Liikkumisrajoitusten lakiluonnos: Poliisilla oikeus hajottaa tottelematon väkijoukko voimakeinoin ja ottaa niskoittelijat kiinni - Politiikka - Ilta-Sanomat

Liikkumisrajoitusten lakiluonnos: Poliisilla oikeus hajottaa tottelematon väkijoukko voimakeinoin ja ottaa niskoittelijat kiinni

Lakiluonnoksen mukaan liikkumisrajoitusten rikkomisesta tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta voidaan tuomita sakkoa. Maskittomuudesta 40 euron rikesakko.

24.3.2021 20:16

Hallitus julkisti illalla valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla ehdotuksensa hallituksen esitykseksi liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta. Lakiluonnoksessa käy ilmi, miten poliisin on tarkoitus valvoa liikkumiskieltoja.

Lakiesityksen mukaan henkilön on annettava annettava poliisin pyynnöstä selvitys liikkumisensa määränpäästä ja tarkoituksesta sekä hänellä olevasta erikseen säädellystä perusteesta poiketa säädetyistä rajoituksista.

Jos liikkumisrajoitusta ei noudateta, poliisilla on oikeus määrätä väkijoukko hajaantumaan tai siirtymään. Jollei hajaantumis- tai siirtymismääräystä noudateta, poliisilla on oikeus hajottaa väkijoukko voimakeinoin ja ottaa niskoitteleva henkilö kiinni.

Poliisin tulee mahdollisuuksien mukaan rajata toimenpiteensä koskemaan vain niitä henkilöitä, joiden menettelystä väkijoukon hajottamisen tai siirtämisen tarve aiheutuu.

Liikkumisrajoituksen rikkomisesta tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta tulee lakiesityksen mukaan tuomita rikkojalle sakkoa.

Kasvomaskin tai hengityssuojaimen käyttöpakkorikkomuksesta tahallaan tai huolimattomuudesta voidaan määrätä 40 euron rikesakko.

Kunnista ja alueista, joita liikkumisrajoitukset koskevat säädetään valtioneuvoston asetuksella. Asetus voidaan antaa määräajaksi enintään kolmeksi viikoksi. Sen voimassaoloa voidaan jatkaa kolme viikkoa kerrallaan. Ennen lakiluonnoksen julkistamista tällaisia alueita on katsottu olevan ensin tautitilanteen perusteella Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Turku.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?