VTV-pomon 174 euron ”hiusmuotoilu­valmennukselle” uusi hämmentävä selitys – myös 204 euron stailauksen ajankohta herättää kysymyksiä

VTV:stä vahvistetaan, ettei hiusmuotoiluvalmennus liittynyt yhteenkään valokuvaukseen. Huhtikuussa 2019 tehtyä stailausta perustellaan vuosikertomukseen liittyvällä kuvauksella, joka toteutettiin vasta kolme viikkoa ehostamisen jälkeen.

VTV:n mukaan virastossa voi kuka hyvänsä ostaa stailauspalveluja valokuvauksia, videointeja ja tärkeitä esiintymisiä varten. Mahdollisuutta stailausostoihin on käyttänyt virastossa tähän asti vain pääjohtaja Tytti Yli-Viikari.

24.3.2021 6:35

IS uutisoi lauantaina, että valtion menoja vahtivan Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari maksatti viraston luottokortilla neljään otteeseen stailauspalvelujaan vuonna 2019.

Ostoja perusteltiin pääjohtajan työtehtävillä, mutta viraston stailausostoja koskevat selvitykset herättävät kysymyksiä.

VTV on muuttanut selityksiään jo kahden oston kohdalla.

Yli-Viikari osti 10. tammikuuta 2019 Living Day Spasta 174 euroa maksaneen ”hiusmuotoiluvalmennuksen”.

VTV:stä kerrottiin IS:lle aluksi, että valmennus liittyi pääjohtajan valokuvaukseen. Kuvauksen syytä ei kerrottu.

VTV:n pääjohtaja osti hiusmuotoiluvalmennusta valtion kortilla tammikuussa 2019.

Tiistaina VTV:n hallinnosta ja resursseista vastaava johtaja Tuula Sandholm tarkensi, että hiusmuotoiluvalmennus on ollut ”osa kuvausten yleistä visuaalista onnistumista tukevaa kokonaisuutta, eikä ole liittynyt yksittäiseen kuvaukseen”.

Hiusmuotoiluvalmennus ei siis liittynyt suoraan yhteenkään työtehtävään.

23.4.2019 Yli-Viikari osti Sydämen Pohjasta Oy:ltä 204 euron palvelun, johon sisältyi värin ja muotoilupalvelujen lisäksi ”extreme megamask”. Kuittiin ei kirjattu oston syytä.

VTV:stä selvitettiin ensin IS:lle, että ostos liittyi viraston vuosikertomuksen kuvauksiin.

Tämä on herättänyt ihmetystä, sillä vuosikertomuksen kuvaukset pidettiin vasta lähes päivälleen kolme viikkoa stailauskäynnin jälkeen 13.5.2019. Kuvauksen ajankohta on vahvistettu VTV:stä.

Huomiota kiinnittää se, että valtiopäivien avajaiset pidettiin vain kaksi päivää stailauskäynnin jälkeen 25.4.2019. VTV:stä kerrotaan, että Yli-Viikari osallistui avajaisiin.

Olivatko valtiopäivien avajaiset stailauskäynnin todellinen syy?

– Kyseinen kampaamopalvelu on osa kokonaisuutta, joka liittyi toukokuussa 2019 toteutettujen kuvausten visuaaliseen onnistumiseen. Kampaamokäynti ei siis liittynyt kysymälläsi tavalla valtiopäivien avajaisiin, vaan kampaamokäynti ennen vuosikertomuskuvauksia on pääjohtajan aikatauluista johtuen ollut mahdollinen ainoastaan 23.4.2019, Sandholm vastasi sähköpostilla.

VTV:n pääjohtaja kävi stailattavana kaksi päivää ennen valtiopäivien avajaisia huhtikuussa 2019. VTV:n selvityksen mukaan stailaus liittyi kolme viikkoa myöhemmin tehtyyn kuvaukseen.

Tämän jälkeen Sandholm täsmensi, ettei toukokuussa 2019 ollut muita kuvauksia kuin vuosikertomuksen kuvaus 13.5.2019.

Yli-Viikarin puolesta kommentointia viime kuukausina hoitanut Sandholm viestitti aiemmin, että tarkastusviraston henkilöstöllä on mahdollisuus käyttää valokuvauksia, videointeja tai tärkeitä esiintymisiä varten stailauspalveluita, mutta tähän mennessä kyseisiä palveluita on käyttänyt vain pääjohtaja.

VTV:stä ei ole tarkennettu, milloin koko henkilöstöä koskeva stailauslinjaus on tehty ja onko se kirjattu talon sisäisiin ohjeisiin.

IS:n tietojen mukaan VTV:n henkilöstölle välitettiin maanantaina IS:n juttuun liittyen viesti, jossa painotettiin, ettei pääjohtajan luottokortilla ole maksettu henkilökohtaisia kuluja, vaan ”kaikki kulut ovat liittyneet työtehtäviin” – esimerkkinä käytettiin ”valokuvauksiin liittyviä palveluita”.

IS:n jutussa käytiin läpi myös VTV:n runsaita matkakuluja: esimerkkinä nostettiin esiin VTV:n kansainvälisten asioiden asiantuntijan 15 608 euroa maksanut kouluttautumismatka Bhutaniin ja Etelä-Afrikkaan.

VTV:n kestävä hallinnon kehittäminen -vaikuttavuusalueen johtaja Heli Mikkelä puolusti VTV:n matkakuluja viraston sisäisessä viestissä.

– Matkoista on aikoinaan tehty asianmukaiset päätökset ja ne on suunniteltu, hyväksytty ja raportoitu niin kuin tuleekin, ja ne ovat edistäneet VTV:n kansainvälisen toiminnan ja osaamisen kehittämisen tavoitteita, Mikkelä kirjoitti.

Sandholm kommentoi sisäisessä viestissä, että ”kulujen ja linjausten tarkoituksenmukaisuutta on syytä aika ajoin tarkastella ja vahvistaa kustannustietoisuuttamme”.

– Tällaista kokonaisselvitystä sekä henkilöstön että pääjohtajan kuluista teemme parhaillaan, Sandholm viestitti.

Yli-Viikari toivotti viestissä henkilöstölle jaksamista ”tilanteen jatkuessa”. Yli-Viikari ei ole ollut itse median tavoitettavissa.

VTV:stä on perusteltu niukkaa tiedotuslinjaa eduskunnan tarkastusviraston parhaillaan käynnissä olevalla selvityksellä, jossa käydään läpi muun muassa VTV:n sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa sekä pääjohtajan matkakuluja.

Yli-Viikarin matkalaskut olivat Ylen selvityksen mukaan toissa vuonna 55:tä valtion viraston johtajasta suurimmat, 55 266 euroa. Vuonna 2018 Yli-Viikarin virkamatkat kustansivat valtiolle 64 233 euroa.

Yli-Viikarin luottokorttikulut olivat vuosina 2018–2020 yhteensä 59 171 euroa.

VTV:n matkustuspalveluiden kulut olivat toissa vuonna 384 841 euroa ja ravitsemispalveluiden kulut 448 368 euroa. Koronan myötä kulut laskivat rajusti: viime vuonna matkustuspalveluihin meni enää 70 646 euroa ja ravitsemispalveluihin 20 431 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?