Kommentti: Kokoomus tyrkyttää Helsinkiä vihreille – peli ei silti ole vielä selvä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kokoomus tyrkyttää Helsinkiä vihreille – peli ei silti ole vielä selvä

Juhana Vartiainen ei ole kokoomuksen paras kortti Helsingissä. Mutta sillä mennään, mitä on jäljellä, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

1.3. 10:47

Pääkaupungissa kokoomus on hövelillä tuulella tänä keväänä. Se tyrkyttää Helsingin pormestarin paikkaa vihreille.

Kirsi Pihan luopumisen jälkeen kokoomuksen todennäköiseksi pormestariehdokkaaksi on nousemassa kansanedustaja Juhana Vartiainen. Hän ei ole kova luu, jota kokoomus tarvitsisi nyt Helsingissä.

Vartiaisella on epäilemättä paikkansa kokoomuksen kentässä, jossa hän kerää kohtuullista suosiota. Pormestariehdokkaan pitäisi kuitenkin pystyä haalimaan ääniä myös oman puolueen ulkopuolelta.

Kokoomuksen ääniä uhkaa nyt valua perussuomalaisille, kun itse puheenjohtaja Jussi Halla-aho on heidän pormestariehdokkaansa Helsingissä. Halla-ahon aikana perussuomalaiset on siirtynyt talouspolitiikassaan huomattavasti oikealle.

Taloustietäjä Vartiainen menee omissa sfääreissään, jotka eivät välttämättä perusporvareille aukea.

Perussuomalaisten veropopulismi on monelle kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä arpovalle helpommin ymmärrettävää. Kuntavaaleissa ei äänestetä valtiontalouden hoidosta.

Ja samoilla apajilla on Hjallis Harkimon Liike Nytkin.

Liberaaleja joka lähtöön

Kokoomuksen varsinainen vastus Helsingissä ei kuitenkaan ole perussuomalaiset vaan vihreät. Näillä on kokoomuksen ohella realistiset mahdollisuudet pormestarin paikkaan.

Kirsi Piha oli vihreitä vastaan suunnattu täsmäohjus. Nyt moni kokoomuslainen tuhahtaa, että vihreisiin Piha kuuluisikin. Mutta ääniä hän olisi kokoomukselle tuonut.

Pihan jättämää aukkoa täyttämään kokoomuksessa puolipakotettiin kansanedustaja Elina Lepomäki, joka oli aiemmin ilmoittanut jättävänsä kuntavaalit väliin niin Helsingissä kuin Espoossakin. Pormestariehdokkaaksi hän ei lähtenyt.

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä Lepomäki ja Vartiainen ovat toisiaan lähellä olevia markkinaliberaaleja. Markkinaliberalismissa kannatetaan talouden vapautta. Arvoliberalismi joskus ympätään sen kylkeen hiukan epämukavasti. Vartiaisen ja Lepomäen liberalismi on ihan eri juttu kuin Pihan liberalismi, jopa kokoomuksen sisälläkin.

On uskon asia, toisivatko Vartianen ja Lepomäki ääniä vihertäviltä helsinkiläisiltä. Se usko voi olla väärä.

Vartiainen on entinen demarikin. Ei ole todennäköistä, että hän toisi demarien äänestämistä harkitsevien ääniä kokoomukselle.

Innostaako Sinnemäki?

Vihreiden voitto ei kuitenkaan ole taputeltu. Vihreiden pormestariehdokkaana on jälleen Anni Sinnemäki. Neljä vuotta sitten Sinnemäki teki innottoman kampanjan kilpaillessaan kokoomuksen Jan Vapaavuoren kanssa.

Kun he olivat yhdessä väittelylavalla, Sinnemäen olemus lähinnä viesti, että ”mitä minä täällä teen?”. Aikoinaan vihreiden puheenjohtajana Sinnemäki vei puolueensa eduskuntavaalitappioon.

Kyse ei ole siitä, että Sinnemäki olisi jollakin tavalla osaamaton poliitikko. Hän vain on enemmän hallintoihminen, kampanjointi ja yleisön villitseminen ei ole Sinnemäen juttu. Hänen ajatuksensa ovat muualla.

Kun kokoomuksen täytyy vilkuilla olan yli perussuomalaisia, vihreiden pitää vilkuilla demareita. Sanna Marinin karisma puree hyvin vihreitä tavallisesti äänestäviin.

Demarien pormestariehdokas Nasima Razmyar poikkeaa muista ehdolla olevista lavasäteilyllään. Se ei riitä tuomaan demareille pormestarin paikkaa, mutta voi viedä sen vihreiltä.

Ihan samalla tavalla Halla-ahon suuri suosio ei riitä tuomaan pormestarinpaikkaa perussuomalaisille, mutta voi viedä sen kokoomukselta.

Kinkkiseksi on mennyt pääkaupungin politiikka. Se näyttää suuntaa koko maalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?