Vihreät haluaa uudistaa ansio­sidonnaista työttömyys­turvaa – kesto lyhenisi tai pitenisi alueen työpaikkatilanteesta riippuen - Politiikka - Ilta-Sanomat

Vihreät haluaa uudistaa ansio­sidonnaista työttömyys­turvaa – kesto lyhenisi tai pitenisi alueen työpaikkatilanteesta riippuen

Hallituspuolue toivoo myös työperäisiä maahanmuuttajia lisää 80 100–100 000 vuosikymmenen aikana.

Vihreät esitti työllisyystoimiksi muun muassa maksutonta puolen vuoden osa-aikaista päivähoitoa alle kaksivuotiaille ja työperäisen maahanmuuton roimaa lisäämistä.­

30.3. 13:07 | Päivitetty 30.3. 16:31

Vihreät esitteli omia ehdotuksiaan hallituskauden loppuun asti.

Työllisyyspolitiikassa vihreillä oli muutama uusi avaus, joista ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston vaihtelu suhdanteiden mukaan oli yllättävin.

Vihreät esittää, että ansiosidonnainen työttömyysturva pitenisi, kun työtä on vähemmän tarjolla, ja lyhenisi, kun alueella on runsaasti avoimia työpaikkoja täyttämättä.

Sisäministeri, puheenjohtaja Maria Ohisalo (vihr) ei osannut sanoa, miten tämä suhdanteiden mukaan toimiva ansiosidonnainen työttömyysturva voisi käytännössä toteutua.

– Asia pitää tutkia, ja siitä pitää saada meille malleja pöytään ja katsoa, mitä se käytännössä tarkoittaa. Olisiko kyse siitä, että tietyssä suhdanteessa – kun olisi vaikka vähemmän työtä tarjolla – olisi ajallisesti esimerkiksi kuukauden pitempi. Tai kun työtä on tarjolla, ansioturva voisi olla ehkä hivenen lyhyempi, Ohisalo totesi IS:lle.

– Tällaisessa maailmanajassa, jossa elämme, on selvää, että emme voi tässä kohtaa tätä ajatella. Meillä pitää olla valmius tehdä pitkän linjan rakenteellisia uudistuksia, Ohisalo jatkoi.

Vihreillä oli myös tukku muita työllisyysehdotuksia.

Vihreät uusisi tavoitteensa saada Suomeen 80 000–100 000 työperäistä maahanmuuttajaa vuosikymmenen aikana.

– Tämä tavoite ei toteudu itsestään. Haluamme tuoda konkreettisia toimia. Keskustelussa puhutaan turvapaikanhakijoista ja työperäisestä maahanmuutosta. Samalla unohtuu, että iso osa muuttaa tänne myös opiskelu- ja perhesyistä. Erityisesti perhesyistä tulevien keskuudessa on valtava työmarkkinapotentiaali.

– Ehdotamme palkkatuen kehittämistä maahanmuuttajille siten, että sen avulla voisi kehittää myös kielitaitoaan, mahdollisuuksia opiskella työttömyysetuudella pitäisi pidentää ja lisäksi maahanmuuttajat tulee ottaa erityiseksi painopisteeksi kuntakokeilussa, Ohisalo listasi.

Sisäministeri Maria Ohisalo muistutti, että vihreät ei ole hallituksessa yksin tavoitteensa kanssa lisätä työperäistä maahanmuuttoa. Ohisalon mukaan esimerkiksi keskustalla on samanlaiset tavoitteet.­

Ohisalo muistutti, että hallituskumppani keskusta on vihreiden kanssa samoilla linjoilla työperäisessä maahanmuutossa, kun myös keskusta on esittänyt kymmentätuhatta työperäistä maahanmuuttajaa vuosittain.

Hallituspuolue vihreät haluaa myös vähentää työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrää.

– Tämä koskee erityisesti mielenterveyssyitä. Mielenterveyden ongelmat ovat olleet erittäin yleinen syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. Mielenterveyden häiriöt olivat myös toiseksi yleisen sairauspoissaolojen syy. Ilmiö koskettaa erityisesti nuoria ja usein vasta työelämään siirtyviä. Terapiatakuun myötä hoitoon pääsy selkeytyisi ja jonot lyhenisivät, Ohisalo näki.

Vihreiden laskelmien mukaan työmarkkinoille voisi olla mahdollista saada takaisin 9 000 työkyvyttömyyseläkkeellä olevaa.

Puolue ehdotti myös maksutonta osapäiväistä päivähoitoa puoleksi vuodeksi alle kaksivuotiaan lapsen vanhemmille. Vihreiden mielestä tämä parantaisi pienten lasten vanhempien mahdollisuutta ottaa työtä vastaan.

Lisäksi vihreillä oli toiveita perinteisille ympäristöhankkeilleen ja toiveet lisäpanostuksista koulutukseen ja tutkimukseen.

Vihreillä ei ollut hintalappua siitä, kuinka paljon sen ehdotukset lisäisivät valtion menoja.

Juttu korjattu kello 16.30: Artikkelin kahdessa kappaleessa puhuttiin virheellisesti työttömyyseläkkeestä. Kyse oli työkyvyttömyyseläkkeestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?