Hallitus veti liikkumisrajoitukset pois eduskunnasta – perustuslakivaliokunnan kuulema asiantuntija: ”Valmistelua oli tehty salassa ja nopealla aikataululla”

Liikkumisrajoituksia säätäessään valtioneuvosto lähti kulkemaan yhtä kaistaa, kommentoi Lasse Lehtonen.

Riikka Purra (vas.) ja Lasse Lehtonen.

31.3.2021 19:35

Hallitus yritti liikkumisrajoituksia säätämällä hillitä kotibileitä ja tapaamisia yksityisissä tiloissa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta löysi lakiesityksestä useita puutteita ja tyrmäsi koko hankkeen. Pääministeri Sanna Marin twiittasi kesken hallituksen neuvottelujen, että hallitus vetää lakiesityksen pois eduskunnasta.

– Tämä (perustuslakivaliokunnan kanta) ei tullut yllätyksenä, esityksessä oli paljon ongelmia, eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra (ps) kommentoi ennen Marinin ilmoitusta.

Ongelma on Purran mukaan yleinen ulkonaliikkumiskielto.

– Sen sijaan pitäisi pystyä tekemään tehokkaita toimia, jotka kohdistuvat paremmin sinne, missä on ongelma eli yksityisissä tapaamisissa ja kokoontumisissa ja muissa käsittelyn edetessä esiin tulleissa kontakteissa.

Purra arvioi, että lakiesityksessä hyvin merkittävä osa menee kokonaan uusiksi.

– Perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella koko lainsäädännön perusratkaisu on se ongelma.

Hallituksen lakiesitys oli rakennettu niin, että kaikki oli säädetty kielletyksi. Sitten oli poikkeuksia, jotka olivat sallittuja.

– Pitäisi ennemmin säätää niinpäin, että mikä on kiellettyä. Eikä näin laajaa kieltoa, jossa on epäselviä ja tulkinnanvaraisia poikkeamia.

Lue lisää: Perustuslakivaliokunta tyrmäsi liikkumisrajoitukset – maskipakolle vihreää valoa

Hallintovaliokunta piti keskiviikkona neljän tunnin kokouksen asiasta. Seuraavan kerran se kokoontuu torstaina.

– En ole ehtinyt lukea perustuslakivaliokunnan lausuntoa enkä ole sen yksityiskohtiin perehtynyt, mutta yleisnäkemys on siitä, että on merkittäviä fundamentaalisia ongelmia, Riikka Purra kommentoi.

Purra ei osaa arvioida, millä aikataululla hanke etenee.

– Tiedetään koronaepidemian ajalta, että on ollut joitakin hallituksen esityksiä, jotka ovat palautuneet perustuslakivaliokunnan jälkeen. Niitä ei ole viikkokausiin uudelleen annettu.

Lue lisää: Tarvitaanko liikkumisrajoituksia, vaikka koronatartunnat laskevat? Johtava asiantuntija lyö tiskiin selvät faktat, joilla kovat keinot voitaisiin välttää

Rajoitustoimet ovat Husin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen mielestä tarpeellisia, mutta oikeampi tapa olisi ollut säätää yksityisiä kokoontumisia koskeva rajoitus.

Terveysoikeuden professorina vaikuttava Lehtonen oli asiantuntijana perustuslakivaliokunnan kuultavana. Hän kertoo antaneensa lausunnon, joka on paljolti sen mukainen, miten perustuslakivaliokunta asian ratkaisi.

– Varmasti lääkärikunta Husissa toivoo, että rajoitustoimet tiukkenisivat sillä tavalla, että saataisiin tartuntoja alas. Kokoontumisrajoitukset eli se, että kielletään yksityiset tilaisuudet, on oikeampi tapa tehdä rajoitustoimet kuin yrittää säätää ulkonaliikkumiskieltoa.

Lakiesityksessä olevat pykälät ulkonaliikkumiskiellosta muuttuvat kokoontumisrajoituksiksi.

– Siinä pitää muuttaa lain rakennetta, mutta on niin lyhyestä laista kyse, että se ei ole ylivoimainen tehtävä, Lehtonen arvioi ennen Marinin ilmoitusta.

Vaikka korjattu laki tulisi uudestaan eduskuntaan ja myöhemmin voimaan, se ei vielä tarkoita sitä, että kokoontumisrajoitukset tulevat heti voimaan, Lehtonen lisää.

Hallitus harkitsee aina erikseen, haluaako se antaa asetuksen kokoontumisrajoituksesta.

– Tartuntojen vähentämisen kannalta kokoontumisrajoitus olisi loogista ja hyödyllistä, eihän virus erottele, mikä on julkinen kokoontuminen ja mikä on yksityinen kokoontuminen.

Julkisille kokoontumiselle on Hus-alueella kuuden hengen kokoontumisrajoitus. Loogista olisi Lehtosen mielestä, että vastaava rajoitus koskisi yksityisiä tapaamisia.

Jos hallituksen esityksessä liikkumisrajoitukset muuttuvat kokoontumiskielloksi, muut rajoitukset jatkuisivat nykyiseen tapaan.

– Kauppoihin voi mennä ja muut asiointia koskevat rajoitukset jatkuisivat ennallaan.

Hallituksen esitys ulkonaliikkumiskiellosta olisi sulkenut erikoisliikkeet, kampaamot ja muut palvelut.

Julkisuudessa on keskusteltu, voiko kotiin ostaa koristeita.

Liikkumiskieltoa koskevan esityksen kaaduttua koristeita voi edelleen ostaa kotiin ja tavaratalo Stockmannilla saa asioida muuallakin kuin ruokaosastolla.

Lue lisää: Perustuslakivaliokunta hylkäsi hallituksen liikkumisrajoitukset – tästä ratkaisussa on kyse

Ulkopuolisesta vaikuttaa siltä, että hallitus olisi voinut valita helpomman tien ja vaikuttaa yksityisiin tilaisuuksiin kuin turvautua ulkonaliikkumiskieltoon lukuisine rajaehtoineen.

Lasse Lehtonen muistuttaa, että valtioneuvoston kanslia oli valmistellut lakiesitystä.

– Itselleni tuli sellainen olo, että käsky oli käynyt, että valmistelkaa liikkumisrajoituksia. Ei ollut hirveästi pohdittu, onko samaa asiaa mahdollista saavuttaa esimerkiksi kokoontumisrajoituksella.

Kun oli valittu yksi kaista, oli menty sen mukaan eikä ollut pohdittu vaihtoehtoja.

– Valmistelua oli tehty salassa ja nopealla aikataululla. Ei ollut kuultu eri tahoja, mikä olisi ollut järkevin tapa toimia. Sitten tulivat lainsäädäntöongelmat vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?