Kommentti: Ulkonaliikkumisen rajoittaminen kiristää tunnelmia hallituksessa – Henriksson vaikeni tiedotus­tilaisuudessa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ulkonaliikkumisen rajoittaminen kiristää tunnelmia hallituksessa – Henriksson vaikeni tiedotus­tilaisuudessa

Huomiota herättävää oli, ettei oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ottanut lainkaan kantaa ulkonaliikkumiskeskusteluun, kirjoittaa IS:n politiikan toimittaja Olli Waris.

5.3. 17:15

Viime päivien koronaluvut ovat olleet kovia.

Keskiviikkona maassa todettiin 797 tartuntaa, torstaina tapauksia raportoitiin 758 ja perjantain luku oli 704.

IS:n tietojen mukaan hallituksessa pidetään mahdollisena, että tämän viikon tartuntaluvut ovat vasta alkusoittoa, jos epidemiaa ei saada kuriin.

Pelkona on, että virusmuunnokset kiihdyttävät epidemiaa niin, että päivittäiset tartuntatapaukset laskettaisiin satojen sijasta tuhansissa.

Sosiaali- ja terveysministeriössä turhautumista on lisännyt aluehallintoviraston linjaus, jonka mukaan esimerkiksi kuntosaleilla voi olla jatkossakin enintään kymmenen henkilöä kerrallaan.

Toisaalta tuskinpa päätösvaltainen viranomainen on syyllinen siihen, mitä lakiin on kirjattu.

Kysymys kuuluu, mitä keinoja nimenomaan hallituksen työkalupakissa on jäljellä, kun kontaktit halutaan saada aivan minimiin.

Ulossulkemismetodilla tullaan nopeasti valmiuslain pykälään 118, jossa säädetään liikkumis- ja oleskelurajoituksista väestön suojaamiseksi.

Liikkuminen pahimmilla epidemia-alueilla, kuten pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa, voisi rajoittua hahmotelmien mukaan vain välttämättömien tarpeiden täyttämiseen esimerkiksi ruokakaupassa tai apteekissa.

Karulta kuulostaa, sillä monille liikkuminen on ollut koronan aikana henkireikä.

Hallituksen toivoisikin avaavan mahdollisimman pian julkisuuteen, miten liikkumisen rajoittaminen aiottaisiin käytännössä järjestää. Näin ison asian päällä ei voi olla pitkään epätietoisuutta.

IS:lle arvioidaan, että liikkumisrajoitukset voivat nousta hallituksen pöydälle jo ensi viikon lopulla. Hallitus ei siis aio vain istua ja odotella, miten maanantaina alkava kolmen viikon ”sulku” puree.

Kuten viime syksynäkin, hallituksen sisällä on erimielisyyksiä siitä, kuinka rajuja koronakeinoja tulisi ottaa käyttöön.

Ulkonaliikkumisen rajoittamiseen suhtautuu kaikista nihkeimmin IS:n tietojen mukaan Rkp.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kehotti jo loppuvuodesta laittamaan jäitä hattuun, kun keskustelu valmiuslaista alkoi käynnistyä.

Niin vain poikkeusolot jälleen todettiin, ja valmiuslain pykäliä ollaan ottamassa käyttöön.

Huomiota herättävää oli, ettei Henriksson ottanut perjantain tiedotustilaisuudessa lainkaan kantaa ulkonaliikkumiskeskusteluun vedoten siihen, ettei asia ole ollut virallisesti hallituksen pöydällä.

Tämän päivän linjaukset hoitotakuussa joustamisesta ja päätösvallan ja viestinnän keskittämisestä ovat todennäköisesti vasta alkua.

Tulossa on siis jo toinen koronakevät. Rokotetta odotellessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?