiaa kysyttiin perustuslakivaliokunnan kuulemisen lopussa niin, että olisiko hyötyä, jos liikkumisen rajoituksia ei saada käyttöön ja onnistutaan säätämään riittävän kattavasti näitä muita rajoittamalla.

–Siihen vastasin, että kyllä.

Perustuslakivaliokunta tyrmäsi kaksi viikkoa sitten hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset perustuslaillisten ongelmien takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?