Hallitus esittelee exit-suunnitelmaa, oppositiolta kipakat terveiset Säätytalolla – ”Toivoisin hallitukselta nöyrempää asennetta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallitus esittelee exit-suunnitelmaa, oppositiolta kipakat terveiset Säätytalolla – ”Toivoisin hallitukselta nöyrempää asennetta”

Hallitus aikoo avata suunnitelman viikon mittaiselle kommenttikierrokselle huomenna.

8.4. 7:30 | Päivitetty 8.4. 11:49

Koronarajoitusten purkamista koskevan exit-suunnitelman käsittely jatkuu kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa Säätytalolla. Kokous on alkanut kello 10.

  • Hetki hetkeltä -seurannan löydät artikkelin lopusta.

Hallitus neuvotteli suunnitelmasta myöhään eilisiltana ja ilmoitti sen jälkeen, että suunnitelmaa koskeva aineisto avataan myös viikon pituiselle kommenttikierrokselle huomenna.

Kokoomuksen Petteri Orpo odotti ennen keskusteluja, että hallituksen suunnitelmassa olisi päivämäärien lisäksi myös välineitä.

Hän mainitsee välineistä pikatestaamisen, satunnaistestauksen, maskipakon, rajaturvallisuuden ja matkustamisen avaamisen rokotepassin avulla.

– Ensimmäinen asia on se, että asetettaisiin tavoitteellinen päivämäärä sille, koska Suomen aikuisväestö on rokotettu ensimmäisellä rokoteannoksella, Orpo lisää.

Jotta rokottaminen onnistuu, on työterveyden mukaan ottaminen hänen mukaansa aivan välttämätöntä.

Oppositioedustajat kritisoivat tänään Säätytalolle saapuessaan myös sitä, ettei oppositiota ole pidetty mukana korona-asioiden valmistelussa.

– Valitettavasti oppositiota ei ole otettu tässä mukaan, eli tuttu kaava jatkuu. Hallitus tekee aika itsenäisesti koronatoimia ja sitten informoi meitä, perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio sanoi.

– Kun kansalaisten perusoikeuksia rajoitetaan, niin tässä pitäisi toimia parlamentaarisesti. Toivoisin hallitukselta nöyrempää asennetta, kristillisten ryhmänjohtaja Päivi Räsänen totesi.

Kun oppositio viimeksi kokoontui hallituksen kanssa keskustelemaan liikkumisen rajoittamisesta, ei se Räsäsen mielestä kuunnellut oppositiota. Hallituksen esitys kaatuikin lopulta eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Räsäsen mielestä myös poikkeusoloista pitäisi ryhtyä vähitellen luopumaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ei ottanut suoraan kantaa poikkeusoloista luopumisen tarpeeseen.

– Tilannetta seurataan tarkasti ja tulemme käymään huhtikuun aikana keskustelua siitä, voidaanko valmiuslainsäädännön toimivaltuuksista luopua ja samalla kun näin toimittaisiin, niin todettaisiin poikkeusolot päättyneiksi.

Marin kuitenkin muistutti, että tällä hetkellä valmiuslainsäädännöstä on edelleen käytössä pykälät 86 ja 88, joilla voidaan ohjata sosiaali- ja terveydenhuollon kenttää.

Hänen mukaansa vielä tällä hetkellä ei voida myöskään lähteä tekemään höllennyksiä rajoituksiin.

– Meillä on edelleen korkeat luvut ja ilmaantuvuus pääkaupunkiseudulla, Turun alueella ja monessa Etelä-Suomen maakunnassa korkealla tasolla. Eli kehottaisin malttiin huhtikuun aikana sen suhteen, että rajoitustoimia ei lähdetä liian aikaisin löyhäämään, jotta voisimme varmistaa, että kesä on parempi.

Marin mukaan hallitus myös haluaa kuulla yhteiskunnan eri toimijoiden näkemyksiä exit-suunnitelmasta. Työmarkkinajärjestöjen ja kuntatoimijoiden kanssa järjestetään Marinin mukaan erillinen keskustelu.

Suunnitelmassa hahmotellaan rajoitusten purkamisen järjestystä ja aikataulua, mutta se voi vielä muuttua tautitilanteen mukaan.

Ravintoloiden osalta ei olla Marinin mukaan palaamassa normaaliin, vaikka 18. huhtikuuta jälkeen täyssulusta on näillä näkymin määrä luopua.

Tämän jälkeen siirrytään tiukkoihin aukiolo- ja asiakaspaikkamäärärajoihin. Hallitus on esittänyt, että pahimmilla tautialueilla anniskelu voisi päättyä jo kello 17 ja ravintolat sulkea ovensa kello 18. Lakiesitys on edelleen eduskunnan käsittelyssä.

Marin totesi eilen, että kenties jo kesäkuun puolella tai heinäkuun alussa voitaisiin puhua jopa tapahtumatoiminnan laajamittaisesta avaamisesta.

Rajoituksia on määrä lähteä purkamaan käänteisessä järjestyksessä siihen nähden, miten ne on asetettu.

Jos rajoituksia aletaan purkaa liian hätäisesti, voi tautitilanne pahentua, hän kuitenkin muistutti.

Keskeinen periaate on, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoituksia puretaan ennen aikuisiin kohdistuvia.

Esimerkiksi kouluja, harrastustoimintaa ja julkisia tiloja koskevat rajoitukset ovat pitkälti kuntien ja aluehallintoviranomaisten käsissä.

– Toivon mukaan toukokuussa näistä päästäisiin jo isolta osin eroon.

Juttua täydennetty kello 10.56 ja kello 11:48

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?