Orpo vaati kysely­tunnilla vastausta siihen, mitä hallitus on päättänyt rokotus­järjestyksestä: ”Tulee vaikutelma, että on tehty poliittinen sopimus”

Annika Saarikon mukaan hallituksen pöydälle ei ole vielä tuotu rokotusjärjestyksestä esitystä.

25.3.2021 18:42

Kokoomus yritti tänään torstaina eduskunnan kyselytunnilla saada hallituksesta irti sitä, mitä rokotusjärjestyksen muuttamisesta on tähän mennessä päätetty.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vihjasi, että kaikkea asiaa koskevaa ei olisi kerrottu julkisuuteen, ja peräänkuulutti hallitukselta avoimuutta asiassa.

– Taas meillä on pöydällä asia, joka jää vaivaamaan. Se on rokotejärjestys.

– Oleellista on se, että teidän pitää nyt kertoa avoimesti siitä, että mitä te suunnittelette ja mitä te teette.

Ilta-Sanomat kertoi eilen keskiviikkona, että hallitus on päättänyt lähteä valmistelemaan rokotusjärjestyksen muuttamista. Tarkoituksena on lähinnä selvittää mahdollisuuksia koronarokotuksien kohdentamiseksi pääkaupunkiseudulle.

Myös kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) on suositellut, että rokotteiden jakelussa otettaisiin huomioon väestön määrän lisäksi tautitilanne eri alueilla.

Pääministeri Sanna Marin (sd) antoi tänään torstaina ymmärtää, että kokonaisuus on vielä asiantuntijoiden valmistelussa.

Sosiaali- ja terveysministeriö STM ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL valmistelevat hänen mukaansa mallia, jonka avulla rokotteita voitaisiin kohdentaa painotetusti pahimmille epidemia-alueille, kun nykyisen asetuksen mukaiset ryhmät on rokotettu.

Riskiryhmiin, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, hoivakotien asukkaat ja henkilöstö rokotetaan kuitenkin ensin kaikkialla Suomessa, Marin totesi.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari otti kuitenkin rokotusjärjestyksen muuttamiseen kantaa Twitterissä eilen keskiviikkona vaatimalla, että alueellista painottamista on tehostettava.

– Taudin torjumista pitää tehostaa painottamalla rokotuksia alueellisesti pahimmille epidemia-alueille KRAR:n suositusten pohjalta, kun aiemmin linjatut alkuvaiheen kohderyhmät on kattavasti rokotettu, Kari kirjoitti.

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz sen sijaan totesi, että hallituspuolueet olisivat jo rkp:n ja vihreiden esityksestä sopineet rokotusten kohdistamisesta pandemian pahimmin runtelemille alueille.

Orpon mukaan kommentit vihjaavat, että asiasta olisi jo päätetty.

– Siitä tulee vaikutelma, että on tehty poliittinen sopimus, Orpo kommentoi.

Keskustan puheenjohtaja ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko vastasi Orpon syytöksiin saman tien.

Hän vakuutti, että terveysviranomaiset eivät ole vielä tuoneet hallituksen pöydälle esitystä siitä, miten alueellinen priorisointi voitaisiin rokotuksissa toteuttaa.

– Te tiedätte, että kun täältä jotain sanoo, niin sen on oltava totta. Ja kun sanon teille, suomalaisille ja eduskunnalle, että hallituksen pöydällä ei ole viranomaisten tuomaa esitystä siitä, miten rokotteiden järjestystä muutettaisiin, niin tarkoitan sitä.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee hänen mukaansa parhaillaan esitystä ja hallitus ottaa esitykseen kantaa aikanaan sen valmistuessa.

Saarikon mukaan on kuitenkin mahdollista, että asiantuntijoiden esityksen pohjalta rokotuksissa tehtäisiin yksittäisiä kohdennuksia pahimmille tautialueille.

– Mutta hallituksen pöydälle ei ole tuotu esitystä siitä, miten kohdentaminen tehtäisiin. Ja kun STM sen hallituksen pöydälle tuo, niin hallitus ottaa siihen kantaa.

Saarikko totesi myös, että hallitus tulee pitämään kiinni siitä, että riskiryhmät rokotetaan ensimmäiseksi.

– Ensimmäiseksi rokotettiin ne, jotka ovat koronan etulinjassa hoitohenkilöstössä. Nyt käynnissä on iäkkäämpien suomalaisten ja sairautensa puolesta riskiryhmään kuuluvien rokottaminen.

Mikäli rokotejärjestystä päätettäisiin muuttaa, jouduttaisiin pääkaupunkiseudulla kuitenkin IS:n tietojen mukaan odottamaan lisärokotteita ainakin toukokuuhun asti, sillä rokotelogistiikan kääntäminen etelää kohti vie arvioiden mukaan viidestä kahdeksaan viikkoa.

Rokotusjärjestyksen muuttaminen vaatii vielä erillisen rokotusasetuksen päivityksen, jossa itsessään menee arviolta pari viikkoa.

Hallituksen päätös ei siis tuo apua lähiviikkojen akuuttiin tilanteeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?