Tutkija: Tämän takia kuntavaalien siirto avaa nyt tilaa epäilyille poliittisesta motiivista – korona-ajan toistaiseksi suurin epäonnistuminen Suomessa

Puolueet eivät olleet yksimielisiä vaalien siirrosta.

Johanna Vuorelman mukaan Suomi on tähän saakka pärjännyt koronakriisin hoidossa varsin hyvin vertailussa muihin Euroopan maihin.

6.3.2021 19:42

Puolueet eivät olleet yksimielisiä vaalien siirrosta, mikä avaa tutkijan mukaan tilaa spekulaatioille ja epäilyille siirron poliittisesta motiivista.

Tampereen yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma katsoo, että ajautuminen kuntavaalien siirtoon on korona-ajan tähän asti suurin epäonnistuminen Suomessa.

Hänen mukaansa Suomi on tähän saakka pärjännyt koronakriisin hoidossa varsin hyvin vertailussa muihin Euroopan maihin.

– Mutta tässä asiassa Suomelle kyllä tuli iso epäonnistuminen, Vuorelma sanoo.

Vuorelma nostaa esiin, että Euroopassa korona-aikana tapahtuneet vaalien siirrot painottuvat viime keväälle, mutta sen jälkeen suurin osa vaaleista on järjestetty ajallaan.

 Nyt on ollut vuosi aikaa miettiä, mitä kaikkia terveysturvallisuutta vahvistavia toimia on mahdollista tehdä ja viedä läpi tarvittavat oikeudelliset muutokset.

– Viime keväänä ei ollut varautumisaikaa. Nyt on ollut vuosi aikaa miettiä, mitä kaikkia terveysturvallisuutta vahvistavia toimia on mahdollista tehdä ja viedä läpi tarvittavat oikeudelliset muutokset. Se olisi ollut tietenkin mahdollista myös Suomessa, mutta jostain syystä tähän ei ole kuitenkaan ryhdytty.

Vuorelma pitää merkittävänä, että oppositiopuolue perussuomalaiset vastusti vaalien siirtoa. Hänen mielestään vaalien siirron kaltaiselle päätökselle pitäisi löytyä yksimielisyys puoluekentältä.

– Nyt sitä ei löytynyt, mikä avaa aika paljon tilaa erilaisille spekulaatioille ja epäilyille poliittisesti motivoituneesta siirrosta.

– Tässä on mielestäni aidosti riski olemassa, että tällainen tulkinta lähtee laajemmin leviämään ja uskotaan, että tässä ovat muut kuin terveysturvallisuuteen kytkeytyvät syyt taustalla.

"Suoraselkäinen päätös"

Hanna Wass.

Yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass Helsingin yliopistosta puolestaan arvioi, että kuntavaalien siirto oli suoraselkäinen päätös. Hänen mielestään päätös osoittaa, että kansalaisten terveysturvallisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia pidettiin merkittävämpänä asiana kuin vaalien siirtämisestä aiheutuvaa arvovalta- tai imagotappiota.

Wassin mukaan epäonnistuminen tapahtui viime syksynä, kun ei ryhdytty ottamaan vakavasti valmisteluun tapoja, joilla riskejä olisi saatu taklattua. Hänen mielestään vaalilakiin ja muuhun lainsäädäntöön tarvitaan remonttia, jotta tällaiseen tilanteeseen ei jouduttaisi uudelleen.

– Mutta nyt kun jouduttiin, tämä perääntyminen oli ainut vastuullinen tapa toimia, Wass sanoi STT:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?