HU: Lihan, lentämisen, autoilun ja monen muun tuotteen sekä palvelun ulko­mainonta halutaan kieltää Helsingissä

Perusteena ilmasto.

Helsingin kaupunki vuokraa mainostilaa esimerkiksi raitiovaunujen kyljistä.

12.4.2021 12:15

Helsingin kaupunginvaltuustossa on liikehdintää, joka kohdistuu Helsingin kaupungin ulkopuolisille yrittäjille vuokraamiin ulkomainospaikkoihin.

Helsingin Uutiset kertoo, että vasemmistoliiton valtuutetun, kansanedustaja Mai Kivelän tekemällä aloitteella kieltää ilmastohaitallisten tuotteiden ja palveluiden ulkomainonta on viisitoista allekirjoittajaa.

Aloitteen mukaan ”kaupunki ei voi pakottaa kaupunkilaisia kuluttamaan ilmastoystävällisellä tavalla, mutta se voi lopettaa kaupunkilaisten ohjaamisen ilmastohaitallisten tuotteiden, kuten lentomatkailun, lihatuotteiden ja suoraan fossiiliteollisuuteen liittyvien tuotteiden, kuluttamiseen”.

Tämä tapahtui käytännössä niin, että kaupunki ei edistä mainospaikoillaan markkinointia, joka ”houkuttelee ilmastohaitallisten tuotteiden yhä kasvavaan kulutukseen”.

Kivelä kertoi HU:lle, että hän itse listasi kiellon piiriin kuuluvan lentomatkailu, yksityisautoilu, autojen myynti ja vuokraus, lihatuotteet, muut eläinperäiset tuotteet, muut kuin ekosähkösopimukset ja vaateteollisuus lukuun ottamatta vaatelainaamoita ja kierrätysvaatteita.

Aloitetta on käsitelty kaupunkiympäristölautakunnassa, joka näytti täpärästi yhden äänen enemmistöllä vihreää valoa aihepiirin jatkotarkastelulle.

Kielto ajankohtaistuu, kun mainostilan vuokrasopimukset tulevat uusittaviksi.

Helsingillä on vuokraussopimuksia ulkomainonnasta yksityisten yritysten kanssa. Mainostilaa on halukkaille mainostajille tarjolla niin pääkaupungin kiinteässä kaupunkikuvassa kuin myös liikkuvaa mainostilaa HKL:n liikennevälineiden kuten bussien ja raitiovaunujen kyljissä.

Maanalaista ulkomainostilaa on metrossa.

Aloitteen allekirjoittivat Kivelän lisäksi hänen puoluetoverinsa Suldan Said Ahmed, Paavo Arhinmäki, Mia Haglund, Veronika Honkasalo, Dan Koivulaakso, Petra Malin, Sami Muttilainen, Sirpa Puhakka ja Anna Vuorjoki sekä vihreiden Alviina Alametsä, Johanna Nuorteva ja Leo Stranius sekä sosialidemokraateista Thomas Wallgren ja feministisen puolueen Katju Aro.

Alametsä on myös europarlamentaarikko, Kivelä, Arhinmäki ja Honkasalo myös kansanedustajia.

Juttua muokattu 12.4. klo 12.30: korjattu Leo Straniuksen etunimi sekä 13.4. klo 11.19 vaihdettu jutun kuva.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?