Pääjohtajan ”hiusmuotoilu­valmennus”, viinapaukkuja illallisilla, yli 15 000 euron kaukomatka – tällaisia menoja VTV:n piikkiin on vingutettu

Julkisten varojen käyttöä vahtiva Valtiontalouden tarkastusvirasto ei ole kitsastellut edustus- ja matkamenoissaan. VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari maksatti IS:n selvityksen mukaan stailauspalvelutkin viraston luottokortilla.

VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin luottokorttimenot vuosina 2018–2020 olivat yhteensä 59 171 euroa.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta syynää parhaillaan valtion menoja vahtivan Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) omaa taloudenhoitoa.

VTV:n julkisten varojen käyttö on herättänyt vakavia kysymyksiä, sillä viraston tehtävänä on valvoa valtiolla varojen käytön laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta.

IS perkasi VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin luottokorttimenoja sekä VTV:n matkustus- ja ravintolakuluja viime vuosien ajalta.

Tiedot antavat kuvaa virastosta, joka ei ole kitsastellut edustamiseen ja kansainväliseen toimintaan panostaessaan.

Tiedot täydentävät myös käsitystä viraston johtajien runsaasta matkustelusta, joka on herättänyt IS:n tietojen mukaan kritiikkiä viraston henkilöstön keskuudessa. Viraston on katsottu toimivan kaksinaamaisesti, sillä VTV valvoo valtiolla virkamatkustamisen taloudellisuutta.

Yli-Viikari höyläsi viraston luottokorttia VTV:n toimittamien tietojen mukaan vuosina 2018–2020 yhteensä 59 171 eurolla.

Yli-Viikarin luottokorttimenot pitävät sisällään muun muassa matkustuskuluja, taksikuluja sekä yksittäisiä ravintolakuluja.

Huomio kiinnittyy yksittäisiin ostoihin, vaikka ne ovat euromääräisesti vähäisiä kokonaiskuvassa.

Yli-Viikari esimerkiksi maksatti viraston luottokortilla neljään otteeseen stailauspalvelujaan vuonna 2019.

10. tammikuuta 2019 Yli-Viikari osti Living Day Spasta 174 euroa maksaneen ”hiusmuotoiluvalmennuksen”.

Valmennus liittyi VTV:n mukaan pääjohtajan valokuvaukseen – tarkempaa selvitystä kuvauksesta ei annettu.

VTV:n pääjohtaja sai valokuvausta varten hiusmuotoiluvalmennusta.

28.2.2019 Yli-Viikari hankki Sydämen Pohjasta Oy:ltä 185 euroa maksaneen palvelun, joka sisälsi värin ja muotoilun sekä kulmien muotoilun.

Stailauspalvelu liittyi VTV:n mukaan Haus Kehittämiskeskuksen videokuvaukseen.

23.4.2019 Yli-Viikari osti Sydämen Pohjasta Oy:ltä 204 euron palvelun, johon sisältyi värin ja muotoilupalvelujen lisäksi ”extreme megamask”. Kuittiin ei kirjattu oston syytä. VTV:stä kerrotaan, että ostos liittyi viraston vuosikertomuksen kuvauksiin.

Yli-Viikari osti stailauspalveluja myös ennen VTV:n vuosikertomuksen kuvauksia.

11.6.2019 Yli-Viikari hankki Sydämen Pohjasta Oy:ltä 212 euron palvelun, johon sisältyi värin ja muotoilun lisäksi ”tehohoito”. VTV:n mukaan ostos liittyi eduskunnassa toteutetun viraston esittelyvideon kuvauksiin.

VTV:n hallinnoista ja resursseista vastaava johtaja Tuula Sandholm viestittää sähköpostilla, että kampaamo- ja meikkauspalvelut on katsottu kuuluvan osaksi ”pääjohtajan kuvausten onnistunutta toteuttamista” ja niistä aiheutuneet kustannukset on katsottu kuuluneen viraston maksettaviksi.

Sandholmin mukaan mahdollisuus stailauspalveluihin koskee koko henkilöstöä, mutta mahdollisuutta on käyttänyt tähän asti vain pääjohtaja. Sandholm ei tarkentanut, milloin koko henkilöstöä koskeva stailauslinjaus on tehty ja onko se kirjattu talon sisäisiin ohjeisiin.

– Valokuvauksia, videointeja tai tärkeitä esiintymisiä varten tarkastusviraston henkilöiden on mahdollista käyttää viestintäpalvelun tilauksen mukaan stailauspalvelua, Sandholm sanoo.

IS kysyi myös selvitystä koruostoksesta, jonka Yli-Viikari teki luottokortillaan 17.3.2018. Yli-Viikari osti tuolloin Korutaideyhdistys ry:ltä koruja 363 eurolla. VTV:stä ilmoitettiin, että kyseessä oli lahjahankinta sidosryhmälle. Vastaamatta jäi, mitä sidosryhmää tai sidosryhmiä varten voimariipukset hankittiin.

IS kertoi jo aiemmin VTV:n kansainväliseen toimintaan liittyvistä edustusmenoista. Virasto muun muassa tarjosi venäläisdelegaatiolle yli 4000 euroa maksaneen illallisen Kämpissä seminaarin yhteydessä kesäkuussa 2019.

Kansainvälistä toimintaa harjoitettiin alkoholin vauhdittamana myös ravintola Särkänlinnassa syyskuussa 2019.

Kansainvälisen tilintarkastusseminaarin yhteydessä johdolle ja asiantuntijoille suunnatun illallisen kustannukset olivat venemaksu mukaan lukien yhteensä 3 682 euroa, 123 euroa osallistujaa kohti. Alkoholin osuus laskusta oli 1 544,50 euroa.

Illallisella, jonka pukukoodi oli ohjelman mukaan smart casual, kumottiin muun muassa 27 Koskenkorva-paukkua, 20 pulloa viiniä ja 12 konjakkinapsua.

VTV tarjosi 3682 euroa maksaneen illallisen kansainvälisen seminaarin yhteydessä syyskuussa 2019. Laskuun merkittiin ”kansainvälinen toiminta”.

17. joulukuuta 2019 VTV:n johto nautti joululounaan Savoyssa. Lasku oli 1 563,70 euroa, reilut 120 euroa henkilöä kohti. Valkoviiniksi valikoitui itävaltalainen Wieninger Herrenholz. Kahden pullon yhteishinta oli 184 euroa.

VTV:n johto kävi Savoyssa lounastamassa joulun alla 2019.

VTV:stä ei kommentoitu yksittäisiä ravintolakuluja.

Koko viraston ravitsemispalvelut olivat vuonna 2019 yhteensä 448 368 euroa. Koronan myötä ravitsemuspalveluiden menot laskivat VTV:ssä dramaattisesti – viime vuonna VTV:ssä kului niihin enää 20 431 euroa.

Eduskunnan selvityksessä käydään läpi myös VTV:n matkustamista koskevia prosesseja sekä pääjohtajan matkakuluja.

IS kertoi aiemmin, että Yli-Viikarin usein kaukomaille suuntautuneet virkamatkat kustansivat valtiolle vuonna 2018 yhteensä 64 233 euroa.

Yli-Viikari on perustellut matkusteluaan kansainvälisillä velvoitteilla, mutta IS:n tietojen mukaan VTV:n henkilöstön keskuudessa on kyseenalaistettu voimakkaasti matkustelun hyöty käytännön tarkastustoiminnan kannalta.

Yli-Viikari teki vuonna 2018 esimerkiksi 9 505 euroa maksaneen matkan Marokkoon ja Chileen ja 8 107 euroa kustantaneen matkan Brasiliaan.

Runsas matkustaminen ei ole kuulunut VTV:ssä vain Yli-Viikarin rooliin, mistä kertoo se, että VTV:n matkustuspalveluiden kustannukset olivat 2018 yhteensä 344 718 euroa. Esimerkiksi VTV:n muutosjohtaja Marko Männikön matka Etelä-Koreaan ja Bhutaniin maksoi 10 033 euroa. VTV on panostanut Bhutanin-reissuihin, sillä vuosina 2018 ja 2019 Bhutaniin lähetettiin virastosta kolme henkilöä.

Viime vuosien kalleimmasta yksittäisestä matkasta vastasi VTV:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Outi Jurkkola, jonka reissu Bhutaniin ja Etelä-Afrikkaan 2–26.5.2019 kustansi virastolle peräti 15 608 euroa.

VTV:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Outi Jurkkola sai liki kuukauden päivät kestäneestä reissusta 1123 euron päivärahat. Maksuaikakortin virheellinen käyttö liittyi pesulakuluihin ja aamiaismaksuun.

Bhutanissa 5–8.5.2019 järjestettyyn ympäristötarkastuskoulutukseen osallistuivat VTV:stä Yli-Viikari, Jurkkola sekä apulaisjohtaja Vivi Niemenmaa. Matkaan kuului kaksi koulutuspäivää, pääjohtajatapaaminen sekä vierailu Punakha-laaksossa.

Matkajärjestelyissä oli kompurointia: Jurkkolalle varattu paluulento Bangkokista Helsinkiin jäi käyttämättä, koska Jurkkola jatkoikin Bhutanista Etelä-Afrikkaan. Matkalaskuun kirjatun selvityksen mukaan alkuperäisten lentojen peruminen ja vain menolennon ostaminen Bangkokiin olisi ollut kalliimpaa kuin kahdensuuntaisen lennon pitäminen voimassa. Niemenmaan lennot Bangkokin ja Paron välillä maksoi Jurkkola, sillä Niemenmaalla ei ollut VTV:n luottokorttia.

VTV:n Tytti Yli-Viikari, Outi Jurkkola ja Vivi Niemenmaa matkustivat toukokuussa 2019 Bhutaniin ympäristötarkastuskoulutukseen, joka piti sisällään kaksi koulutuspäivää sekä kahdenvälisen pääjohtajatapaamisen.

Bhutanista Jurkkola lensi IDI SAI Young Leaders -koulutukseen Etelä-Afrikkaan. Kymmenenpäiväisessä koulutuksessa pidettiin työpajoja muun muassa teemoista ”miltä menestys näyttää”, ”työpaja tunneälystä” ja ”älä jätä ketään jälkeen”. Ohjelman perusteella nuorten johtajien koulutukseen Kapkaupungissa osallistui myös Yli-Viikari, joka puhui osallistujille muun muassa ”johtajatarinastaan”.

VTV:n johdon kova matkustusralli pysähtyi koronaan. Kun vuonna 2019 VTV:n matkustuspalveluiden kulut olivat yhteensä 384 841 euroa, olivat matkustuskulut viime vuonna enää 70 646 euroa.

Yli-Viikari ei ollut tavoitettavissa kommentteja varten. Asiaa perusteltiin sillä, että eduskunnan tarkastusvaliokunnan selvitys on kesken.

Yli-Viikarin kausi VTV:n pääjohtajana päättyy tänä vuonna. IS uutisoi viime viikolla, että Yli-Viikari on hakenut Kansallisgallerian pääjohtajan paikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?