Tällainen rangaistus Ano Turtiaista voi odottaa – ”Puhe­mies­neuvosto ei voi oikeastaan tehdä tässä vaiheessa muuta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tällainen rangaistus Ano Turtiaista voi odottaa – ”Puhe­mies­neuvosto ei voi oikeastaan tehdä tässä vaiheessa muuta”

Eduskunnan puhemiehistö käsittelee perjantaina kansanedustaja Ano Turtiaisen tapausta. IS kysyi asiantuntijalta, mikä Turtiaista voi odottaa.

Kansanedustaja Ano Turtiainen kuvattuna eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 8.4.2021­

9.4. 10:26

Eduskunnan puhemiehistö tapaa perjantaina eduskuntaryhmien puheenjohtajat kansanedustaja Ano Turtiaisen viime lauantaina julkaiseman twiitin vuoksi.

Turtiainen julkaisi lauantaina Twitter-tilillään mahdolliseen maskipakkoon liittyvän kommentin, jota esimerkiksi eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) piti "uhkauksenomaisena".

– Ystäväni sanoi - "olen valmis tappamaan, jos jollekin tässä maassa pakolla laitetaan maski." No, en minäkään sellaista katsoisi sivusta. Terveisiä kollegoille, jotka olette maskipakon kannalla, Turtiainen kirjoitti Twitter-tilillään.

Ilta-Sanomat kysyi oikeustieteen asiantuntijalta, millainen rangaistus Ano Turtiaista voi odottaa.

– Tätä on tietysti vaikea ennakoida, mutta puhemiesneuvosto ei voi oikeastaan tehdä tässä vaiheessa muuta kuin nuhdella kansanedustaja Ano Turtiaista, Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen kertoo Ilta-Sanomille.

Pohjolainen muistuttaa, että kansanedustajan oikeudellinen asema on hyvin vahva.

– Kansanedustajaa ei voi erottaa eduskunnasta edustajantoimensa hoitamisen laiminlyömisen johdosta muuten kuin eduskunnan määräenemmistön turvin. Kynnys erottamiseen on siis hyvin korkea, hän sanoo.

– Jos edustaja tuomitaan rangaistukseen rikoksesta, eduskunta voi tutkia, voiko edustaja jatkaa kansanedustajana ja tarvittaessa erottaa hänet.

Onko sillä merkitystä, että Turtiainen kertoi kantansa Twitterissä eikä eduskunnassa?

– Sillä ei sinänsä ole merkitystä asian oikeudellisen käsittelyn kannalta. Tässä on kyse hyvin vakavasta asiasta. Jos Turtiainen tuomittaisiin rikoksesta rangaistukseen, puhemiesneuvosto voi oman harkintansa mukaan viedä asiaa eteenpäin perustuslakivaliokuntaan mahdollisen erottamisprosessin käynnistämiseksi, Pohjolainen sanoo.

Mitä eduskunta voi tehdä, jos yksinkertaisesti on mahdotonta työskennellä samassa tilassa yhden edustajan kanssa, jos edustaja ei halua käyttää maskia?

– Keinot ovat vähäiset. Puhemieshän on asiassa puhutellut Turtiaista tuloksetta. Etätyöskentely on otettu eduskunnassa käyttöön. Sillä voidaan välttää henkilökohtaiset kontaktit, Pohjalainen sanoo.

Turtiainen valittiin eduskuntaan Kaakkois-Suomen vaalipiiristä vuonna 2019. Hän oli ehdolla perussuomalaisten listoilla. Turtiainen erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä kesäkuussa 2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?