Ano Turtiaisen puhe sai aikaan kovan reaktion eduskunnassa: ”Kyllä täytyy sanoa, että kylmäsi” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ano Turtiaisen puhe sai aikaan kovan reaktion eduskunnassa: ”Kyllä täytyy sanoa, että kylmäsi”

Kansanedustaja Ano Turtiaisen mielestä kenenkään ei pitäisi noudattaa hallituksen esittämiä sulkutoimenpiteitä.

Kansanedustaja Ano Turtiainen erotettiin perussuomalaisista viime viikolla.­

2.3. 15:56

Kansanedustaja Ano Turtiainen sai eduskunnassa tänään tiistaina aikaan kylmiä väreitä vähättelemällä koronavirusepidemiaa ja toteamalla, että koronaan kuolevat lähinnä ne ihmiset, jotka muutenkin pian kuolisivat.

– Tämä puheenvuoro Turtiaiselta, jossa hän kuvasi olevansa autuas kuolemanenkeli kertomaan sen, että kuolee kuka kuolee, eikä epidemialle tarvitse sen kummemmin tehdä mitään. Kyllä täytyy sanoa, että kylmäsi, kansanedustaja Merja Kyllönen (vas) kommentoi.

Turtiainen puhui eduskunnan suuressa salissa, jossa eduskunta kävi tänään tiistaina lähetekeskustelun ravintoloiden sulkemista koskevasta hallituksen esityksestä.

Suuren salin puhujapöntön vieressä istunut valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) siirtyi nopeasti kauemmas, kun Turtiainen saapui pitämään puhettaan ilman kasvomaskia.

Myös paikalle saapunut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) päätti istuutua kauemmas.

Turtiainen totesi puheenvuorossaan, että koronaan on kuollut vuoden aikana kaikkiaan noin 750.

– Koronaan kuolevat siis lähinnä ne ihmiset, jotka muutenkin pian kuolisivat.

– Kuolemantapauksista ylivoimaisesti suurin osa on yli 80-vuotiaita vanhuksia, joista valtaosalla on ollut yksi tai useampi pitkäaikaissairaus.

– Kuolemantapaukset siis keskittyvät vanhusväestöön, eli niihin jotka kuolisivat muutenkin mihin tahansa muuhunkin influenssan tapaiseen tautiin. Ikään kuin koronaa ennen ihmisillä olisi ollut iankaikkinen elämä täällä maan päällä, Turtiainen sanoi.

Hän myös kyseenalaisti sen, että Suomi olisi poikkeusoloissa.

– Vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti. Semmoinenko meillä nyt on käsillä? Ei todellakaan ole. Tässä munataan nyt todella pahasti, Turtiainen sanoi.

Hänen mielestään koronarajoituksissa on kyse ”pakokauhun lietsomisesta” ja ”kasvomaskin taakse piilottautumisesta”.

Turtiaisen puhe sai aikaan vahvan reaktion eduskuntasalissa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) totesi, että salissa pidettävissä puheenvuoroissa on oltava jonkinlainen raja.

– Minulla särähti korvaan se, että edustaja Turtiainen totesi, että ihmisarvo ei näytäkään olevan jakamaton. Emme me voi täällä päättää, keiden pitää kuolla ja kenen ei.

– Pidän sitä karvat nostattavana puheenvuorona, jossa annetaan ymmärtää, että ihmiset kuolisivat kuitenkin, Kiuru sanoi.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) muistutti, että eduskunnan tehtävänä on suojella ihmisten terveyttä ja elämää.

Kansanedustaja Aki Lindén (sd) kiisti, että koronaa voi verrata tavalliseen kausi-influenssaan.

– Minun ikätovereitani, minua nuorempia on ollut teho-osastolla ja saaneet pitkäaikaisia vaikutuksia tästä.

Kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk) toivoi, että Turtiaisen puhe jää vain poikkeuksellisena puheenvuorona eduskunnan historiaan.

– Siinä vaiheessa, kun tästä salista lainsäätäjä alkaa kannustamaan kansalaistottelemattomuuteen, on menty jonkinlaisen rajan yli.

Turtiainen kuitenkin jatkoi vielä seuraavassa puheenvuorossaan toteamalla, että kenenkään ei tulisi noudattaa hallituksen esityksessä annettuja rajoituksia.

– Hallituksen esittämät sulkutoimenpiteet ovat järjettömiä. Ei tuommoista lakia pidä säätää. Ja jos sellainen säädetään, niin sitä ei pidä kenenkään noudattaa, Turtiainen sanoi.

Lähetekeskustelun jälkeen hallituksen esitys etenee eduskunnan valiokuntien käsiteltäväksi. Mietinnön esityksestä laatii talousvaliokunta, jolle perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa.

Eduskunta käsittelee esitystä kiireellisenä asiana.

Juttua täydennetty kello 16:07

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?