Kiinaa ei sanota eduskunnan vakoilun epäillyksi: ”On valtioviisasta jättää kertomatta kaikkia yksityiskohtia”

Poliitikot ja Supo eivät yksilöi mitenkään eduskunnan kyberiskun epäiltyä tekijää, APT31-operaatiota.

Suojelupoliisi ei ota tiedotteessaan mitään kantaa eduskuntaan kohdistuneen kyberhyökkäyksen alkuperään, ja Kiinaa ei mainita sanallakaan missään.

18.3.2021 13:59

Suojelupoliisi on tunnistanut eduskuntaan viime vuonna tehdyn kyberiskun APT31-operaatioksi. Supo ei ota tiedotteessaan mitään kantaa kyberhyökkäyksen alkuperään, ja Kiinaa ei mainita sanallakaan missään.

APT31 on valtiollinen toimija, jonka uskotaan tulevan Kiinasta. Alan ihmiset tietävät, mitä APT31 tarkoittaa.

Lue lisää: Supo tunnisti eduskunnan kyberiskun tekijän – epäiltynä Kiina

Myös eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) välttää mainitsemasta Kiinaa sanallakaan kyberiskun epäiltynä tekijänä ja pitäytyy yksilöimästä APT31-operaatiota.

– Sitä on vaikea yksilöidä. Jos kaikki kerrottaisiin, se kertoisi myös kyseessä oleville toimijoille, minkä Suomi pystyy selvittämään. Se ei ole taktisista syistä kovin viisasta.

– Olemme asian katsoneet Suomessa tarkkaan läpi, mitä kerromme. Tiedämme toki laajasti tämän tapauksen taustat ja ominaisuudet, mutta on valtioviisasta jättää kertomatta kaikkia yksityiskohtia, Kanerva totesi.

Koska vakoilusta on kyse, APT31-operaation yksityiskohdat ovat myös Suomessa melko pienen piirin tiedossa.

– Ei ole viisasta kertoa kaikkea. Jos kertoo kaiken ulospäin, minkä tietää, se on kyseessä olevalle toimijalle etu. He tietäisivät, mitä me tiedämme, Kanerva kertoi.

Mitä kyberiskusta pitäisi ajatella?

– Herätä siihen, että maailma on julma. Tämä on rankka todiste siitä, että elämme muussa kuin ruusutarhassa, Kanerva vastasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?