THL suosittelee hallitukselle liikkumisrajoitusten käyttöönottoa osassa Suomea – voisivat tulla voimaan aikaisintaan ensi viikon puolivälissä

Ajatuksena on ollut sallia välttämättömän asioinnin lisäksi myös ulkoilu omaan kotitalouteen kuuluvien henkilöiden kanssa.

9.3.2021 10:31 | Päivitetty 9.3.2021 10:38

Ilta-Sanomille arvioidaan, että liikkumisrajoitukset voisivat astua osassa Suomea voimaan aikaisintaan ensi viikon puolivälissä.

Jos hallitus päättäisi rajoituksista ensi viikon maanantaina, voisivat ne astua voimaan ensi viikon perjantaina. Jos taas päätös saataisiin jo tämän viikon lopulla aikaiseksi, voitaisiin se saada eduskunnasta ulos jo ensi viikon alkupuolella.

Osviittaa antaa se, että hallitus ilmoitti neljän valmiuslain pykälän käyttöönotosta viime perjantaina, ja tämänhetkinen arvio on, että ne voitaisiin saada käyttöön tämän viikon torstaina.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suositteli viime viikon perjantaina valtioneuvostolle liikkumisen rajoittamista.

Viikonloppuna asian kanssa onkin valtioneuvoston piirissä vaihdettu suurempi vaihe päälle asian valmistelussa.

THL:n suosituksesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Hallitus kokoontuu huomenna keskiviikkona Säätytalolle neuvottelemaan koronatilanteesta, mutta tuolloin ei ole vielä määrä keskustella liikkumisen rajoituksista, sillä luonnos ei ole vielä täysin valmis.

Rajoitusten tarkoista yksityiskohdista ei ole Ilta-Sanomien tietojen mukaan vielä poliittista sopua.

Ajatuksena on kuitenkin ollut Valtioneuvoston kanslian luonnoksen mukaan sallia välttämättömän asioinnin lisäksi myös muu ulkoilu omaan kotitalouteen kuuluvien henkilöiden kanssa.

STT kertoi tänään, että luonnoksen mukaan kotoa tai väliaikaisesta asuinpaikasta saisi poistua vain välttämättömistä syistä tai ulkoilemaan rajoitusten mukaisesti. Ulkoilulle ei kuitenkaan olla asettamassa mitään aikarajoja.

STT:n tietojen mukaan välttämättömiksi liikkumissyiksi katsottaisiin esimerkiksi työ, opiskelu, elintarvikkeiden ja lääkkeiden hankkiminen sekä lääkärissä ja muissa terveydenhuollon palveluissa käynti. Myös luottamustoimiin, viranomaistapaamisiin ja lähiomaisten hoivaan tai lapsen tapaamisoikeuteen liittyviä asioita saisi hoitaa.

Luonnoksen mukaan liikkumisrajoitus voitaisiin määrätä rajatulle alueelle kolmeksi viikoksi kerrallaan ja se olisi voimassa ympäri vuorokauden, STT kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?