Kirsi Piha luopuu kokoomuksen pormestari­ehdokkuudesta Helsingissä: ”Tämän sanon raskain sydämin” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kirsi Piha luopuu kokoomuksen pormestari­ehdokkuudesta Helsingissä: ”Tämän sanon raskain sydämin”

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo pettyi Pihan ratkaisuun.

Ellun Kanat -viestintätoimiston perustaja, hallituksen jäsen Kirsi Piha Helsingissä 16. joulukuuta 2020.­

27.2. 18:50 | Päivitetty 27.2. 20:42

Kirsi Piha luopuu kokoomuksen pormestari- ja kuntavaaliehdokkuudesta Helsingissä.

Piha kertoi asiasta lauantai-iltana verkkosivuillaan. Hänet oli valittu puolueen pormestariehdokkaaksi aiemmin tässä kuussa.

– 1.2. ilmoitin olevani käytettävissä kokoomuksen ehdokkaaksi Helsingin pormestariksi. Tänään ilmoitan, että en ole enää käytettävissä tehtävään, Piha kirjoittaa.

– Tämän sanon raskain sydämin, sillä sisälläni sykkii edelleen helsinkiläinen maailmanparantajan sydän. Oli kyse sitten yrityselämästä tai politiikasta, lähden uteliaasti ja avoimesti liikkeelle suunnaten asioita kohti parempaa.

Piha valotti kirjoituksessaan myös syitä päätökselleen.

– Jos en olisi varma siitä, että valtaosa kokoomuslaisista ajattelee samaan suuntaan kokoomuslaisuudesta kuin itse, en voisi olla tässä puolueessa. On toinen asia kuitenkin pystyä edustamaan pormestariehdokkaana sitä arvojen kirjoa, joka tällä hetkellä kokoomuksessa on. Nykytilanteessa on olemassa todellinen vaara, että minulla ei olisi edellytyksiä onnistua kokoomuslaisena pormestarina, hän kertoo.

– Kokoomuksen perusarvo on luoda hyvinvoiva ja toimelias yhteiskunta, jossa kaikilla on mahdollisuus yrittää, tehdä työtä ja elää hyvää elämää. Kaikilla. Se ei perustu ennakkoluuloiseen ja eri ryhmiä syrjivään ajatteluun. Ihmisarvolla ei politikoida.

Orpo pettyi

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmaisi Twitterissä pettymyksensä Pihan ratkaisuun.

– Kokoomuksen Helsingin piiri etsii uuden pormestariehdokkaan pikimmiten. Kokoomuksella on vahva lista Helsingissä ja vaalityö jatkuu, Orpo kommentoi.

Piha voitti kokoomuksen Helsingin piirin pormestariehdokasäänestyksessä Wille Rydmanin.

Ex-kansanedustaja Piha tunnetaan politiikan, johtamisen ja viestinnän ammattilaisena, yrittäjänä ja johdon konsulttina.

Nopea käänne

Kirsi Piha valittiin pormestariehdokkaaksi Helsingin kokoomuksen ylimääräisessä piirikokouksessa 15. helmikuuta. Helsingin kokoomuksen tiedotteen mukaan piirihallitus esitti häntä ehdokkaaksi yksimielisesti.

Nykyisenkaltaiset pormestarit mahdollisti vuonna 2006 kuntalakiin tehty muutos. Pormestarimallia perustellaan usein sillä, että se innostaa äänestäjiä kuntavaaleissa, joiden ongelma on matala äänestysprosentti.

Helsingin kaupungin nykyinen pormestari Jan Vapaavuori (kok) ilmoitti yhden kauden jälkeen, marraskuussa 2020, että hän ei hae jatkokautta tehtävään.

Kokoomus säilyi neljä vuotta sitten kuntavaaleissa Helsingin suurimpana puolueena, osaksi juuri Vapaavuoren hyvän äänisaaliin takia.

Myös Gullichsen luopuu kuntavaaliehdokkuudesta

Lauantaina myös julkkiskokki ja somevaikuttaja Hanna Gullichsen ilmoitti Instagram-sivuillaan luopuvansa kuntavaaliehdokkuudesta kokoomuksen riveissä Helsingissä.

– Kuluneella viikolla huomiota ovat saaneet useat kokoomuslaiset lausunnot, jotka mielestäni polkevat puolueen arvoja anteeksiantamattomalla tavalla. Ihmisryhmiä tarkoituksellisesti loukkaavat puheet eivät kuulu sivistyspuolueeseen, Gullichsen toteaa.

Hänen mukaansa olosuhteet ovat muuttuneet tavalla, jota hän ei osannut arvata.

– Mielestäni tämän viikon tapahtumat osoittavat, että arvot ovat unohtuneet paperille, eikä puolue ole läpikotaisin sitoutunut toteuttamaan omia arvojaan. Tällä hetkellä emme puolusta yhtenä rintamana sitä, mihin luulin jokaisen olleen sitoutunut.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?