Hallituksen piirissä ulkonaliikkumis­kieltoon turvautumista pidetään jo todennäköisenä – ”Siitä lähdetään, että tilanne pahenee” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallituksen piirissä ulkonaliikkumis­kieltoon turvautumista pidetään jo todennäköisenä – ”Siitä lähdetään, että tilanne pahenee”

Viime aikoina keskustelu hallitusviisikon piirissä on liittynyt lähinnä alueiden sisällä tapahtuvan liikkumisen rajoittamiseen, koska tautitilanne on Suomessa niin eriytynyt.

Sanna Marinin johtaman hallituksen piirissä pidetään ulkonaliikkumiskieltoa jo todennäköisenä.­

4.3. 19:23

Valtioneuvoston piirissä pidetään todennäköisenä, että Suomessa joudutaan ottamaan lähiviikkoina käyttöön jonkinasteisia ulkonaliikkumiskieltoja.

Vielä on vaikea arvioida, tulevatko rajoitukset ajankohtaisiksi ensi viikon tiistaina, kun hallitus on seuraavan kerran koolla Säätytalolla, vai vasta sitä seuraavalla viikolla.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.­

Myös THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen arvioi tänään torstaina, että etenkin Helsingin ja Uudenmaan osalta suunnitellut toimenpiteet eivät välttämättä riitä, ja tarvitaan muitakin toimia.

Käytännössä nämä muut toimet tarkoittaisivat liikkumisen rajoittamista ja ulkonaliikkumiskieltoja. Etenkin, koska aluehallintaviraston päätöksen seurauksena kolmen viikon sulkutila jää vajaaksi, hallituslähteistä arvioidaan.

Viime viikolla Suomessa vahvistettiin pandemian alusta alkaen ennätyksellinen määrä koronavirustartuntoja: 3 909, mikä on 400 tartuntaa enemmän kuin edellisellä viikolla.

Tänään torstaina Suomessa raportoitiin 758 uutta tartuntaa.

Tuhatta uutta tautitapausta päivässä on pidetty tähän asti eräänlaisena ”symbolisena rajana”, jolloin tiukemmista toimista olisi ryhdyttävä keskustelemaan.

– Ja kyllähän ne tulevat nousemaan, kun tälläkin viikolla ollaan jo 800 paikkeilla. Siitä lähdetään, että tilanne vielä pahenee, hallituksen piiristä arvioidaan.

Tämän lisäksi ennen ulkonaliikkumiskieltoja pitää pystyä myös osoittamaan, että kaikki muut toimet on tehty ja rajoitukselle on juridinen välttämättömyys.

Ulkonaliikkumiskieltoa pidetään niin rajuna ja mittavana toimenpiteenä, että se nähdään vasta viimesijaisena keinona, kun kaikki muut kortit on katsottu.

Ensi maanantaina 8. maaliskuuta ravintolat sulkevat ovensa kolmeksi viikoksi. Tämän lisäksi voimaan on jo tämän viikon aikana astunut liuta muitakin rajoituksia.

Sulun vaikutuksia tartuntojen määrään on kuitenkin vaikea arvioida etukäteen. Toiveena on, että ravintoloiden sulun myötä ihmiset vähentävät liikkumistaan ja kontaktejaan.

Viime aikoina keskustelu hallitusviisikon piirissä on liittynyt lähinnä alueiden sisällä tapahtuvan liikkumisen rajoittamiseen, koska tautitilanne on eri puolella Suomea niin eriytynyt.

Yksi vaihtoehto on pääkaupunkiseutua koskeva jonkinasteinen ulkonaliikkumiskielto. Toisaalta myös muissa Uudenmaan kunnissa tartunnat ovat nousussa.

Valtioneuvostossa odotetaan myös THL:ltä vielä näkemystä ja lausuntoa siitä, mikä olisi epidemian hoidon kannalta järkevää ja koska kynnys liikkumisen rajoittamiselle ylittyy.

Keskusteluissa on pidetty yhtenä vaihtoehtona myös maakuntien välisen liikenteen rajoittamista.

Epidemiologeilla on kuitenkin vaihtelevia mielipiteitä siitä, kuin tehokas viime keväinen Uudenmaan sulku varsinaisesti oli.

Tärkeämpää tällä hetkellä on saada estettyä ihmisten välisiä kontakteja kuin se, että ihmisiä estettäisiin lähtemästä mökille, IS:lle kuvaillaan.

Liikkumisrajoitusten valmistelu on ollut käynnissä valtioneuvostossa jo pidemmän aikaa.

Paketti ei kuitenkaan ole vielä ollut virallisella asialistalla hallituksen neuvotteluissa.

Sen sijaan viisikko on keskustellut asiasta useaan otteeseen, ja erilaisia vaihtoehtoja on lähinnä punnittu hyvine ja huonoine puolineen.

Viime aikoina viiden ministerin kuvaillaan myös olleen melko yksimielisiä rajoitustoimien suhteen.

Mutta kun niinkin rajuissa toimissa kuin ulkonaliikkumiskiellossa aletaan keskustelemaan yksityiskohdista, myös mielipiteitäkin varmasti riittää ja näkemyserojakin voi alkaa löytymään, IS:lle arvioidaan hallituslähteistä.

Arvioitavia kysymyksiä tuossa vaiheessa tulevat olemaan ainakin ulkonaliikkumiskiellon alueellinen rajaus, kellonajat jolloin liikkumista rajoitettaisiin ja se, minkä tyyppinen toiminta kodin ulkopuolella lopulta sallitaan.

Kyseessä on myös niin poikkeuksellinen toimi, että sitä jouduttaneen käsittelemään moneen kertaan.

Tavoitteena on saada mahdollisimman vaikuttava, mutta mahdollisimman vähän kansalaisten elämään vaikuttava toimenpide.

Huomenna perjantaina hallitus pyrkii tekemään valtioneuvoston istunnossa myös päätökset neljän valmiuslain pykälän käyttöönottoasetuksista, jonka jälkeen ne annetaan eduskunnalle.

Pykälät 106 ja 107 koskevat hallintoviranomaisten viestintää ja viranomaisten toimivaltaan liittyvien kiistojen ratkaisemista poikkeusoloissa.

Tämän lisäksi aktivoidaan kaksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevaa pykälää, sillä huoli terveydenhuollon kantokyvyn säilymisestä on kasvussa.

Etenkin Husin alueella tehohoitopotilaiden määrä on kääntynyt selvään kasvuun, ja se tulee ennusteiden mukaan vain kasvamaan seuraavien viikkojen aikana.

Pykälän 86 avulla voitaisiin muun muassa siirtää potilaita julkiselta yksityiselle puolelle ja terveydenhuollon resursseja paikkakunnalta toiselle.

Pykälällä 88 voidaan luopua kiireettömän hoidon määräajoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?