Kommentti: Antoiko eduskunta kenkää virkamiehelle, joka pyrki palvelemaan avoimuutta?

Jukka Savolan olisi kannattanut ajaa asiaansa avoimin kortein alusta alkaen, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Olli Waris.

Eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan mukaan Jukka Savola käytti eduskunnan turvallisuusjohtajan roolissa harkintavaltaansa väärin. Savolan mukaan hänen menettelynsä on palvellut yleistä etua.

12.3.2021 22:04

Entiseen pääministeriin Juha Sipilään (kesk) käytiin käsiksi Eduskuntatalon edustalla 7. tammikuuta. Julkisuuteen tapaus tuli Iltalehden uutisen myötä viisi päivää myöhemmin.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola lähetti kansanedustajille samana päivänä sähköpostin.

– Iltalehden kirjoituksen johdosta ilmoitan, että asian johdosta on tehty rikosilmoitus ja poliisi tutkii asiaa. Tekijä tönäisi edustajaa selkään suojatiellä heidän ohittaessaan. Tekijä poistui paikalta. Viranomaisten mukaan kyse on yksittäisestä valitettavasta häiriökäytöksestä eikä anna nyt tarvetta muihin toimenpiteisiin.

Savola arvioi asiaa samanlaisilla sanankäänteillä eri medioille. Tapaus sai uuden käänteen, kun Sipilä kommentoi MTV:lle, että ”häntä lyötiin ihan kunnolla, nyrkein käytiin päälle”. Sipilän ulostulo kieli paljon vakavammasta tilanteesta.

Kolme päivää myöhemmin, 15. tammikuuta, MTV julkaisi videotallenteen tapahtumasta. Rakeisella tallenteella näkyi, kuinka Sipilä horjahti, kun häneen käytiin käsiksi sohjoisella kadulla.

Tallenteen sisällön lisäksi huomio kiinnittyi siihen, miten tallenne oli päätynyt julkisuuteen.

– En ole spesialisti videokamera-asiassa. Se on selvästi erilaista minun silmääni se MTV:n kuva kuin minun näkemä meidän kuva. Minun on vaikea sanoa asiaan mitään, Savola kommentoi Demokraatille.

STT:lle Savola sanoi, ettei hän osaa arvioida, onko MTV:n julkaisema videomateriaali peräisin eduskunnan turvakameroista.

Myöhemmin selvisi, että videomateriaali oli päätynyt MTV:lle, koska Savola oli antanut MTV:n toimittajan katsoa molempien kameroiden tallenteet ja kuvata ne matkapuhelimellaan. Muut mediat saivat eduskunnalta luvan tallenteen kuvaamiseen kolme päivää myöhemmin.

Torstaina eduskunta ilmoitti Savolan saaneen potkut tehtävästään luottamuspulan vuoksi. Päätöksen teki eduskunnan kansliatoimikunta eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan esityksestä.

Paavola kertoi päätöksen liittyvän videotallenteen luovuttamiseen MTV:lle ja asian salaamiseen eduskunnalta, muilta virkamiehiltä ja puhemieheltä.

Irtisanomista koskevassa muistiossa Paavola arvioi Savolan tarkoituksena olleen ”heikentää edustaja Sipilän kertomusta itseensä kohdistuneesta väkivaltaisesta hyökkäyksestä ja puolustaa omaa kommentointilinjaa”. Savolan mukaan hänen virkavelvollisuutensa oli kertoa asioista todenmukaisesti.

Paavolan mukaan prosessissa ei arvioitu yleisön tarvetta saada tietoa Sipilään kohdistuneen hyökkäyksen vakavuudesta. Tätä voi pitää erikoisena – antoihan videotallenne yleisölle mahdollisuuden arvioida, minkälaisesta tilanteesta oli kysymys.

Samalla tosin somepalstoilla alkoi ikävä Sipilään kohdistunut myllytys, jossa videotallennetta käytettiin todisteena Sipilän väitetystä liioittelusta, ikään kuin kaikenlainen väkivalta ei olisi tuomittavaa.

Turvallisuusjohtajan potkut näyttävät joka tapauksessa rumalta.

Voi kysyä, minkälaisen viestin eduskunta antaa itsestään ulospäin antamalla kenkää virkamiehelle, joka pyrki palvelemaan avoimuutta? Potkut voivat johtaa siihen, että yhä harvempi virkamies uskaltaa tuoda havaitsemiaan epäkohtia esiin.

Tapaus ei ole silti yksiselitteinen: Savolan olisi kannattanut ajaa asiaansa alusta asti avoimin kortein, eikä antaa epämääräisiä lausuntoja siitä, miten eduskunnan tallenteet päätyivät julkisuuteen. Savolan kommentointi vaikutti tietoiselta sumutusyritykseltä.

Paavolan mukaan Savolan toiminta nakersi luottamusta eduskunnan sisällä. Eduskunta sai varmuuden Savolan menettelystä Paavolan mukaan vasta 18. helmikuuta, siis yli kuukausi tapahtuneen jälkeen.

Savolan itsensä mukaan jo 18. tammikuuta lähtien oli ollut täysin selvää, että tallenteiden näyttäminen oli ollut hänen ratkaisunsa. Savola siis katsoi, että hänen roolinsa asiassa oli koko ajan pääteltävissä.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen arvioi Demokraatille, että Savolan tapaukseen olisi soveltunut parhaiten varoitus.

– Vaikka hän salasi ja toimi kiistatta väärin, todennäköisesti hän ei toista kertaa tätä tekisi, vaan ottaisi opiksi.

Eduskunnan kansliatoimikuntaan kuuluva eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) ei halunnut kommentoida Savolan irtisanomista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?