Hallitus neuvottelee tänään exit-strategiasta: ei paluuta koronaa edeltävään aikaan – näin rajoituksia aletaan purkaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallitus neuvottelee tänään exit-strategiasta: ei paluuta koronaa edeltävään aikaan – näin rajoituksia aletaan purkaa

Ilta-Sanomille arvioidaan, että tulevan kesän aikana ei vielä ole paluuta vuoden 2019 kaltaiseen kesään, vaan useita rajoituksia joudutaan edelleen pitämään yllä läpi kesän.

Vuoden 2018 Himos Festivaaleilla Jämsässä ei ollut vielä tietoakaan koronasta.­

7.4. 15:18

Hallitus neuvottelee tänään keskiviikkona Säätytalolla jälleen siitä, miten yhteiskuntaa voitaisiin lähteä avaamaan koronatilanteen helpottaessa.

Niin kutsuttua exit-strategiaa on valmisteltu alkuvuodesta lähtien. Helmi-maaliskuussa valmistelu kuitenkin pistettiin tauolle pahenevan tautitilanteen vuoksi, ja työtä tehtiin vain virkamiestasolla.

Valmistelu on tehty pitkälti valtioneuvoston kanslian ja sosiaali- ja terveysministeriön tasolla.

Käytännössä kyse on siitä, missä järjestyksessä, millä aikataululla ja millä tavalla koronarajoituksista voitaisiin lähteä asteittain luopumaan niin, että epidemiatilanne pidetään samalla hallinnassa.

Hallituksen tänään saamassa luonnoksessa exit-strategiaksi on vasta kuukausitason arvioita siitä, milloin mitäkin rajoituksia voitaisiin lähteä avaamaan. Hallitus keskustelee tänään keskiviikkona mahdollisista tarkemmista aikatauluista.

Suurin painopiste rajoitusten purussa asettuu näillä näkymin kesäkuulle.

Arvioiden mukaan heinä-elokuussa voitaisiin jo olla tilanteessa, jossa rajoituksia olisi purettu hyvinkin runsaasti ja Suomessa olisi mahdollista viettää jo melko tavallista kesää.

– Me näemme, että rokotusten edistyminen ja kausivaihtelu tulevat avuksi niin, että kun me elämme toukokuuta ja kesäkuuta, niin voisimme elää jo paljon normaalimmin kuin tällä hetkellä, pääministeri Sanna Marin (sd) totesi jo viime viikolla.

Ilta-Sanomille arvioidaan kuitenkin, että tänä vuonna ei vielä ole paluuta vuoden 2019 kaltaiseen kesään, vaan useita rajoituksia joudutaan edelleen pitämään yllä läpi kesän.

Ilta-Sanomat kertoi viime viikolla, että exit-strategia noudattaa periaatetta, että lasten rajoituksia ja ulkona tapahtuvaa ryhmäliikuntatoimintaa pyritään vapauttamaan ensin.

Tällä hetkellä tavoiteaikataulu näiden rajoitusten purkamiseksi on toukokuussa.

Eli ensimmäiseksi lapset ja nuoret palaavat lähiopetukseen ja lasten ulkona tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa avataan. Sisällä tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa sen sijaan lähdetään vapauttamaan vasta myöhemmin.

Toukokuussa lähdettäisiin todennäköisesti avaamaan myös työmatkaliikennettä ja kesän aikana muu sisärajavalvonta päättyisi sellaisena kuin se nyt on ollut.

Ravintoloiden täyssulku puretaan todennäköisesti 18. huhtikuuta, mutta ravintoloiden aukioloja ja asiakasmääriä tullaan tämänkin jälkeen säätelemään tavallista tiukemmin. Hallitus on esittänyt, että pahimmilla tautialueilla anniskelu voisi päättyä jo kello 17 ja ravintolat sulkea ovensa kello 18. Lakiesitys on edelleen eduskunnan käsittelyssä.

Ravintoloiden jälkeen alettaisiin todennäköisesti avaamaan tällä hetkellä tartuntatautilain pykälän 58 g:n nojalla suljettuja yksityisiä tiloja. Tämän aika ei kuitenkaan ole vielä huhtikuussa, IS:lle arvioidaan.

Maaliskuun lopulla myös opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tiekartan siitä, miten tapahtuma-alaa voitaisiin taas alkaa avata.

Tällä hetkellä tavoite on, että kesäkuussa tapahtumia voisi jo järjestää jossain mittakaavassa, kunhan tapahtumajärjestäjät osoittavat jokaiselle osallistujalle oman istumapaikan ja rajaavat tapahtuman enintään 50 henkilöön.

OKM:n mukaan tämän ensimmäisen vaiheen ehdot olisivat, että koronan tautimäärät laskevat useammalla alueella perus- ja kiihtymisvaiheeseen ja valtakunnallinen ilmaantuvuusluku olisi alle 75.

Päivämäärät ja aikataulut voivat myös muuttua, mikäli tautitilanne ei vastaa lainkaan ennakoitua.

Alueellisilla terveysviranomaisilla on myös kaikissa olosuhteissa velvollisuus pitäytyä tarvittaessa rajoituksissa. Exit-strategian ei ole määrä korvata hallituksen hybridistrategiaa.

Myös lainsäädännössä on olemassa ilmaantuvuusrajoja, joita tulee rajoituksia purettaessa noudattaa. Esimerkiksi ravintoloiden sääntely pohjautuu tautitilanteen arvioimiseen, ja rajoitusten purussa tulee noudattaa lain asettamia reunaehtoja.

Hallituspuolueiden kesken ei ole IS:n tietojen mukaan suuria erimielisyyksiä koskien exit-strategiaa.

Oppositiopuolueet on kutsuttu käsittelemään exit-strategiaa huomenna torstaina ja hallituksen on tarkoitus julkistaa suunnitelma loppuviikosta.

Exit-strategiasta uutisoivat aikaisemmin tänään myös STT ja Helsingin Sanomat.

Juttua päivitetty kauttaaltaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?