Hallitus ottanut järeitä keinoja käyttöön koronan takia – Marin kommentoi mahdollista ulkona­liikkumiskieltoa

Hallitus piti perjantaina tiedotustilaisuuden valmiuslaista ja sen käyttöönottoasetuksista.

| Päivitetty
  • Voit lukea tekstiseurantaa artikkelin lopusta.

Valtioneuvosto on päättänyt antaa eduskunnalle esityksensä neljän valmiuslain pykälän käyttöönotosta. Käsittelyn on määrä alkaa eduskunnassa maanantaina.

Näillä valmiuslain pykälillä voidaan muun muassa joustaa kiireettömän hoidon määräajoista ja siirtää potilaita sairaalasta toiseen. Niillä voidaan myös keskittää viestintää valtioneuvoston kanslialle ja antaa valtioneuvostolle päätösvaltaa työnjaosta hallinnonalojen välillä silloin, jos siitä on epäselvyyttä.

Valmiuslain asetusten olisi määrä tulla voimaan 11. maaliskuuta, ja ne olisivat voimassa 30. huhtikuuta asti.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan koronavirustilanne on pahentunut Suomessa huomattavasti viimeisten viikkojen aikana.

– Myös Euroopassa tilanne on jälleen pahenemassa, Marin sanoi.

Pääministeri painotti, että valtioneuvosto tekee kaikkensa, että tartuntojen määrä saadaan laskuun ja epidemia pidettyä hallinnassa.

– Tavoitteena koko pandemian ajan on ollut estää viruksen leviäminen yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky sekä suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Marin ei lähde ennakoimaan, milloin valtioneuvosto käsittelee ulkona­liikkumiskiellon kokonaisuutta tai milloin toimivaltuuksia mahdollisesti otettaisiin käyttöön. Ulkonaliikkumiskieltoon palattiin myös median kysymyksissä.

Onko joku ilmaantumisluku, milloin jonkun alueen liikkumista voitaisiin rajoittaa?

– Asia ei ole näin yksinkertainen, että voisimme katsoa ilmaantumislukua, milloin ihmisten liikkumista rajoitettaisiin, Marin sanoi.

– Kyse on kokonaisuudesta ja terveydenhuollon kuormituksesta, Marin totesi.

Marin tarkensi myöhemmin, mitä hän tarkoitti, että liikkumisrajoitukset olisivat ajallisesti rajattuja. Kyse ei ole kellonajoista vaan siitä, että ne voisivat olla voimassa vain tietyn ajan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan koronaviruksen aiheuttaman taudin ilmaantuvuus on jyrkässä nousussa Suomessa. Erityisesti Uudenmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueella sekä Ahvenanmaalla epidemiatilanne on heikentynyt todella nopeasti.

Kiurun mukaan heikkenevä tilanne ei koske vain näitä alueita vaan se koskee koko maata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?