Setä Arkadia: Entä jos korona­hallituksen johdossa olisikin Juha Sipilä eikä Sanna Marin? - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia: Entä jos korona­hallituksen johdossa olisikin Juha Sipilä eikä Sanna Marin?

Setä Arkadia alias Timo Haapala asettaa suositun vaihtoehtohistorian nimissä kysymyksen: entä jos koronahallitusta johtaisikin Juha Sipilä (kesk) eikä Sanna Marin (sd)? Millaisen kohtelun Sipilä olisi saanut osakseen?

Juha Sipilä.­

28.3. 9:00

Historiatieteissä viime vuosina yhdeksi suosikiksi on noussut vaihtoehto­historia, joka perustuu lähinnä kysymykseen entä jos?.

Setä A. on varsinkin kuluneen viikon aikana sortunut vaihtoehtohistorian pauloihin. Entä jos vallassa olisikin ollut Juha Sipilän (kesk) johtama porvarihallitus eikä Sanna Marinin (sd) johtama vihervasemmistohallitus?

Ensi viikolla eduskunnan perustuslakivaliokunta seuloo hallituksen esitystä laiksi liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta HE 39/2021 ja katsoo, onko siitä ylipäätään mihinkään.

Marinin hallitus on saanut hoitaa koronaa kuta kuinkin rauhassa ja suojassa vuoden verran – ainakin näihin liikkumisrajoituksiin saakka.

Mutta entä jos puikoissa olisikin Sipilä ja hänen johtamansa hallitus?

Olisiko Sipilä saanut oppositiolta työrauhan? Miten hallituksen toimintaan suhtauduttaisiin, jos puikoissa olisi Sipilä? Miten homma menisi, jos oppositio ja hallitus vaihtaisivat paikkaansa eli palattaisiin viime vaalikauden asetelmiin?

Otetaanpa esimerkiksi hallituksen lakiesityksen kohta mökkimatkailusta: omalle mökille saa matkustaa, mutta jos joku pienituloinen on säästänyt perheelleen viikon mökkimatkan vaikkapa Lappiin parin viikon kuluttua, niin ehhei – laki kieltää matkustamisen!

Lakiesitys suosii suurituloisia ja omistavaa luokkaa. Nykyhallitukselta ei olisi moista ideologista linjausta todellakaan odottanut.

Entä jos -maailmassa voi vain kuvitella huudon, joka olisi syntynyt Sipilän hallituksen esittäessä vastaavaa asiaa.

– Hallitus on rikkaiden asialla! kaikuisi salin vasemmalta laidalta eduskunnan kyselytunnilla monesta kurkusta. Apteekkarit mainittaisiin, ja muut suuri­tuloiset.

Tätä entä jos -maailmaa voi pohtia monen muunkin asian suhteen. Samalla voi miettiä, millainen suhde täyttää esimerkiksi hallituksen esityksen mukaisen ”vakiintuneen” parisuhteen edellytykset. Ettei vain olisi lakitekstiin ujutettu kristillisdemokraattinen heteronormatiivisuusoletus ja unohdettu polyamoristen suhteiden merkitys?

Siinä on suhteita valvovalla konstaapelilla kohta pohtimista!

Mutta myös Marinin sädekehään on tullut lommo, kuten pääministereille pakkaa aina lopulta käymään. Kuluneella viikolla tapahtui jotakin.

Marin toiveita ei heti pantukaan sellaisenaan toimeen.

Sen sijaan esille nousi myöhässä tehtävän lainvalmistelun sekasortoinen tilanne, hallituksen eripura ja se, että muut ministerit – eduskuntaryhmistä puhumattakaan – ovat saaneet kyllikseen Marinin ja ”varapääministeri” Krista Kiurun (sd) kaksiportaisesta päätöksenteosta, jossa muut valtio­neuvoston jäsenet saavat lukea linjaukset lehdistä.

Kuherruskuukauden voidaan katsoa päättyneen. Kulissit eivät enää pidä.

Setä Arkadia kuitenkin toivoo, että rajoituslait toimivat ja virukselle saadaan kunnon stoppi.

Silti hallituksen toiminta panee miettimään, karkasiko homma hallituksen käsistä? Onko vaarana, että yletön säätäminen poikkeuksien ja poikkeuksien poikkeuksien kautta saattaa vähentää lakiuskollisuutta eikä lisätä? Saatiinko kansan silmille lopulta enemmänkin poliittinen sirkus?

Moni asia on auki, mutta onneksi kansalaiset saivat sentään täsmäohjeet, miten liikkumisrajoitusten aikana voi hankkia esimerkiksi koriste-esineitä:

– Jos tekee matkan hankkiakseen elintarvikkeita ja samalla ottaa mukaansa koriste-esineen, se on tietenkin täysin mahdollista, alivaltiosihteeri Timo Lankinen opasti torstain tiedotustilaisuudessa.

– Mutta jos tehdään matkoja sen vuoksi, että lähdetään hakemaan asioita Stockmannin eri kerroksista, se matka ei ole sallittu.

Ettäs tiedätte!

PS1. Presidenttipelikin käynnistyy virallisesti ensi viikolla. Keskustan ex-puoluesihteeri, nykyinen pappi Timo ”Pappa” Laaninen vetää Malmin kirkossa maanantaista alkaen kolme hiljaisen viikon ahtisaarnaa, jossa käyvät vieraina Heidi Hautala (vihr), Esko Aho (kesk) ja Eero Heinäluoma (sd). Laanisella on ollut aina pelisilmää myös presidenttikysymyksissä eli kirkollista ehdokaslistaa kannattaa tutkia erittäin tarkasti… Siunausta!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?