Hallitus ehdottaa rokotus­järjestyksen muuttamista – tätä se tarkoittaa

Hallitus neuvottelee torstaina Säätytalolla.

Pääministeri Sanna Marin tapasi mediaa Säätytalon portailla Helsingissä keskiviikkona.

31.3.2021 20:04 | Päivitetty 31.3.2021 20:31

Hallitus lähettää sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) esityksen rokotejärjestyksen muuttamisesta sellaisenaan lausuntokierrokselle, Valtioneuvoston kanslia tiedottaa.

Esityksen mukaan rokotejärjestystä muutettaisiin pysyvästi ikäryhmien rokottamisjärjestyksen osalta sekä rokotteen antamiseen oikeutettujen osalta, ja väliaikaisesti rokotteiden alueellisen kohdentamisen osalta 31. toukokuuta 2021 saakka.

THL huolehtii rokotteiden jakamisesta alueille tällä hetkellä asetuksen mukaisessa rokotusjärjestyksessä olevan väestömäärän mukaisesti. Voimassa olevassa asetuksessa ei säädetä rokotusten alueellisesta kohdentamisesta.

Lausuntokierros päättyy 13. huhtikuuta. Päätös mahdollisista asetusmuutoksista tehdään vasta lausuntokierroksen jälkeen.

Pahimmille epidemia-alueille lisärokotteita

Käytännössä muutos tarkoittaisi, että rokotteita voitaisiin jakaa yksittäisistä rokote-eristä kohdennetusti pahimmille epidemia-alueille. Kohdentaminen olisi mahdollista silloin, kun alueella 14 edeltävän päivän aikana todennettujen tartuntojen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on vähintään 100.

Kohdentamisen edellytyksenä olisi, että riskiryhmät ja yli 70-vuotiaat henkilöt ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen. Lisäksi kohdentaminen ei saisi estää tai viivästyttää henkilöä saamasta rokotussarjaan kuuluvaa toista rokoteannosta.

Myös opiskelijat ja hammaslääkärit voivat rokottaa

Asetusmuutos mahdollistaisi myös sen, että rokotuksen saa jatkossa antaa myös hammaslääkäri tai terveydenhuollon ammattiin opiskeleva henkilö ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena.

Tällä hetkellä rokotuksen pistoksena saa antaa vain lääkäri tai asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö.

Rokotejärjestyksen muuttaminen ikäjärjestykseen

Riskiryhmien, sosiaali- ja terveydenhuollon koronapotilaita hoitavan henkilökunnan ja iäkkäiden henkilöiden rokottamisen jälkeen muut henkilöt rokotettaisiin koko maassa ikäryhmittäin, iän mukaan alenevassa rokotusjärjestyksessä: 60–69-vuotiaat, 50–59-vuotiaat, 40–49-vuotiaat, 30–39-vuotiaat ja 16–29-vuotiaat.

IS seuraa hallituksen neuvottelujen käänteitä tässä artikkelissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?