Perustuslakivaliokunta: Hallituksen ei olisi tarvinnut julistaa poikkeusoloja ravintolat sulkeakseen - Politiikka - Ilta-Sanomat

Perustuslakivaliokunta: Hallituksen ei olisi tarvinnut julistaa poikkeusoloja ravintolat sulkeakseen

Perustuslakivaliokunta kiinnittää lausunnossaan myös huomiota siihen, että esityksen antamisen ja suunnitellun voimaantulon väliin jää huomattavan lyhyt aika.

3.3. 20:45

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan (PeV) mukaan hallituksen ravintoloiden väliaikaista sulkemista koskevan esityksen säätämiselle ei ole perustuslaillista estettä. Lausunto oli yksimielinen.

Valiokunta kuitenkin huomautti, ettei hallituksen olisi sen mukaan tarvinnut ravintolat sulkeakseen julistaa maanantaina yhdessä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa Suomeen poikkeusoloja.

Ravintolat suljetaan perustuslain 23 pykälän nojalla.

Perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota siihen, että pykälässä ei säädetä poikkeusolojen toteamisesta tai julistamisesta, eikä poikkeusolojen erillinen toteaminen siten ole edellytys siihen nojaavan lainsäädännön säätämiselle.

Koska kyse ei myöskään ole valmiuslain aktivoimisesta, erilliselle tasavallan presidentin vahvistamalle poikkeusolojen julistamiselle ei ollut oikeudellista tarvetta tai perusteita, valiokunta totesi.

Ravintoloiden on määrä sulkeutua kolmeksi viikoksi ensi maanantaista 8. maaliskuuta alkaen. Rajoitus ei koske henkilöstöravintoloita tai ruoan tai juoman myymistä ravintolasta ulos, eikä epidemian perustason alueiden ravintoloita.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) ennakoi tiistaina Karjalaisen haastattelussa, ettei lakia saataisi vielä maanantaina voimaan. Vehviläisen mukaan hallituksen aikataulu lain säätämiselle oli alun perinkin liian tiukka.

Perustuslakivaliokunta kiinnittää lausunnossaan myös huomiota siihen, että esityksen antamisen ja suunnitellun voimaantulon väliin jää huomattavan lyhyt aika. Valiokunta myös toteaa, että mahdollinen tarve turvautua vastaavaan lainsäädäntöön on ollut tiedossa jo pitkään.

PeV huomauttaa, ettei valtioneuvosto voi lainsäädäntömenettelyssä asettaa eduskunnan lainsäädäntövallan käyttöä ja lakiehdotuksen perustuslainmukaisuuden valvontaa ”jo tapahtuneiden tosiasioiden eteen” ja antaa PeV:lle määräaikoja tehtävän toteuttamiselle.

– Valiokunta kiinnittää valtioneuvoston vakavaa huomiota siihen, että valiokunnan perustuslain tehtävän asianmukainen toteuttaminen vaarantuu, jos hallituksen esitysten eduskuntakäsittelylle ei varata riittävää ja kohtuullista aikaa, lausunnossa todetaan.

Perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa eduskunnan talousvaliokunnalle, joka laatii asiasta mietinnön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?