Kokoomus haluaa rokotepassin osaksi Suomen exit-strategiaa – ”Hallituksessa tätä selvästi vältellään” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kokoomus haluaa rokotepassin osaksi Suomen exit-strategiaa – ”Hallituksessa tätä selvästi vältellään”

Suurimmat oppositiopuolueet ovat erimielisiä siitä, miten rajoitusten kanssa tulisi tällä hetkellä toimia.

8.4. 14:24 | Päivitetty 8.4. 14:24

Oppositiopuolueet keskustelivat tänään torstaina hallituksen exit-strategiasta Säätytalolla. Hallituksen on määrä julkistaa suunnitelmansa huomenna perjantaina.

Suurimmat oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset ovat kuitenkin yllättävänkin eri linjoilla sen suhteen, miten rajoitusten suhteen tulisi nykytilanteessa toimia.

Perussuomalaisten mukaan perusoikeuksiin kajoavia rajoituksia ei enää tässä tilanteessa ole välttämätöntä tehdä, vaan niitä tulisi päin vastoin purkaa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps) kommentoi, että hallitus antaa sekavan signaalin, mikäli se tässä vaiheessa ryhtyy antamaan lisärajoituksia.

– Suunta on muuttunut aika nopeasti, kun vasta ennen pääsiäistä hallitus esitti, että liikkumisen rajoittaminen olisi ollut välttämätöntä. Nyt esitellään rajoitusten poistoa. Tämä herättää kysymyksen siitä, miten välttämättömiä rajoitukset ovat olleet, Tavio sanoo.

Tavio suhtautuu erityisen varauksella maskinkäyttösuositukseen lapsille ja nuorille kouluihin.

– Se tuntuu liioitellulta tässä epidemiatilanteessa. Ja lähenee todellisuudessa jo pakkoa, koska lapset tekevät mitä opettaja käskee.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen toteaa, että monissa maissa on saatu vielä kolmannen aallon jälkeen sairaalat täyteen, kun on alettu elämään kuin koronaa ei olisikaan.

– Voi olla, että perussuomalaiset ovat unohtaneet sen, että tautitilanne on pahempi kuin tammikuussa, Mykkänen sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mielestä hallituksen exit-strategia on vielä keskeneräinen ja kunnianhimoton.

Nyt on pidettävä hänen mukaansa kiinni niistä rajoitustoimista, jotka tällä hetkellä ovat voimassa. Tämän lisäksi Orpo peräänkuuluttaa lisää välineitä Suomen turvalliseen avaamiseen.

Yksi esimerkki olisi maskipakkoa koskevan lainsäädännön valmistelu.

– Tässä tautitilanteessa julkisilla paikoilla ja julkisissa liikennevälineissä olisi perusteltua, että maskin käyttö olisi pakollista, Orpo sanoo.

– Nythän meillä enemmistö suojelee toisia pitämällä maskia ja vähemmistö vaarantaa kaikkien turvallisuutta laiminlyömällä tämän, Mykkänen lisää.

Kokoomuksen mielestä käyttöön pitäisi saada myös rokotepassi, jonka avulla voitaisiin mahdollistaa esimerkiksi museoissa ja kirjastoissa vierailu rokotetuille.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan Suomessa ei kuitenkaan ole olemassa lainsäädäntöä, jolla estettäisiin tietyt palvelut niiltä, joita ei ole rokotettu. Marin on aikaisemminkin todennut, ettei kannata rokotepassien vastaavaa käyttöä.

Orpo ja Mykkänen eivät niele Marinin vastausta, vaan kehottavat hallitusta selvittämään, miten rokotepassia olisi mahdollista hyödyntää Suomea avattaessa.

– Hallituksessa tätä selvästi vältellään, mutta meidän mielestä sitä kyllä sietää harkita, koska rokoteaikataulussa voi vielä tulla viivästyksiä ja uusia virusmuunnoksia levitä, Mykkänen sanoo.

– Se, voiko touko-kesäkuussa järjestää konsertteja vai ei, voi olla kiinni tästä asiasta. Sitä ei pitäisi ihan olankohautuksella sivuuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?