Liikkumisrajoitukset menossa läpi? Rkp:n Adlercreutz: Epäilykset hälventyneet – ”THL vetosi äärimmäisen voimakkaasti” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Liikkumisrajoitukset menossa läpi? Rkp:n Adlercreutz: Epäilykset hälventyneet – ”THL vetosi äärimmäisen voimakkaasti”

Yhden hallituslähteen mukaan ”henkenä” on, että liikkumisrajoitukset kestäisivät maksimissaan kolme viikkoa. Uudet rajoitukset eivät ehtisi välttämättä voimaan pääsiäiseksi.

Rkp on suhtautunut liikkumisrajoituksiin erittäin nihkeästi. Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz painottaa, että perusteluiden niin vahvoille rajoitustoimille on oltava vahvoja.

24.3. 16:52

Pääkaupunkiseudulle ja Turkuun suunniteltujen liikkumisrajoitusten läpimeno hallituksessa näyttää aiempaa todennäköisemmältä.

Yksi merkki tästä on se, että oikeusministerin salkkua kantava Rkp on muuttamassa suhtautumistaan uusiin koronantorjuntatoimiin.

– Saimme eilen tiettyjä vastauksia, jotka vähän hälvensivät epäilyjä. Terveysviranomaisten näkemys eilen oli hyvin voimakas. Heidän mielestään nämä toimet olisivat yksiselitteisesti välttämättömiä epidemiologisesta näkökulmasta, Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz kertoo IS:lle.

Adlercreuzin mukaan aiemmin ristiriitaisia viestejä antanut Hus puhui tiistaina yhdellä äänellä liikkumisrajoitusten puolesta.

Myös THL vetosi ”äärimmäisen voimakkaasti toimien välttämättömyyden puolesta”, Adlercreutz kuvailee.

– Mallinnukset olivat ehkä perusteellisemmin tehtyjä kuin hiljattain. Vaikka ne tuntuivat aika optimistisilta, niin toki niihin on luottaminen, kun THL niitä esittää. Aika ison vaikutuksen he laskivat näille rajoituksille.

Liikkumisrajoituksilla pyritään estämään hallituslähteiden mukaan ennen kaikkea yksityisiä juhlia, kyläilyä, ylimääräistä kaupoissa käyntiä sekä kauppakeskuksissa notkumista.

THL pitää liikkumisrajoituksia pääkaupunkiseudulla ja Turussa välttämättöminä. Kuvassa THL:n johtaja Mika Salminen saapumassa hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle.

– Meitä on mietityttänyt se, että rajoituksissa on huomattava määrä poikkeuksia, mikä saa kyseenalaistamaan rajoitusten tehokkuutta, valvonnan mahdollisuuksia ja sitä, miten paljon se sitoo poliisin resursseja. Ne olisivat helposti kierrettävissä, toisaalta suomalaiset ovat lainkuuliaista kansaa, Adlercreutz arvioi.

Nimettömänä pysyttelevän hallituslähteen mukaan hallituksessa on vahvana henkenä se, että liikkumista rajoitettaisiin ”kolme viikkoa ja sillä selvä”. Asetuksen voimassaoloa voitaisiin jatkaa enintään kolme viikkoa kerrallaan.

– Yritysten ja työpaikkojen tilanne tässä askarruttaa. Terveysasiantuntijoiden viesti on selvä: toimenpide tarvitaan, ja kyllä me heitä tässä kuunnellaan, hallituslähde kommentoi.

Liikkumisrajoitukset pyritään saamaan pääsiäiseksi voimaan, mutta tämä ei välttämättä onnistu, sillä eduskuntakäsittely kestää arvioiden mukaan vähintään viikon.

Liikkumisrajoitusten valvominen tietäisi mittavaa ponnistusta viranomaisille. Hallituslähteen mukaan ydinpääkaupunkiseudun ja Turun valvontatehtävien hoitaminen pitäisi kuitenkin poliisilta onnistua.

Hallitus pääsee muodostamaan lopullisesti kantansa asiaan, kun Rkp, vasemmistoliitto ja vihreät ovat käsitelleet liikkumisrajoituksia kokouksissaan keskiviikkoiltana.

Vasemmistoliitosta viestitettiin, että kyse on pykälämuotoiluiden lisäksi siitä, ovatko toimet välttämättömiä ja oikeasuhtaisia.

Vihreistä kommentoitiin, että päätöstä ei voida pitää helppona, mutta ”vakava tautitilanne ja riskit edellyttävät vaikuttavia toimia”.

Sdp ja keskusta ovat uudet rajoitustoimet käytännössä jo hyväksyneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?