Pääministeri Marin väläytti jo ulkonaliikkumiskieltoa – tätä se voi käytännössä tarkoittaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Pääministeri Marin väläytti jo ulkonaliikkumiskieltoa – tätä se voi käytännössä tarkoittaa

IS:n tietojen mukaan liikkumista voitaisiin rajoittaa esimerkiksi epidemian perus- ja leviämisvaiheen maakuntien välillä. Tarkoituksena olisi ennen kaikkea perustason alueiden suojaaminen.

2.3. 6:01 | Päivitetty 2.3. 7:08

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan valmiuslain perusoikeuksia rajoittavien toimivaltuuksien käyttöönottoa ei voida sulkea pois koronatilanteen heikentyessä. Käytännössä Marin viittaa ulkonaliikkumiskieltoon ja liikkumisen rajoittamiseen. Video yllä: Pääministeri Marin: Valtioneuvosto on todennut poikkeusolot (2.3.).

Pääministeri kertoi asiasta eilen maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Liikkumisrajoituksia koskevaa valmistelutyötä tehdään Marinin mukaan parhaillaan valtioneuvoston kansliassa, ja työ on alkanut jo viime vuoden puolella.

Marin avasi myös sitä, mitä rajoitus voisi käytännössä tarkoittaa.

Yksi tapa rajoittaa väestön liikkumista voisivat olla eräänlaiset ulkonaliikkumiskiellot epidemian pahiten vaivaamilla alueilla, esimerkiksi yksittäisillä paikkakunnilla.

– Liikkuminen rajoittuisi vain välttämättömien tarpeiden täyttämiseen esimerkiksi ruokakaupassa, apteekissa tai sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa asiointiin tai vastaaviin välttämättömiin tapahtumiin, Marin kuvaili.

IS:n tietojen mukaan pohdinnassa on ollut malli, jossa henkilö velvoitettaisiin näitä toimia lukuun ottamatta pysymään kodissaan tai muussa rekisteröidyssä asuinpaikassa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) arvioi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että ulkonaliikkumiskielto voisi käytännössä rajoittaa liikkumista myös kellonaikojen mukaan.

Toinen keino rajoittaa kansalaisten liikkumista olisi viime kevään Uudenmaan sulkua hieman muistuttava ratkaisu, joissa voitaisiin IS:n tietojen mukaan rajoittaa liikkumista esimerkiksi epidemian perus- ja leviämisvaiheen maakuntien välillä. Tarkoituksena olisi ennen kaikkea perustason alueiden suojaaminen.

Valtioneuvostossa on valmisteltu virkamiesten kesken rajoituksia ”pöytälaatikkoon”, ja ne olisi tarvittaessa mahdollista saada voimaan hyvinkin nopeasti.

Hallituksen keskuudessa rajoituksista ei kuitenkaan ole vielä käyty virallista keskustelua.

Liikkuminen voitaisiin mahdollisesti rajata vain välttämättömien asioiden hoitoon. Esimerkiksi ruokakaupassa saisi käydä.­

Seuraavan kerran hallitus on kuitenkin koolla jo huomenna keskiviikkona, ja se kuulee epidemiologista tilannearviota ja saa mallinnuksia siitä, mihin suuntaan epidemian kanssa ollaan Suomessa tulevina viikkoina menossa.

Ilta-Sanomat kertoi perjantaina, että ulkonaliikkumiskieltoihin voi olla tarvetta jo tällä viikolla, jos päivätartunnat nousevat yli tuhannen.

Ulkonaliikkumiskielto tai liikkumisen rajoittaminen voitaisiin Marinin mukaan toteuttaa joko valmiuslain 118 pykälän tai perustuslain 23 pykälän nojalla.

IS:lle arvioidaankin hallituslähteistä, että sulku toteutettaisiin todennäköisesti perustuslain 23 pykälän nojalla. Kyseessä on sama pykälä, jolla ravintolat suljetaan ensi viikon maanantaista lähtien.

Pykälän 118 mukaan valtioneuvoston asetuksella voitaisiin poikkeusoloissa kieltää tai rajoittaa tilapäisesti, enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan, oikeus oleskella ja liikkua tietyllä paikkakunnalla tai alueella. Edellytyksenä on, että rajoitus on välttämätön ihmisten henkeä tai terveyttä uhkaavan vakavan vaaran torjumiseksi.

Tällä pykälällä suljettiin viime keväänä myös Uusimaa.

Pykälää säädettäessä on kuitenkin ajateltu lähinnä ydinvoimalaonnettomuutta tai kemikaalilaitoksen onnettomuutta, jossa tietylle alueelle kulkeminen kiellettäisiin.

Myös Marin totesi tänään, että tällä hetkellä valmiuslain 118 pykälän mahdollistamista rajoituksista on olemassa hieman erilaista tulkintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?