Kommentti: Annika Saarikon keskusta sai yrittäjiltä jääkylmän suihkun – puolueen ahdinko vain syvenee - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Annika Saarikon keskusta sai yrittäjiltä jääkylmän suihkun – puolueen ahdinko vain syvenee

Kuka vie vaaleissa yrittäjien äänet? Ei ainakaan keskusta, mikäli tuoreita galluplukuja on uskominen, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen.

Keskustan ministereiden Mikä Lintilän, Annika Saarikon ja Matti Vanhasen toimet hallituksessa eivät vakuuta yrittäjiä.

9.3. 9:51

Keskusta on menettänyt ja menettää edelleen yrittäjä-äänestäjiä. Pienten ja keskisuurten yritysten omistajat ovat kääntäneet keskustan edessä peukalon alaspäin, ja se ei tiedä hyvää pienyrittäjyyden nimiin vannoneen puolueen tulevaisuudelle.

Tuore Suomen Yrittäjien puoluekannatusmittaus pudottaa hallituspuolue keskustan neljännelle sijalle mittauksessa, jossa kysyttiin, mitä puoluetta äänestäisit, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Viiden prosentin kannatuksesta ei voi muuta sanoa kuin sen, että keskustan onneksi Suomessa valmistaudutaan kuntavaaleihin eikä eduskuntavaaleihin.

Tosin tuolla kannatuksella ei kuntavaaleissakaan kannata keskustan päämajassa Helsingin Apollonkadulla odottaa torjuntavoittoa, pikemminkin tappiota – rökäletappiota.

Mittauksessa on keskustan kannalta muutakin huonoa.

Perussuomalaiset on ottanut keskustan paikan yrittäjien toiseksi suosituimpana puolueena 16 prosentin kannatuksellaan, lopullisen oloisesti.

Kokoomus porskuttaa ykkösenä, ja siellä taas huokaistaan helpotuksesta: Jussi Halla-ahon perussuomalaiset ei hengitä niskaan. Kokoomusta kannattaa 38 prosenttia vastaajista.

Puheenjohtaja Petteri Orpollakin on ollut vaikeaa kokoomuksen kannatuksen kanssa, ja sekoilu Helsingin pormestariehdokkaan kanssa ei varmaan helpottanut tilannetta. Konservatiivinen oikea laita vuotaa perussuomalaisiin. Mutta yrittäjien tukeen Orpo voi luottaa: kokoomus pystyi jopa kasvattamaan kannatustaan verrattuna edelliseen yrittäjäkyselyyn.

Puheenjohtaja Annika Saarikon kannalta on enemmän kuin harmillista, että perussuomalaiset syö keskustan kannatusta yrittäjissä. Keskusta on profiloitunut hallituksessa nimenomaan yrittäjien asioiden ajajana ja yrittäjyyden puolustajana – viimeisenä lukkona. Gallupin mukaan yrittäjät eivät näytä tähän uskovan, vaan vievät äänensä kokoomukselle tai perussuomalaisille tai – mikä pahinta – Liike Nytille.

Hjallis Harkimon puolue nauttii gallupissa samansuuruista kannatusta kuin keskusta.

Eduskuntavaaleihin on vielä matkaa, mutta lienee selvää, että keskustan on saatava hallituksessa vietyä eteenpäin niitä asioita, jotka parantavat yrittäjien asemaa.

Huononnukset, kuten vaikkapa veronkiristykset, ovat keskustan kannatuksen kannalta myrkkyä.

Kysely osoittaa, että ennakko-odotukset keskustan pärjäämiselle hallituksessa eivät yrittäjien keskuudessa ole kovin korkealla.

Yleinen käsitys yrittäjäkentällä on, että keskusta on Sdp:n ”apupuolue”, jonka politiikan takia valtiovallan tukimiljoonat soljuvat kuntiin, ei koronan takia ahdinkoon joutuneille yrityksille. Moni palvelualan yrittäjä odottaa koronamenetysten täysimääräistä korvaamista, ja tämä voi näkyä kyselyssä tyytymättömyytenä.

Se on paha piikki myös elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk), joka on ollut huolissaan yrityksistä ja pyrkinyt lieventämään yrityssektorin koronakolhuja hallituksessa, parhaansa mukaan.

Mutta laiva kääntyy hitaasti.

Varsinkin kannatuslaiva.

Joku voi ajatella, että miksi meuhkata yrittäjien äänistä. Eivät ne ratkaise mitään. Eivät ehkä ratkaisekaan, mutta pieniä ja keskisuuria yrittäjiä on Suomessa lähes 300 000.

Äänipotti ei ole mitenkään merkityksetön.

Jos liiketoimintansa kanssa kipuilevat yrittäjät ylipäätään vaivautuvat uurnille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?